Tuğçe Dural

Tuğçe Dural

tugce-dural@hotmail.com

Tüm Yazıları

İstanbul'un moda haftasıyla ilk defa tanışması 2009 yılına dayanıyor. İsmi Istanbul Fashion Days olarak başlamıştı. Taşkışla Binası'nda Ağustos ayında gerçekleşmişti. Beni ve birçok moda severi heyecanlandıran bir etkinlik olmuştu. Etkinlik yılda iki kez olmak üzere günümüze kadar devam etmektedir. İlk etapta Istanbul Fashion Days ismiyle gerçekleşen moda günleri Istanbul Fashion ismiyle düzenlenmeye başlamıştı. Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul ile etkinlik uluslararası moda takvimiminde yer alan, global bir etkinliğe dönüştü. O günden bu güne kesintisiz devam etmekte. Ancak kulislerde gezinen bir habere göre Türkiye yurtdışına modacı çıkaramadığı için Mercedes-Benz artık ana sponsor olmak istemiyormuş. Ana sponsorun yanında birçok kozmetik markası da yardımcı sponsor olarak her yıl faaliyetlerini sürdürüyor.
Geçtiğimiz Nisan ayında gerçekleşen Fashion Week Istanbul çok renkli geçti. Yaşanan pandami yüzünden bazı modacılar video olarak koleksiyonlarını sundu. Defileler ise dijital olarak yayınlandı. Seyircisiz gerçekleşti. İlgimi çeken tasarımcıların koleksiyonlarının beğendiğim detaylarından sizlere bahsedeceğim.

Haberin Devamı

NEW GEN: İstanbul Moda Akademisi (İMA) öğrencilerinin defilesinde kendi tarzlarını yansıttığı tasarımlar gördüm. Yeni jenerasyona böyle fırsatların verilmesini kariyerleri açısından çok yararlı buluyorum.

Mehmet Emiroğlu: Defilede balon kollu uzun kabanlar, kapitone kargo cepli canlı renkte kargo pantolonlar, elbiselerdeki vatka ve drapeler dikkat çekti.

Fashion Week Istanbul Sonbahar/Kış 2021/2022

Ceren Ocak: Bej, siyah, gri beyaz renkler hakimdi. Ceketlerde omuzda ve etekte uzun pili detaylarına bayıldım ve aşırı yenilikçi buldum. Tüm defiledeki parçalarda sarkan pililer adeta tasarımcısının imzası olmuş durumdaydı. Aynı zamanda deri tulumlar, crop blazer ceketlerde dikkat çekti. Ceren Ocak defilesindeki her parçaya bayıldım.

Neco by Nedret Taciroğlu: Defilede pul payetler kullanılmıştı. Pul payet mini elbiseler, payetli blazerlar, tek omuzu kesik blazer taş işlemeli elbiseler, vatka detaylı ve tül elbiseler ön plandaydı.

Haberin Devamı

Nej: Nej defilesini haliç kongre merkezinde gerçekleştirdi. Aralarında Türk modellerinde olduğu seyirciye kapalı bir defile yapıldı. Tasarımlarında dikkat çeken detay, tasarımcının sürdürülebilir kumaşlar kullanmasıydı.

Fashion Week Istanbul Sonbahar/Kış 2021/2022

Özgür Masur: Özgür Masur benim sevdiğim modacılar arasında gelir. Defilesinde beni en çok etkileyen detay saten kumaşlar kullanılması zor olsa da özgürce tasarımlarında kullanmıştı ve asla hata belli etmiyordu. Kumaş kalitesi üst düzeydeydi. Etek kuplarının duruşu da tam profesyonelliğine yakışır şekildeydi.

Fashion Week Istanbul Sonbahar/Kış 2021/2022

Tuvanam: Tuvanam da birçok sezon beni büyüleyen bir modacı olmuştur. Parlak kumaşları en iyi kullananlardandır. Bu sezon da tasarımlarında tam tarzına uygun olarak kendisiyle özdeşleşen parlak kumaşlar kullandı. Buna ek olarak saten ve tül kumaşlardan yapılan elbiselerde sundu.

Tanju Babacan: Tanju Babacan bu sezon izleyicilerin en çok beğeniyle konuştuğu isimler arasındaydı. Tasarımları resmen bir sanat eseriydi. Ben de herkes gibi büyülendim. Doğa ile iç içe bir video ile sunum yaptı. Bu koleksiyonunda kesinlikle renkleri çok iyi kullanmış. Cesurca tüm renkleri bir arada kullanmıştı. Renkli bomber ceketler, uzun dev paltolar koleksiyonun ilgi çeken parçaları oldu.

Haberin Devamı

Fashion Week Istanbul Sonbahar/Kış 2021/2022

Zeynep Erdoğan: Zeynep Erdoğan benim en sevdiğim modacıların başında gelir. Tasarımlarını birçok kez severek giydim. Defilesinde de çoğu kez yer aldım. Kendi çizgisi ve marka değeri olan bir modacıdır. Tasarımını gördüğünüzde bu Zeynep Erdoğan'ın tasarımı dersiniz, o denli kendine özgü bir tavrı vardır. Genellikle elbiseleri star parçadır. Asla takıya veya gösterişli bir ayakkabıya ihtiyacınız olmaz. Ama aynı zamanda çok abartı giyinmiş durmazsınız. Zeynep'in tarzının en sevdiğim yanı budur. Bu sezon defile yapmak yerine koleksiyonunun videosunu sundu. Videoda yabancı modeller kullandı. Elbiselerinin omuzlarına kocaman fiyonk detayları koymuştu. Belde de desenli kumaşlardan gösterişli kemerler kullanmıştı. Kruvaze kupların ve kimonoların kraliçesi olan tasarımcı çok zarif kimonolara yine yer verdi. Buna ek olarak saten ve kadife kumaştan da elbiseler yapmıştı ama her detayına imzasını atmayı ihmal etmemişti.

Fashion Week Istanbul Sonbahar/Kış 2021/2022

Hakan Yıldırım: Hakan Yıldırım da alışılagelmişin dışında bir şov ile koleksiyonunu sundu. Suyun üzerinde bir platformda mankenler dans ederek bu sunumu mükemmel bir şekilde gerçekleştirdiler. Hakan Yıldırım da renklerin gücünü kullanmıştı. Geleneksel kumaşlar ile üç boyutlu elbiseler tasarlamıştı. Bence koleksiyonu adeta geçmiş ile geleceğin harmanlanmasından oluşmuştur.

Fashion Week Istanbul Sonbahar/Kış 2021/2022

Zeynep Tosun: Zeynep Tosun da izleyenler arasında en çok duyduğum isimlerdendi. Görsel bir şölen ile koleksiyonunu sundu. En iyi sunum benim için Zeynep Tosun'du. Tasarımlarının geneli pastel tonlarından oluşuyordu. Koleksiyonunda antik Roma esintileri dikkatimi çekti. Sanırım bu yüzden Efes antik kentte çok güzel bir sunum yaptı. Hem iddialı dekoltelere yer vermesi hem de helenistik tavrı koruması tam tadındaydı. Elbiselerini gladyatör sandaletlerle ve göz alıcı tasma küpeler ile kombinlemişti.

Benim İstanbul Moda Haftası izlenimlerim bunlardan oluşuyor. Bence diğer sezonlar gibi modaseverler yine modaya doydu. Mutlu, sağlıklı huzurlu günler dilerim.