Genel Sağlık Ünlü modelden implant şoku! X-Ray'in alarmı hiç susmadı: 'Çiviler kafatasımda yürüyor'

Ünlü modelden implant şoku! X-Ray'in alarmı hiç susmadı: 'Çiviler kafatasımda yürüyor'

24.05.2024 - 06:48 | Son Güncellenme:

36 yaşındaydı, bu zamana kadar 19 cerrahi operasyon geçirmişti. Geçen günlerde havaalanında seyahat ederken güvenlik cihazı birden alarm verdi. Defalarca geçtiği X-ray bir türlü susmuyordu. Röntgende ise genç kadının yüzünün çeşitli bölgelerinde vidalar olduğu görüldü. Bu vidaları diş implantlarına bağlayan ünlü modele uzman isimden bakın ne cevap geldi.

Ünlü modelden implant şoku X-Rayin alarmı hiç susmadı: Çiviler kafatasımda yürüyor

Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - Kısa bir süre önce 36 yaşındaki Tayvanlı model Fang Qiyuan seyahat etmek için havaalanına gitti. Her yolcu gibi havaalanındaki belli güvenlik kontrollerine tabi tutulan model, güvenlik tarama cihazından geçerken alarm verdi. Hemen hemen birçok kişinin başına gelme ihtimali olan bu basit olay, Qiyuan'ın kendisiyle ilgili bir gerçeği öğrenmesine sebep oldu. Genç modelden gelen alarm sesi aslında beyninden geliyordu. Nasıl mı?

Haberin Devamı

Ünlü modelden implant şoku X-Rayin alarmı hiç susmadı: Çiviler kafatasımda yürüyor

ALARMLAR SUSMAYINCA ALIP İNCELEDİLER

1,3 milyona yakın takipçisi olan 36 yaşındaki Quiyuan yaklaşık 19 kez estetik operasyon geçirdi. Bu operasyonların içinde diş tedavisi de bulunuyordu. 250 bin dolar (8 milyon 50 bin) harcadığı estetik operasyonlarının bir kısmı dişlerini kapsıyordu. Sayısı tam olarak bilinmemekle beraber diş hekimleri tarafından uygulanan implant tedavisinden oldukça memnundu. 'Bu kadar detay gerçekten önemli mi?' diye düşünmüş olabilirsiniz. Ancak bu detaylar Quiyuan'ın hikâyesini anlamak için önemli.

Güvenlik tarama cihazından geçmeye hazırlanan genç kadın cihazın alarm vermesine sebep oldu. Güvenlik görevlileri manuel bir şekilde gelip cihazlarla kadını taradı ancak cihazdan geçtikçe ötmeye devam ediyordu. Bu kez genç kadının X-ray cihazındaki görüntüsünü incelediler. Yetkililerin gördüğü şey oldukça ilginçti.

Haberin Devamı

Cihazın ses çıkarmasına neden olan şey, Quiyuan'ın baş kısmında görünen çivilerdi. Dahası bu çiviler implant tedavisi görmüş birinin çenesinde olması gerekirken, kafatasının farklı bölgelerine yayılmıştı. 8 yıl önce çene protezi yaptırdığını söyleyen Quiyuan'ın röntgeninde çiviler çenesinde, burnunda ve kafatasının çeşitli yerlerindeydi.

'ÇİVİLER KAFATASIMDA YÜRÜYOR'

Görüntülerden sonra güvenlik görevlileri ikna olup yolculuğuna devam etmesine izin verdi. Ancak Fang Quiyuan aldığı görüntüleri sosyal medya hesabından takipçileriyle paylaşarak çenesindeki implantların 'kafatasında yürüdüğünü' iddia etti. Takipçilerinden bazıları bunun korkunç bir olay olduğunu söylerken, bazıları o çivilerin piercing olup olamayacağını sordu ancak Fang, yüzünde piercing olmadığını ekledi. Onun yaşadıklarını görenlerin çoğu implant çivilerinin vücutta bir enfeksiyon yaratmadığı sürece çıkarılmasının doğru olmadıklarını iletti. Fang'a göre implant çivileri kafatasında yürüyordu. Peki uzmanlar ne diyor? İşin doğrusu ne?

Ünlü modelden implant şoku X-Rayin alarmı hiç susmadı: Çiviler kafatasımda yürüyor

Diş Hekimi Murat L. Mercan'a, Fang Quiyuan'ın yaşadıkları üzerinden implant tedavisiyle ilgili akıllara takılan tüm soruları sorduk. Quiyuan'ın yaşadıkları ne anlam ifade ediyordu, çiviler çıkarılmalı mıydı ya da çivilerin kafatasında yürüme gibi bir ihtimali olabilir miydi?

'DİŞ İMPLANTLARIYLA İLGİSİ YOK'

Dt. Murat L. Mercan, "Diş implantları, eksik dişlerin yerine koyulan ve çene kemiğine yerleştirilen titanyum vidalardır. Bu vidalar, çene kemiği ile bütünleşerek sağlam kaynaşmış bir yapı oluşturur ve üzerine protez diş yerleştirilir. İmplantların, uygun şekilde yerleştirildiğinde yerlerinden kayması veya vücudun başka bölgelerine hareket etmesi neredeyse imkansızdır. Haberdeki vidalar, estetik ameliyatlar sırasında konulan vidalar olup diş implantlarıyla hiçbir ilgisi yoktur" cümleleriyle açıklamasına başladı.

Haberin Devamı

Diş implantlarının genellikle titanyumdan imal edildiğini ve küçük boyutları nedeniyle havaalanı güvenlik tarayıcılarında alarm vermediklerini ileten Mercan, "Nadir durumlarda çok sayıda implant veya büyük metal protezler tarayıcılarda algılanabilir" dedi. Yaşanan olayda alarm veren vidaların, kişinin geçirdiği estetik operasyonlar gibi yüz cerrahisinde kullanılan vidalar olabileceğinin altını tekrar çizdi.

'TEDAVİDE 3 ŞART VAR'

Bir uzman görüşüyle Quiyuan'ın yaşadıklarının diş implantlarıyla ilgisi olmadığı tıbben açıklandığından implant tedavisiyle ilgili akıllardaki diğer sorulara gelelim. Zorlu bir diş tedavisi olarak bilinen implantların kurallarına uygun şekilde yapılması oldukça mühim. Nitekim literatürde yanlış uygulanmış implant tedavisinin beraberinde birçok hastalığı getirdiği görülüyor. Öyleyse yanlış yapılmış bir implant tedavisi hangi sorunlara yol açabilir? Dişteki hasarının yanı sıra üst solunum yollarında ya da beyinde bir hasar yaratır mı?

Haberin Devamı

Dt. Murat L. Mercan implant tedavisinde dikkat edilmesi gerekenleri 3 maddede özetledi:

1. Doğru planlama ve uygulama: İmplant tedavisi öncesinde detaylı bir muayene ve planlama yapılması çok önemli. Çene kemiğinin durumu, diş etlerinin sağlığı ve hastanın genel sağlık durumu değerlendirilmeli.

2. Steril ortam: Operasyonun steril bir ortamda gerçekleştirilmesi, enfeksiyon riskini en aza indirir.

3. Deneyimli hekim: Tedavinin deneyimli bir hekim tarafından yapılması, olası komplikasyonları önlemek açısından da kritik önem taşır.

Ünlü modelden implant şoku X-Rayin alarmı hiç susmadı: Çiviler kafatasımda yürüyor

Gelelim yanlış uygulanan implant tedavisinin beraberinde getirdiği sorunlara. "Yanlış veya yetersiz yapılmış implant tedavisi birçok soruna yol açabilir" diyen Mercan şu açıklamada bulundu:

Haberin Devamı

"Vücut, implantı yabancı bir madde olarak algılayıp reddedebilir. Üst çeneye yerleştirilen implantlar sinüs boşluğuna yakın olduğu için sinüs sorunlarına yol açabilir. Alt çeneye yerleştirilen implantlar, sinirlere zarar vererek uyuşma veya ağrıya neden olabilir."

İMPLANT VİDALARI NE ZAMAN ÇIKARILMALI?

Diş implantlarının üst solunum yolları veya beyne doğrudan hiçbir etkisi olmadığını ancak yanlış yerleştirilmiş veya enfekte olmuş implantların, enfeksiyonun yayılmasıyla ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ileten Murat L. Mercan, "Bazı ileri kemik hasarlı çenelerin tedavisinde kullanılan ve ileri cerrahiyle yerleştirilen zigomatik dental implantlar, zigomatik kemiğe yerleştirildiği için sinüs boşluğu ve göz çevresinde komplikasyon riski taşır" dedi. Böyle bir sorunun yaşanmaması için ise doğru planlama ve doğru hekim seçiminin çok önemli olduğunu vurguladı.

Fang Quiyuan yaşadığı olayın ardından implant vidalarının çıkarılması gerektiğini savunmuştu. Peki, dişi onarmada kullanılan vidalar hangi durumlarda çıkarılıp hangi durumlarda bırakılıyor? Dt. Murat L. Mercan şu sözlerle açıklamasını sonlandırdı:

"Diş implantlarının çıkarılması genellikle komplikasyon durumlarında gereklidir. İmplantın enfekte olması, kemikle bütünleşmemesi veya sinir hasarına yol açması durumlarında çıkarılma işlemi yapılabilir. Başarılı bir şekilde yerleştirilmiş ve işlev gören implantlar ömür boyu yerinde kalabilir."

Yazarlar