Sağlık Ürik Asit Nedir? Ürik Asit Neden Yükselir, Nasıl Düşer? Ürik Asit Düşürücü Tedavi Yöntemleri...

Ürik Asit Nedir? Ürik Asit Neden Yükselir, Nasıl Düşer? Ürik Asit Düşürücü Tedavi Yöntemleri...

08.09.2021 - 11:20 | Son Güncellenme:

İnsan vücudunun en önemli yapı taşları arasında yer alan pürin, günlük beslenme sırasında yüksek proteinli gıdaların aşırı miktarda tüketilmesi sonucunda artıyor. Pürin, dışarıdan besinlerle alınabileceği gibi kanın içinde de bulunur ve vücutta parçalanması ile ürik asit meydana gelir. Ürik asit nedir? Ürik asit neden yükselir, nasıl düşer? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Ürik Asit Nedir Ürik Asit Neden Yükselir, Nasıl Düşer Ürik Asit Düşürücü Tedavi Yöntemleri...

Ürik asit, kanda bulunan pürin maddesinin parçalanması sonucunda ortaya çıkan ve daha çok de yağlı gıdaların tüketilmesi sonucunda karaciğerde üretilen bir maddeye verilen isimdir. Ürik asitin vücuttan doğal yollarla atılamadığı ve biriktiği durumlarda eklem ağrılarına neden olan bazı hastalıklar ortaya çıkabilir. 

Haberin Devamı

Ürik Asit Neden Yükselir?

Kanda bulunan ürik asit değerinin yükselmesi eklem içinde kristallere neden olurken gut hastalığı ve eklem iltihaplanması sonucunda en çok ayaklarda ortaya çıkan ağrılara neden olur. Aynı zamanda vücutta birikmiş olan ürik asit, böbrek taşı oluşumuna neden olur ve bunun sonucunda da böbreklere de zarar verebilir.

Ürik Asit Nasıl Düşer?

Kanda ürik asit seviyesi düştüğü zaman buna “hipoürisemi” ismi verilir. Çok sık görülmese de çeşitli karaciğer ve böbrek hastalıkları ve nadir de olsa kalıtsal metabolik hastalıklar sonucunda ürik asit seviyesi düşebilir.

Pürin bakımından fakir olan diyetler, alkol, yetersiz protein alımı, gebelik, bazı minerallerin eksikliği gibi nedenler de kanda ürik asit seviyesinin önemli ölçüde düşmesine neden olabilir. Ürik asit düşüklüğü diyabet, parkinson, bazı kanser türleri, multiple skleroz, böbrek iltihapları, Wilson, endokrinolojik bazı hastalıklar gibi hastalıklar nedeni ile de düşebilir. Bunun için ürik asitin düşmesinin altında yatan sebebin detaylı olarak araştırılması gerekir.

Haberin Devamı

Ürik Asit Düşürücü Tedavi Yöntemleri

Kanda ürik asit yüksekliği olduğu zaman bunun altında yatan başka bir hastalık olup olmadığı araştırılmalıdır. Bunun yanında ürik asit düşürücü ilaç tedavisine destek olmak için beslenme düzeninde ve yaşan tarzında değişiklik yapmak gerekir. Bunun için özellikle bol su içmek gerekir. Aynı zamanda et ve et ürünlerinden olabildiğince uzak durmak, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek, lifli gıdalar tüketmek, alkolden uzak durarak Akdeniz diyeti uygulamak gerekir.

Yazarlar