Oturma, ayağa kalk! Oturma maratonunu nasıl kırabiliriz?

Uzun süreli oturmak sağlığımız için bir risk!

Mevcut yaşam tarzımız bizi uzun süre kesintisiz oturmaya mecbur kılmakta: daha pasif işe gidip gelme (daha sık araç kullanmaya meyilli), ev faaliyetlerine daha az zaman ayırma, bilgisayar kullanımı ve TV izlemeye daha fazla zaman harcanmaktadır. Zamanla daha fazla pasif bir hayat süreceğimiz ve bu konuda daha az bilgilendirileceğimiz olası bir durumdur.

Araştırmacılar uzun süreli aralıksız oturmanın sağlık açısından bir risk oluşturduğuna dair her geçen gün daha fazla ipuçları bulmaktadır. Hatta sadece hafta içi düzenli bir şekilde spor yapanlar için bile bu durum söz konusudur.

Haberin Devamı

Yapılan bir çalışmada arada bir spor yapan fakat gün içinde uzun saatler oturan/oturarak çalışan bir bireyin, gün içinde birkaç saat oturan veya uzun süre oturmayı sıklıkla bölen bir bireye göre, tip 2 diyabet veya kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski oldukça yüksektir.
Günde 8-11 saat arasında oturanların günde 4 saatten daha az oturanlara göre ölüm riski %15 daha yüksek olduğu bulunmuştur.

Sağlığımız için sadece oturma saatlerini azaltmak değil aynı zamanda oturma saatlerini sıklıkla fiziksel aktivite ile bölmek gerekmektedir. Yani kalkıp kısa yürüyüşler yapmak veya herhangi bir eylemde bulunmak çok önemlidir. Yapılan çalışmalarda oturma eylemini sıklıkla bölmek bel çevresindeki genişlemeyi önlediği ve kan değerlerindeki metabolik parametreleri düzelttiği görülmüştür. Bu bağlantılar aynı zamanda toplam oturma süresinden ve günlük spor ve egzersiz miktarından da bağımsızdır.

Oturarak geçirdiğimiz zamanı nasıl kısaltabiliriz/ kırabiliriz?

Oturarak çalışanlar işlerinden ötürü risk grubunda bulunmaktadırlar. Durum böyle olunca, bunu değiştirmek için ne yapabiliriz?

Sıklıkla ayağı kalkmak

‘Stand up’

Saati kurup belirli aralıklarla ayağı kalkmak

 

Telefon çaldığında ayağı kalkmak

 

Sürahiye yerine su bardağı kullanmak ve sıklıkla doldurmak için ayağı kalkmak

 

Yazıcıyı uzağınıza yerleştirmek

Daha az oturmak

‘Sit Less’

Ajandanıza ayağı kalkmak için bir şema oluşturmak

 

Ayakta yapabileceğiniz işleri arada ayağı kalkarak yapmak

 

Telefon görüşmelerini ayakta yapmak

 

Bazı işlerinizi ayakta yapmak

Örneğin; mail okumak

Daha fazla hareket etmek

‘Move more’

Asansör yerine merdivenleri kullanmak

 

Öğle arası yürüyüşe çıkmak

 

Esneme egzersizleri yapmak

 

Yürüme mesafesindeki yerlere yürüyerek gitmek

 

Yürüyüş toplantıları düzenlemek

Sonuç:

Uzun süreli aralıksız oturmak bazı sağlık riskleri ve hatta erken ölüm ile bağlantılı bulunmuştur. Bu bağlantılar hatta ne sıklıkla spor yaptığınız veya hareket ettiğinizden bağımsızdır.

Unutmayın; her insan kendi sağlığından sorumludur.

Sağlıklı günler dileği ile…

Uzm. Dyt. Emel Yılmaz

Mail: info@emelyilmaz.com.tr

www.emelyilmaz.com.tr

Haberin Devamı

Facebook

Instagram

Linkedln