Uzman Dr Nezih Karaca

Uzman Dr Nezih Karaca

drnezihkaraca@gmail.com

Tüm Yazıları

Akne problemi mutlaka tedavi edilmesi gereken ve ertelenmemesi gereken bir sağlık sorunudur. Aknelerin çoğaldığı zaman ertelemeden doktora başvurulması gerekir. Özellikle ergenlik döneminde sıklıkla görülen aknelerin tedavisine ne kadar erken başlanırsa tedavi süreci o kadar erken tamamlanır.

Ergenlik dönemi akne problemlerinde cilt sebum seviyesi değişir ve cilt yüzeyindeki kanallar tıkanır. Tercih edilen tedavi yöntemleri ise kişinin cilt tipine uygun temizleyicilerinin düzenli olarak kullanılmasıdır. Eğer akne çeşidi iltihaplı ise ihtiyaca göre lokal ilaçların kullanılması gerekebilir.

Haberin Devamı

Ergenlik dönemi sonrası aknelerin kontrolü önemli

Ergenlik dönemi sonrası aknelerin kontrolü önemlidir. 25 yaş sonrası çene bölgesinde çıkan akneler hormonal sağlık sorunlarını işaret eder. Çene bölgesinde görülen akneler yoğun, iz bırakan ve uç vermeyen şekilde çoğalırlar.

Bu tür vakalarda ilk olarak hastadan gerekli tetkikler istenir ve sorunun kaynağı bulunmaya çalışır. Tedavi süreci ise kişinin cilt tipine ve sorununa göre hazırlanır. Genellikle tercih edilen yöntemler ise peeling, medikal cilt bakımlarıdır. Bu tedavi yöntemlerinde asıl amaç iz kalmadan aknelerden kurtulmaktır.

Yaz mevsimine dikkat

Mevsimin değişmesiyle yaz aylarında cildin sebum dengesi değiştiği için yağlanma sorunu oluşabilir. Doğru temizleyici ile temizlenmeyen ciltte yağ birikmesi ile akneler gelişebilir.

Güneş ışınlarının etkisi göz önünde bulundurarak kış mevsiminde kullanılan akne tedavisi ilaçları yaz mevsimine göre değiştirilmelidir.

Akneye yatkın ciltlerde dönemsel değişikliklere bağlı olarak akne oluşumu tekrar edebilir. Bu sebeple kişi cildini iyi tanımalı ve uzman hekimiyle iletişim halinde kalmalıdır. Mevsim geçişleri, sağlık sorunları gibi nedenlerden kaynaklanan akne sorunlarında uzman hekim ile görüşüp önceki akne tedavi süreci göz önüne alınarak ilaçlar kullanılmalıdır.

Yapılmaması gerekenler

Akne tedavi süreci sabır ister. Kişiler bir an önce bu sorundan kurtulmak için yanlış yöntemler uygulayabilirler.  Akneleri sıkmak ya da koparmak, sert peelingler uygulamak oldukça zararlıdır. Aknelerin daha çabuk geçmesi için yapılırken aksine iltihapları dağıtarak sivilcelerin çoğalmasına yol açar. Yanlış uygulamaların sıkça uygulanması aknelerin iz bırakmasına sebep olabilir.

Haberin Devamı

Yapılması gerekenler

Akne tedavi sürecinde ve sonrasında sağlıklı beslenmek, su tüketimini arttırmak ve doğru cilt bakım rutini oluşturmak önemlidir.

Dengeli beslenme hem tedavi sürecinde hem de sonrasında dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Kan şekerini hızla yükselten gıdalardan kaçınılmalı. Bunların yerine balık, meyve ve sebze tüketimi arttırılmalıdır.

 

Dermatoloji Uzmanı Dr. Nezih Karaca

www.instagram.com/drnezihkaraca/