Uzman Dr Nezih Karaca

Uzman Dr Nezih Karaca

drnezihkaraca@gmail.com

Tüm Yazıları

Derin çukur şeklindeki sivilce izlerini skar olarak adlandırılmaktadır. Her skar türünün kendine özgü bir tedavi yöntemi vardır. Uygulanacak yöntem skar izlerinin şiddetine ve tipine göre kişiye özel belirlenmelidir.

Skar tedavisi alanında uzman hekim tarafından başlanmalı ve bu süreçte doktor tavsiyesi uygulanmalıdır. Tedavi sırasında mutlaka güneş kremi kullanılmalıdır. Tedavi yoluyla elde edilen sonuçlar kişiden kişiye farklılık gösterebilir ancak kalıcı sonuçlar elde etmek için genellikle 2 yıl beklenmesi önerilir.

Haberin Devamı

Skar tedavilerinde birçok yöntem mevcuttur

Günümüzde tercih edilen yara izi tedavisi yöntemleri; fraksiyonel karbondioksit lazer tedavisi, fraksiyonel altın iğne uygulaması, ICON lazer tedavisi, Q-Switch lazer tedavisi, kimyasal peeling, plazma enerji sistemidir. Bu yöntemleri detaylı olarak incelemek gerekirse;

Mezoterapi yöntemi: Mezoterapide belirlenen ilaçların deriye enjekte edilmesiyle gerçekleştirilir. Skar izlerinin tedavisinde oldukça etkili sonuçlar elde edilmiştir. Tercih edilen ilaç genellikle hyalüronik asit, vitaminler ve mineraller içerir. Bu şekilde cilt yenilenmesi uyarılır. Mezoterapi kullanımı sayesinde yara izi oluşumu engellenebilir ve mevcut yara izleri hızla tedavi edilebilir.

PRP yöntemi: Tedavide hastanın kendi kanı kullanılır. Kişinin vücudundan alınan kan ayrıştırılır ve tedaviye uygun olan kısım tekrar insan vücuduna enjekte edilir. İlk uygulamadan sonra 4-5 gün içerisinde lekelerin açılmaya başladığını görebilirsiniz.

Fraksiyonel CO2 lazer yöntemi: Bu klasik bir lazer yöntemidir. Kullanım sırasında CO2 lazer, yaraları kolajen ile uyaracaktır. Bu şekilde cilt kendini iyileştirmeye başlar. Tedavi süreci bittikten sonra 1 saat kadar kızarıklık veya şişlik görülebilir. Bu belirtiler gün içinde kendiliğinden geçer. İşlem sonrasında 3 ila 6 gün içinde ciltte soyulmalar görülecektir. Soyulduktan sonra cilt yumuşak ve pürüzsüz hale gelir. İlk seans sonrası kişinin ihtiyacına göre sürecin tekrarlanması gerekebilir.

Fraksiyonel altın iğne yöntemi: Skar tedavisinde yaygın olarak kullanılan yöntemdir. Uygulama sırasında iğne ucundan radyofrekans enerjisi ile tedavi sağlanır. Özel başlığı sayesinde cilde istenilen derinlikte uygulanabilir. CO2 lazer tedavisinin aksine ciltte soyulma olmaz. Kişi operasyondan bir gün sonra günlük hayatına dönebilir. Seans sonrası leke bırakmadığı için yaz aylarında rahatlıkla kullanılabilir.

Haberin Devamı

Q-Switch lazer yöntemi: Akne sorunu ile beraberinde oluşan lekelenme için sıklıkla tercih edilmektedir. Diğer yöntemlere kıyasla 1 ila 2 seansta gözle görülür sonuçlar elde edilir.

İğneli radyofrekans yöntemi: İki aşamada etki gösteren bir yöntemdir. İlk aşamada mikro iğneler ile cilt üzerinde küçük delikler açılarak yara iyileşme sürecine başlanmasıdır. Bu aşama sayesinde cildin yenilenmesi sağlanır. Bununla beraber cilt altına mikro iğneler yoluyla radyofrekans enerjisi de iletilir. Cilt altının ısınmasıyla beraber kolajen liflerinin üretimi tetiklenerek skar tedavisi sağlanır.