Uzman Dr Nezih Karaca

Uzman Dr Nezih Karaca

drnezihkaraca@gmail.com

Tüm Yazıları

Çevresel faktörlerin etki ettiği yaşlanmada ise cildin dıştan zarar görmesi etkendir. Maruz kalınan etkenler yaşlanma sürecini hızlandırabilir. Bilinen en önemli çevresel faktör ise güneş ışınlarıdır. Zararlı güneş ışınları ciltte bulunan kolajeni tahrip ederek lekelenme, kuruluk ve cilt kanserine yol açabilmektedir.

Sıklıkla karşılaşılan yaşlılık problemlerinde ilk olarak kaşlar aşağıya düşmeye başlar. Kaşların aşağı düşmesiyle göz kapaklarında şişlik sorunu oluşur. Devamında ise alın, göz ve ağız çevresinde çizgilenme başlar ve zaman içerisinde bu çizgiler derinleşir. Boyun bölgesinde yağlanma ve cilt üzerinde lekelenme, kılcal damar genişlemesi de zaman içerisinde gelişebilmektedir.

Haberin Devamı

Cilt yaşlandıkça mevcut kolajen miktarı ve yağ dokusu azalır. Azalan yağ dokusu sonucunda ise elastikiyet azalacağı için çeşitli cilt problemleri gözlenir. Bu problemler genellikle kaşıntı, döküntü ve kuruluktur.

Cilt yaşlanmasını yavaşlatmak için yapılabilecekler

Çevresel faktörlerden kaynaklanan cilt yaşlanmasını yavaşlatmak için alınabilecek bazı önlemler vardır. Bu önlemlerden ilki mevsim ayırt etmeden güneş koruyucu kullanımıdır. Bu temel önlemin haricinde ise;

Düzenli ve yeterli miktarda su tüketmek önemlidir. Önerilen miktar 8 su bardağıdır.

Sağlıklı ve dengeli beslenme düzeni cildin yaşlanmasını yavaşlatır. Doğal ürünlerle beslenmek ileri zamanlarda yaşanabilecek sorunları azaltabilir.

Kilonuzu kontrol altında tutun. Kilo problemi olan kişilerde daha fazla cilt problemi ile karşılaşıldığı görülmüştür.

Uzman hekim tavsiyesi ve kontrol altında C vitamini içeren takviye ürünleri kullanabilirsiniz. C vitamini içeren ürünler cilt yaşlanmasını önleme özelliğine sahiptir.

Zararlı alışkanlıklarını bırakın. Sigara ve alkol tüketimi cildin yaşlanma sürecini oldukça hızlandırmaktadır. Bu sebeple zararlı ürünlerin tüketimini ne kadar çabuk bırakırsanız cildiniz o kadar geç yaşlanacaktır.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Nezih Karaca

www.instagram.com/drnezihkaraca/