Sağlık Varikosel Nedir, Sebepleri Nelerdir? Tıpta Varikosel Çeşitleri Nelerdir?

Varikosel Nedir, Sebepleri Nelerdir? Tıpta Varikosel Çeşitleri Nelerdir?

03.03.2021 - 14:37 | Son Güncellenme:

Varikosel nedir, sebepleri nelerdir? Tıpta varikosel çeşitleri nelerdir? Varikosel nelere sebep olur ve tedavisi var mıdır? Siz de varikosel nedir ve diğer soruların yanıtlarını detayları ile derledik.

Varikosel Nedir, Sebepleri Nelerdir Tıpta Varikosel Çeşitleri Nelerdir

Testis varikoseli, spermatik korddaki damarların genişlemesi ile karakterize benign bir patolojidir. Erkeklerde doğurganlık sorunlarına neden olabilir.

Haberin Devamı

 Varikosel Nedir?

 Varikosel, testislerin damarlarını etkileyen iyi huylu bir patolojidir. Varikosel, yani testisin varisli

 damarları, testislerin damarlarını etkileyen bir durumdur. Çoğu zaman tek bir testisle ilgilidir.

 Testis testis bulunduğu cildi olan skrotum ile çevrilidir. Testisler yumurta şeklindedir. Bunlar uzun 4-5 cm x 2 ila 3 cm genişliğindedir. Küçük boyutlarına rağmen testisler insan üreme sisteminin merkezinde yer aldığından önemli bir rol oynarlar. Testisler testosteron olan erkeklik hormonu üretir ve sperm yapar.

Varikosel Sebepleri Nelerdir? Varikosel genellikle skrotal bölgede ağırlık hissi ile sonuçlanır. Varikoseller genellikle venöz drenaj sisteminin işlev bozukluğunun bir işaretidir. Ancak 35 yaşın üzerindeki bir erkekte birdenbire ortaya çıktıklarında, böbrek kanserinin bir tezahürü de olabilirler. Buna ikincil varikosel denir. Venöz sistem işlev bozukluğundan mustarip kişiler varikosel geliştirmeye daha yatkın olabilir.

Haberin Devamı

 Varikoselin neden olduğu rahatsızlık ve ağrının yanı sıra doğurganlığı da etkileyebilir. 

Tıpta Varikosel Çeşitleri Nelerdir?

Varikosel herhangi bir belirti veremez. Bir insan bilmeden onunla çok iyi yaşayabilir. Ancak varikosel ağrılı olabilir, ağırlık hissine neden olabilir. 

 Varikoselin tedavi prensibi kanın geri akışını engellemektir. Çoğu durumda, özellikle konu gençken varikosel iyi huylu bir patolojidir. Fakat 35 yaşın üzerindeki bir erkekte aniden ortaya çıktığında, dikkatli olmalısınız çünkü böbrek kanserinin tezahürü olabilir. 

 Varikosel çok gelişmemişse ve herhangi bir rahatsızlığa neden olmuyorsa terapötik çekimserlik önerilir. Doğurganlık bozuklukları durumunda, varikosel ve subfertilite arasındaki bağlantı doğrulanamadığında, varikoseli tedavi etme ihtiyacı konusunda bir tartışma vardır. Birincil ve ikincil varikosel çeşitlerinin tedavisi kişisel hikayeye göre değişir.

 Varikosel Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Vakaların yarısından fazlasında bu müdahale spermin kalitesini artıracaktır. Bazen düzelme görülmez, ancak tedavi hiçbir zaman spermin bozulmasıyla sonuçlanmaz. Cerrahi yöntemlerle de tedavi yapılabilir. Genellikle genel veya bölgesel anestezi gerektirir, ancak lokal anestezi ile tedavi mümkündür.

Haberin Devamı

 Çoğu uzman, arterleri ve lenfatikleri korumak ve başarısızlık veya nüks riskini azaltmak için büyüteç veya ameliyat mikroskobu kullanarak kasık veya subenguinal cerrahiyi gerçekleştirir. Varikoseli tedavi etmek için laparoskopik tedavi kullanılmıştır ancak bu yaklaşım, bağırsak, mesane veya vasküler yaralar gibi majör intraperitoneal komplikasyon riskini taşır. Nadir de olsa bu komplikasyonlar ciddidir ve düzeltici laparotomi gerektirebilir.

 

Yazarlar