Sağlık Vazopressin Hormonu Nedir, Ne İşe Yarar? Vazopressin Eksikliği Nasıl Giderilir?

Vazopressin Hormonu Nedir, Ne İşe Yarar? Vazopressin Eksikliği Nasıl Giderilir?

16.07.2022 - 13:09 | Son Güncellenme:

Vazopressin hormonu insan da dahil olmak üzere memelilerin hemen hemen hepsinde bulunan bir hormon olarak kabul edilmektedir. Vazopressin hormonu diğer adı ADH hormonu olarak bilinmektedir. Vazopressin hormonunun temel amacı böbreklerden su geri emilimini gerçekleştirmektir. Vazopressin hormonu nedir ve ne işe yarar? Vazopressin eksikliği nasıl giderilir hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.

Vazopressin Hormonu Nedir, Ne İşe Yarar Vazopressin Eksikliği Nasıl Giderilir

Vazopressin hormonu yani ADH hormonu hipotalamus tarafından salgılanan bir hormondur. 

Haberin Devamı

Vazopressin Hormonu Nedir? Ne İşe Yarar? 

Vazopressin hormonu böbrekler ile kan basıncını dengelemeye yardımcı olan bir hormondur. Vazopressin hormonu eksikliğinde şekersiz diyabet aşırı idrar yapma ve aşırı su içme hastalığına neden olmaktadır. ​​​​Vazopressin hormonu yani ADH hormonu eksikliği aşırı sevinçli veya korkulu durumlarda salgılanması uyarılmaktadır. 

Vazopressin Eksikliği Nasıl Giderilir? 

Vazopressin eksikliğinde kişinin içtiği su vücutta tutamadığı için su diyabeti olarak da bilinmektedir. Vazopressin eksikliği durumlarında bu rahatsızlığa iyi gelen besinler kullanılarak önlemek mümkün olduğu gibi tedavi yöntemleri de mümkün olmaktadır. Vazopressin eksikliğinde özellikle brokoli ve avokado gibi besinler oldukça faydalı olmaktadır.

Haberin Devamı

ADH hormonunun artması için antiürerük hormon salgılanıp böbreklerde hazırlanan su miktarı azaltılarak vücuttaki su miktarının artışı sağlanabilmektedir. Vazopressin hormonu vücutta çok sık su atılımı gerçekleştirdiği için kişide su içme ve susuzluk hissi sürekli bulunmaktadır. Vazopressin hormonunun dengelendiği durumlarda ise bu sorun ortadan kalkabilmektedir.

Vazopressin hormonu hipotalamus bölümünde bulunan hücreler tarafından sentezlendiği için bu hücrelerin ADH hormonu salgılanması kontrol edilmektedir.

Yazarlar