Sağlık Ventriküler Taşikardi (Kalp Çarpıntısı) Nedir? Ventriküler Taşikardi Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ventriküler Taşikardi (Kalp Çarpıntısı) Nedir? Ventriküler Taşikardi Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

06.03.2021 - 15:52 | Son Güncellenme:

Ventriküler Taşikardi, halk dilinde kalp çarpıntısı olarak bilinen durumdur. Kalpte bulunan karıncıklardan kaynaklı olarak gelişen kalp çarpıntısına ise Ventriküler Taşikardi denir. Sizler için Ventriküler Taşikardi nedir, Ventriküler Taşikardi belirtileri nelerdir ve Ventriküler Taşikardinin tedavisi nasıl yapılır konularını derledik.

Ventriküler Taşikardi (Kalp Çarpıntısı) Nedir Ventriküler Taşikardi Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır


Ventriküler Taşikardi, kalbin iş yükünün artmasına bağlı olarak normalden hızlı atması durumuna verilen isimdir. Düzensiz nabızlar veya ritim bozuklukları taşikardi olarak tanımlanmamaktadır.

Ventriküler Taşikardi Nedir?

Ventriküler Taşikardi, kalbin normalden hızlı çalışarak dakikada 100'ün üstünde ritim oluşturmasıdır. Pek çok sebepten dolayı meydana gelebilen bu rahatsızlık günlük yaşamdaki aktivitelerden kaynaklı olabilir. Genellikle kalp ritimleri tedaviye ihtiyaç duyulmadan kendi kendine düzelir. Ancak sık tekrarlayan ve kişinin hayatını riske atacak durumlarda tedavi edilmesi gereken ciddi hastalıklardan biridir.

Ventriküler Taşikardi; aşırı stres, yoğun spor, duygusallıktan kaynaklı olarak meydana gelebilir. Özellikle ilerleyen yaşlarda vücudun dayanıklılığı azaldığı için daha sık görülen bir durumdur. Vücudun dinlendirilmesiyle kalp atışları normale dönmezse bir uzmana muayene olmak gerekir.

Ventriküler Taşikardi genetik faktörlerden dolayı oluşabilen bir hastalıktır. Ayrıca kalp krizi geçiren bireylerde görülebilen bir durumdur. Kafein ve alkol tüketiminin vücutta verdiği zararlardan biridir. Düzenli kullanılan veya kullanılmaya yeni başlayan ilaçlar sebebiyle de Ventriküler Taşikardi yaşanabilir.

Hastaların yaş, cinsiyet, kilo, diğer hastalıkları, kullandıkları ilaçlar gibi pek çok faktörün incelenmesiyle tedavi süreci başlayabilir. Çoklu tedavi yöntemleri içinden hastanın öyküsüne en uygun olanı seçilir. Uzman kardiyologlar tarafından taşikardiye sebep olan asıl unsur belirlenerek hastalığın önüne geçilebilir.

Ventriküler Taşikardi Belirtileri Nelerdir?

Ventriküler Taşikardi, normalde 60 ile 80 arasında olması gereken nabzın hızlıca yükselerek 100'ün üstüne çıkmasıyla belirlenir. Bazen kendini hissettirmese de farklı belirtiler göstererek tanı konulmasına yardımcı olur. İşte Ventriküler Taşikardi belirtileri:
-Göğüs sıkışması,
-Nefes alıp vermenin zorlaşması,
-Baş dönmesi,
-Göz kararması,
-Bayılma olarak sıralanabilir.

Ventriküler Taşikardi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ventriküler Taşikardi, direkt olarak kalpte gerçekleşen bir durumdur bu nedenle gerektiğinde hızlı bir tedavi yöntemi izlenir. Taşikardinin sebebi bulunarak gerekli testler sonucu farklı tedavi yöntemleri kullanılabilir. Başlıca tedavi yöntemleri arasında kalp ritmini düzenleyecek ilaçların kullanılması, kalbe pil takılması ve ablasyon tedavisi uygulanabilir.

Taşikardi tedavisi sırasında yeme içme, uyku, spor ve günlük aktivite düzeylerine dikkat edilmesi gerekir. Kalbi zorlayacak işlerden uzak durulmalı, kalp ritmi sabitlenmeye çalışılmalıdır. Ayrıca aşırı kafein, alkol, tütün, uyuşturucu tüketimlerinden uzak kalınmalıdır. Yaşam kalitesinin arttırılmasıyla taşikardinin önüne geçmek ve hastalığın seyrini değiştirmek mümkündür.

Yazarlar