Yaşam Yastık altında altınları olan mutlaka kontrol etsin! O altınları kuyumcular artık almıyor

Yastık altında altınları olan mutlaka kontrol etsin! O altınları kuyumcular artık almıyor

29.01.2024 - 13:44 | Son Güncellenme:

Geçmişten günümüze yatırımcıların güvenli limanı olan altını alırken dikkat etmek gerekiyor. Yastık altı altınları olanları ise kuyumcular uyarıyor. Son günlerde yatırım amacıyla tercih edilen o altınları kuyumcular almıyor.

Yastık altında altınları olan mutlaka kontrol etsin O altınları kuyumcular artık almıyor

Uzun vadede yatırım aracı olarak tercih edilen altın hakkında kuyumcular uyarılarda bulundu. Özellikle son dönemlerde popülerleşen kesme altınlara dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan kuyumcular o altınların geri alınmadığının da altını çizdi.

Haberin Devamı

KESME ALTINA RAĞBET

Son günlerde, hazır paketli altın yerine kuyumcuların "kesme altın" olarak adlandırdığı yarı mamul ürünlerin tercih ediliyor. Bunun nedeni ise bu ürünlerin paketli alternatiflere göre daha uygun fiyatlı olması. Ancak, altın uzmanları, söz konusu kesilmiş altınların üzerinde herhangi bir barkot veya damga bulunmamasına dikkat çekerek, bu altınların ayarının sadece uzmanlar tarafından ayırt edilebileceği uyarısında bulunuyor.

Yastık altında altınları olan mutlaka kontrol etsin O altınları kuyumcular artık almıyor

‘KANDIRMAYA MÜSAİT BİR DURUM’

Son 10 yılda yapılan araştırmalarda en çok yatırım yapılıp kazandıran altın olduğu için vatandaşların daha çok talep ettiğini dikkat çeken 25 yıllık kuyumcu Çağrı Yılmaz, “Evini arabasını satarak altın alan vatandaşlarımız var. Bu zamanlarda vatandaşlarımızın bilinçli olarak altın alması gerekiyor. Halkımızda ucuz altın diye bir inanış var, ucuz altın diye bir şey yok. Kimse ucuz altın vaat edemez, sadece ayarı düşük altın olur. Kesme altına talep çok fazla var. Bu altın türü ayar düşüklüğüne çok müsaittir. Plaka olarak çekilip üzerinde herhangi bir damga olmadığı için kandırmaya müsait bir durum oluyor. 24 ayar altın normalde 995 milyem olması gerekirken bunu 970 milyem yapan bir atölye kesme altın 24 ayar olarak satabilir. Bunun kaç milyem olduğunu anlamak çok zor. Bunu en iyi kuyumcu bile anlamaz” dedi.

Haberin Devamı

‘BİRÇOK KUYUMCU ALMIYOR’

Bu konuda çok fazla şikayet alındığını belirten Yılmaz, “Vatandaşlarımızın da kandırıldığının farkında oluyor. Gelen altınları atölyemizde 5 dakikada ateşe tutarak ya da asit aracılığıyla kontrol ediyoruz. Kesme altını satmak da zor, birçok kuyumcu şuanda almıyor. Satıcı da ne olduğunun farkında değil. Paketli altında seri numarası, üretici firmasından tutun, hepsi bellidir. Paketli altın daha güvenlidir” ifadelerine yer verildi.

 

Yazarlar