Geri Dön

Yaz aylarında zehirlenmelere dikkat!

Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, yaz aylarında sıcaklığın artması ile birlikte besin zehirlenme olaylarında da aratma görüldüğünü, dünya sağlık örgütüne göre besinler aracılığı ile insan organizmasına taşınan bakteri, virüs, parazit, toksin ve kimyasal maddeler gibi kirleticilerden kaynaklanan besin zehirlenmelerine bağlı hastalıkların ise her yıl dünyada yaklaşık 600 milyon kişiyi etkilediğini belirterek konu hakkında bilgi verdi.

Yaz aylarında zehirlenmelere dikkat!

Bakteriler ölümcül zehirlenmelere neden olabiliyor

Et, süt ve salatadan ortaya çıkan besin zehirlenmelerine sebep olan bakteri türü shigella bakterisidir. Fakat bu bakterinin ortaya çıkma süresinin bir veya iki gündğür. Bu bakteri bulantı, kusma, ateş, kramplar, karın ağrıları ve dışkıda kan şeklindeki belirtiler ile görülür. En ciddi ve ölümcül besin zehirlenmesine neden olan bakteri clostridium botilinum adı verilen bakteridir. Bu bakteri konservelerde, ette, sebze ve meyvede bulunabilir. Bu bakteri felç yapabilir, solunumu engelleyebilir ve ölümle sonuçlanabilir.

Et tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler

Öncelikle fiyatı düşük diye nasıl ve nereden geldiği belli olmayan aynı zamanda da nasıl muhafaza edildiği bilinmeyen, denetlenmemiş ve de açık bir şekilde tezgahlarda satılan ürünlerin kesinlikle satın alınmaması gerekiyor. Et tüketecek kişilerin etleri standartlara uygun şekilde işletilen şarküterilerden alması gerekiyor.

Etlerin standartlara uygun şekilde işletilen şarküterilerden alınmasının yanında güvenilir markaların paketli ürünlerinin de alınabilir. Paketli ürün alırken de paketin hasar görmediğinden emin olun. Mutlaka etiket okuma alışkanlığı edinin. Üzerinde yazılı olan üretim ve son tüketim tarihlerini kontrol edin. Hayvanlardan geçebilecek hastalıklar nedeniyle sütü kesinlikle çiğ tüketmeyin.

Besinleri koruma önerileri

Besinlerin bozulmasını önlemek için en pratik yöntemi buzdolabında veya dondurucuda saklamaktır. Pişmiş besinler hemen tüketilmeyecek ise iki saat içinde buzdolabına yerleştirilmesi gerekir.

Dondurucudan çıkardığınız besinleri çözüldükten sonra tekrar buzluğa koymayın. Pişmiş yiyeceklerle çiğ yiyeceklerin birbirine temasından kaçının.

Kişisel hijyeninize dikkat edin. Besin hazırlığını yapan bireylerin ellerini mutlaka sabunla en az iki dakika yıkamaları besin zehirlenmelerini önlemek açısından önemlidir.

Ayrıca elinde kesikler veya açık yaralar bulunan kişilerin kesinlikle besin hazırlığı yapmamaları, zorunlu durumlarda ise bu yaraların hiçbir koşulda besinlerle temas etmeyecek şekilde sararak mutlaka eldiven kullanmaları gerekmektedir.

Sebze ve meyveler iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir

Özellikle kişilerin çiğ et, yumurta veya kümes hayvanları gibi besinleri hazırladıktan sonra ellerini mutlaka iyice yıkaması gerekiyor. Bu tür riskli besinler ile pişirilmeden tüketilecek sebze ve meyveleri hazırlarken ayrı doğrama tahtası ve bıçakların kullanılması gerekiyor.

Sebze ve meyveler iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir. Besinlerinizin iyi piştiğinden emin olun. Yeterli süre ve sıcaklıkta pişmeyen yiyecekler zararlı bakterilerin sindirim sistemine taşınmasına yol açabilir. İshal ve kusma durumunda mutlaka dinlenmeli ve temiz su, ayran, maden suyu, şekersiz çay ile sıvı alımınızı artırmalısınız. İshaliniz varsa; pirinç lapası, yoğurt, muz, şeftali, haşlanmış patates tüketmelisiniz.

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil ÇetinkayaSempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Astroloji
KOÇ
BOĞA
İKİZLER
YENGEÇ
ASLAN
BAŞAK
TERAZİ
AKREP
YAY
OĞLAK
SAKA (KOVA)
BALIK
Bugün

Bugün Ay burcunuzda ilerlerken şahsi konularda daha atak ve girişimci olabilirsiniz. Ancak biraz sakın ve aceleci de olmamak gerekiyor.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Bugün gündeminiz elde olmayan nedenlerle değişebilir. Yeniliklere daha açık olmaya bakın. Ancak gereksiz risklere de girmemelisiniz.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Sosyal alanda, arkadaşlıklar içinde daha canlı, hareketli olabileceğiniz bir gündesiniz. Dışa dönük uğraşlar ve ilham alabileceğiniz işler için uygun koşullar var.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Bugün kendinizi göstermek ve ileri çıkmak yönünde oldukça cesur davranabilirsiniz. Sözlerinizle dikkat çekebilirsiniz. Cesaret işe yarayabilir.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Bugün kendinizi anlatmak ve daha çok şey keşfetmek yönünde şanslısınız. Ayrıca uzaklar ve yabancılarla ilgili koşullar da sizi ilgilendirebilir.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Aceleci düşünmemekte fayda var. Bugün hesapta olmayan bazı konular sizi huzursuz edebilir. Ancak kararsız kalmayacaksınız.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Ay karşıt burcunuzda ilerlerken biraz daha dengeli olmak ve başkalarından beklentilerinizde sabırlı olmalısınız. İlişkiler açısından dikkat çekici bir gün olabilir.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Bugün fiziksel enerjinizi yerinde kullanmaya bakmalısınız. Duygusal açıdan sizi yoran işler gündeme gelebilir. Hafta sonu olmasına karşın bugün oldukça iş yapabilirsiniz.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Kendinizi daha cesur hatta aceleci şekilde ortaya koyabilirsiniz. Bugün aşkta ve yaratıcı alanda yüksek enerjiler var. Müsrif olmamaya bakın.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Bugün evde ve ailevi konular içinde aktif ve kararlı olmanız gerekebilir. Evde daha dengeli olmak ve yeniliklere açık olmak gerekiyor.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Bugün yakın çevrenizde oldukça hareket var. Daha çok konuşma ve ziyaret gündeme gelebilir. Kardeşlerle ilgili konularla da ilgilenebilirsiniz.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Harcamalarınızı daha iyi düşünmeniz gerekebilir. Yeteneklerinizi daha iyi değerlendirebilir ve güçlü kişilerden destekler bulabilirsiniz.Devamını Oku

Devamını Oku
Hafta Hafta Gebelik

Gebeliğinizin kaçıncı haftasındasınız?

Günün Yazıları

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber