Mutfak / ŞULE ŞENTARLI
Yemeklerin ilk piştikleri andaki tazeliklerini ve lezzetlerini korumalarını sağlamak elimizde. Özellikle yaz aylarında, yeneceği saatten önce pişirilmiş veya bir önceki günden kalmış yemekleri buzdolabında saklamak gerekiyor. Aynı gün tüketilecek yemekler tencereleriyle birlikte buzdolabında bekletilebilirler, ancak artan yemekler ısıya dayanıklı, kapaklı kaplara boşaltılarak buzdolabında saklanmalı.
Bir yemeğin, ilk piştiği andaki lezzetini vermesi için ısıtılırken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları var. Çoğumuzun bildiği gibi yemekler kısık ateşte ısıtılır. Bunun nedeni yiyeceklerin besin değerlerini kaybetmesini engellemek ve yemeğe çeşni veren malzemelerin hazmı zorlaştırıcı hale gelmelerini önlemektir. Örneğin
et, tavuk,
balık türü yiyeceklerin harlı ateşte uzun süre ısıtılması sertleşmelerine yol açıyor.
Makarna ve pilav gibi yemekleri ısıtırken çeşitli yöntemler uygulayabilirsiniz. Ocakta ısıtacağınız zaman, pilav veya makarna tenceresine iki
yemek kaşığı su koyun. Kısık ateşte, ara ara karıştırarak ısıtın. Eğer spagetti makarna ısıtıyorsanız, makarnaları çatalla birbirinden ayırarak karıştırın. Fırında ısıtmak istiyorsanız, bir fırın kabına iki yemek kaşığı su veya süt koyun. Üzerine makarna veya pilavı boşaltın. Üzerine çay kaşığıyla ufak tereyağı parçaları koyun. Ya da dilerseniz bir yemek kaşığı kaşar rendesi serpin. 180 derece fırında on dakika ısıtın.
Önceden kızarmış eti en iyi şekilde ısıtmanın kolayı var. Etleri bir alüminyum folyoya yerleştirin. Üstlerine az miktarda tereyağı sürün. Folyoyu sarıp 180 derece fırında on dakika ısıtın. Kızarmış kuru köfteleri salçalı sosa atarak hem yeni bir yemek hazırlamış, hem de köfteleri ısıtmış olursunuz.
Haşlanmış balığı ısıtmak isterseniz, iki tabak arasına yerleştirip, kaynayan su dolu bir tencerenin üzerine oturtun. On dakika bu şekilde tuttuktan sonra aynı lezzeti yakalayabilirsiniz. Kızarmış balığı ısıtmak için her balığa birer yemek kaşığı sirke ve beyaz şarabı bir kaba boşaltın. Doğranmış bir diş sarmısak ve bir defne yaprağını ilave ederek sos kaynatın. On dakika ılımaya bırakın. Sosu balıkların üzerine boşaltıp, kapağı kapatarak 20 dakika dinlendirip servis yapın.
GÜNÜN YEMEĞİ
Sebzeli makarnaMalzemeler:1 paket makarna, 2 kabak,10 mantar, 2 diş sarmısak, 1/2 çay bardağı süt, 1/2 çay bardağı rende parmesan peyniri, 3 yemek kaşığı sıvı yağ, tuz, karabiber
Hazırlanışı:Mantarları temizleyip doğrayın. Kabakların kabuğunu kazıyıp yuvarlak dilimler halinde doğrayın. Sıvı yağda ince kesilmiş sarmısakları pembeleştirin. Mantarı ekleyip soteleyin. Kabakları ilave edin ve arada tahta kaşıkla karıştırın. Karışıma süt, tuz ve karabiberi ekledikten sonra bir iki taşım kaynatın. Makarnayı haşlayın, süzün. Kaynayan karışıma ekleyin. Birkaç dakika ateşte tuttuktan sonra servis tabağına alın. Üzerine rende parmesan serpiştirin.
GÜNÜN MÖNÜSÜ
MenemenEtli taze fasulyeSebzeli makarnaAyran