Sağlık Yerleşme Kanaması (Üstüne Görme) Nedir, Neden Olur? Yerleşme Kanaması Ağrılı Olur Mu?

Yerleşme Kanaması (Üstüne Görme) Nedir, Neden Olur? Yerleşme Kanaması Ağrılı Olur Mu?

06.03.2021 - 16:31 | Son Güncellenme:

Yerleşme kanaması; halk dilinde ''üstüne görme'' şeklinde ifade edilen, adet döneminden 2 ile 5 gün öncesinde başlayıp leke şeklinde, kahverengi veya pembe tonlarındaki kanamalara verilen isimdir. Peki, yerleşme kanaması (üstüne görme) nedir, neden olur? Yerleşme kanaması ağrılı olur mu? İşte ayrıntılar.

Yerleşme Kanaması (Üstüne Görme) Nedir, Neden Olur Yerleşme Kanaması Ağrılı Olur Mu

Yerleşme kanaması; hamilelikte embriyonun, rahim içine yerleşmesi esnasında ortaya çıkan hafif kanama olarak belirtilebilir. Bilindiği üzere her ay rahim içi kendisini yeni bir hamilelik adına hazırlar. Döllenmenin meydana gelmesiyle beraber embriyo rahim içinde yerleşmeye çalışarak, rahmin iç dokusunda hafifçe zedelenmeye neden olur. Bu yüzden de hafif kanama meydana gelebilir. Halk dilinde bu kanama; üstüne görme şeklinde isimlendirilmektedir. Fakat yerleşme kanamasının, regl kanaması olmadığı belirtmek önemlidir.

Yerleşme Kanaması (Üstüne Görme) Nedir?

Yerleşme kanaması şeklinde bilinen implantasyon, gebelik semptomlarının en başında yer alır. Genel olarak anne adayları açısından regl kanamasıyla karıştırılsa bile yerleşme kanaması, regl kanamasından çok değişik olduğunu ifade etmek doğru olacaktır. Embriyonun döllenmeyi sağlamasıyla beraber yaşamsal faaliyetlerini karşılaması adına rahim içindeki astarlarda yer alan kılcal damarların hasar görmesine ve hafifçe kanama yaşamasına sebep olur.

Halk dilinde genel olarak üstüne görme şeklinde isimlendirilen yerleşme kanaması, döllenmeden sonraki 10 ila 14 gün arasında ortaya çıkar. Adet tarihine yaklaşık 4 gün kala da bu kanama ile karşılaşmak mümkündür. Bu yüzden yerleşme kanaması, erken adet kanamasıyla sıkça karıştırılmaktadır.

Yerleşme Kanaması Neden Olur?

Yerleşme kanaması, çoğu zaman adet kanamasıyla karıştırılmaktadır. Kadınlarda hamilelik sürecinin başlamasıyla beraber regl kanamaları da kesilir. Fakat embriyonun rahim duvarına yerleşmesi esnasında ve hamilelik gerçekleştiği zaman hafif bir kanama ortaya çıkabilir. Yerleşme kanaması, rahim içindeki dokuların genişlemesi ve zarar görmesi ile meydana gelir.

Hamilelikte implantasyon kanamasının neden ve nasıl olacağı hakkında bilgi sahibi olmayan bireyler, gebelikte üstüne görme şeklinde isimlendirilerek, gebe olmasına rağmen regl olduğu düşüncesine kapılmaktadırlar. Bu oldukça hatalı bir düşünce olup, gebeliğin üstüne regl görme biçiminde bir durum söz konusu değildir. Hamilelikte yerleşme kanaması olağan bir vaziyet olmakla beraber her kadında görülmeyebilir. Bazı kadınlar, herhangi bir kanama yaşamadan da gebe kalabilir. Bazı kadınlarda ise bu kanama sadece hafif lekelenmeler olarak da görülebilmektedir.

Yerleşme Kanaması Ağrılı Olur mu?

Yerleşme kanaması sırasında herhangi bir ağrının meydana geldiği söylenemez. Ancak bazı kadınlarda regl sancısına benzeyen hafif ağrıların ortaya çıktığını ifade etmek kesindir. Fakat bu ağrıların uzun süreli olmadığını bilmek gerekir.

Yazarlar