Sağlıklı Beslenme Yumurta Kabuğu Ne İşe Yarar? Kısaca Faydaları Nelerdir?

Yumurta Kabuğu Ne İşe Yarar? Kısaca Faydaları Nelerdir?

29.07.2021 - 02:32 | Son Güncellenme:

Yumurta dünya üzerinde en çok tüketilen ve tercih edilen besin maddelerinden bir tanesini oluşturmaktadır. Yumurtanın çok sayıda faydası bulunmaktadır. Yumurtanın kendisi kadar kabuklarının da pek çok yararı olduğu bilinmektedir. Sizin için yumurta kabuklarının neye iyi geldiğini faydalarını ve önemini derledik.

Yumurta Kabuğu Ne İşe Yarar Kısaca Faydaları Nelerdir


Yumurta, Bir dişinin vücudu içerisinde meydana gelen, yumurtlama ve döllenmenin ardından aynı türden bir canlı ortaya çıkaran hücredir. Dişi hayvanların ve özellikle de kuşların embriyoyu korumak amacı ile yumurtladığı yuvarlak ve oval biçimli olan cisimlere yumurta adı verilmektedir. Yaygın bir inanış şekli kapsamında bıldırcın yumurtasının mevcut bir tavuk yumurtası kadar protein içermekte olduğu doğru değildir.

Yumurta Kabuğunun Faydaları Nelerdir?

Yumurta kabuğunun çok sayıda birbirinden farklı faydası bulunmaktadır. Bu faydalar ise şu şekilde sıralanmaktadır:

Haberin Devamı

Yumurta kabuğu gizli bir kalsiyum deposudur.

Yumurta kabuğu diş sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır.

Kemik erimesini önlemektedir.

Cilt Hücrelerini Yenilemektedir.

Güçlü bir kalsiyum takviyesi olma özelliğine sahiptir.

Saçları beslemektedir.

Ciltte meydana gelen tahrişi iyileştirmektedir.

Şeklinde sıralanmaktadır.

Yumurta Kabukları Nasıl Kullanılır?

Yumurta kabuğunun bir başka kullanılma şekli de bir tane yumurta kabuğu kaynatılıp kurutulmasıdır. Daha sonra blenderda toz haline getirilmektedir. Bu toz, yumurtanın beyazı ile çırpılarak yüz maskesi biçiminde kolayca kullanmak mümkündür. Bu karışım yüze sürülüp kuruduktan sonra yıkanması gerekmektedir. Bu maskenin düzenli olarak yapılması ile birlikte cilt üzerinde gözle görülür bir tazelenme olduğu fark edilecektir. Yumurta kabuğu cilt üstünde mevcut halde bulunan lekeleri yok etme konusunda bir hayli etkili olmaktadır.

Yumurta kabuğunun yaklaşık bir tatlı kaşığı 800-1000 miligram kalsiyum içermektedir. Biraz suyla karıştırıp tüketilmesi gerekmektedir. Bir tatlı kaşığı üç bölgeye bölünmelidir. Daha sonra az miktarda su ekleyerek, yemekler ile birlikte tüketilebilmektedir. Gün içerisinde bir tatlı kaşığından fazla tüketilmemesi gerekmektedir. Yumurta kabukları bitkiler için de oldukça faydalıdır. Yumurta kabuklarının çabuk çözünme özelliği bulunmaktadır. Kabukta yer alan kalsiyum ve mineraller kısa bir süre içinde toprağı zenginleştirmektedir.

Yumurta Kabuğu Ne İşe Yarar?

Yumurta kabuğu üstünde yaklaşık olarak % 94 düzeyinde kalsiyum içeriği yer almaktadır. Bu sayede yumurta kabukları kemik erimesini büyük ölçüde engellemektedir. Erime probleminin mevcut olduğu kemiklerin yoğunluğunu yükselten yumurta kabuğu, kemik erimesi konusundaki tedaviye büyük ölçüde yardımcı olmaktadır.

Yapılan araştırmalar besinler içerisindeki en nitelikli proteinin yumurtada var olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte yumurta, dışarıdan alınması gereken amino asitleri dengeli oranda ve yeterli miktarda içermektedir. Vücuda gereken başta A, D, B, E ve pek çok vitamini yüksek oranda barındırmaktadır.

 

 

Yazarlar