Sağlık Yutak (Farenks) Kanseri Nedir? Yutak Kanserinin Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Yutak (Farenks) Kanseri Nedir? Yutak Kanserinin Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

07.04.2021 - 10:20 | Son Güncellenme:

Farenks kanseri, kanserli hastalık oldukça ilerleyene kadar genellikle belirgin olmayan kanser semptomları ile sessizce büyüme eğilimindedir. Bu yüzden de neredeyse son evreye kadar fark edilmesi pek mümkün değildir. Farenks kanseri hakkında merak edilen tüm detayları derledik.

Yutak (Farenks) Kanseri Nedir Yutak Kanserinin Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir

Farenks kanseri ya da yutak hücreli karsinom, baş ve boyun kanseridir.

Haberin Devamı

 Yutak (Farenks) Kanseri Nedir?

 Yutak, burun ve ağzın devamıdır. Boyundan aşağıya doğru devam eden ve hem havanın hem de yiyeceklerin geçişinden sorumlu olan kaslı bir tüptür. Farinkste yiyecek ve hava yolları kesişir. Ek olarak, işitme kanalı farenksin üst kısmına açılır. Farinksin duvarları, tamamı bir mukoza zarı ile kaplı fasya ve kas katmanlarından oluşur. Farinks, anatomik konuma göre üç farklı alana bölünmüştür. Bunlar;

Nazofarenks (burnun arkasında),

Orofarinks (ağzın arkasında)

Laringofarenks (gırtlak arkasında)

Yutak kanseri özellikle sigara olmak üzere alkol tüketimi ve tütün içiciliği ile güçlü bir ilişki göstermektedir. Aslında tütünün, farenks kanseri vakalarının %80'inde fazlasında rol oynadığı görülmektedir. premalign lezyonların gelişimi daha sonra habis bir değişikliğe uğrayarak bir farenks kanserine dönüşebilir. Sigara ve alkol, farenks kanserinin gelişiminde sinerjik bir şekilde hareket eder. Her ikisi de mevcut olduğunda risk, iki katı artar.

Haberin Devamı

 Yutak Kanserinin Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

 Sigara içenlerin, sigara içmeyen meslektaşlarına göre yutak kanseri geliştirme olasılığı 25 kat daha fazladır. Pasif içicilik, tütün çiğneme ve puro içimi de farenks kanseri gelişimi için risk faktörleridir. Kronik viral enfeksiyon aynı zamanda baş ve boyun kanserinin gelişmesiyle de ilişkilidir. Diğer risk faktörleri arasında bağışıklık yetersizliği durumları, asbest ve perkloroetilen gibi maddelere mesleki riskler, radyasyon, diyet faktörleri, hastalığın gelişimine genetik bir yatkınlık ve kötü ağız hijyeni gibi sebepleri vardır.

 Faringeal kanserin tedavisinde genellikle kanserli tümörün bulunduğu yere erişilememesi ve kanserin teşhisi sırasında makro ve mikro metastaz olasılığının yüksek olması nedeniyle cerrahi endike değildir. Ek olarak, faringeal karsinomlar ve bunların metastatik birikintileri radyoterapiye iyi yanıt verir. Fakat enellikle yüksek dozlar gereklidir. Farenks kanserinin tekrarlama olasılığını en aza indirmek için radyoterapi alanları oldukça kapsamlı olmalıdır. Çok küçük lezyonların tedavisinde kanser cerrahisi rol oynayabilir.

Yazarlar