Sağlık Zatürre Bulaşıcı Mıdır, Nasıl Bulaşır? Zatürre Başlangıcı Nasıl Olur?

Zatürre Bulaşıcı Mıdır, Nasıl Bulaşır? Zatürre Başlangıcı Nasıl Olur?

05.03.2021 - 17:22 | Son Güncellenme:

Zatürre bulaşıcı mıdır, nasıl bulaşır? Zatürre başlangıcı nasıl olur? Zatürre başlangıcının teşhisi nasıl yapılır? Tedavi için hangi yöntemler uygulanır? zatürrenin kesin tedavisi var mıdır? Sizin için zatürreye dair pek çok detayı derledik. 

Zatürre Bulaşıcı Mıdır, Nasıl Bulaşır Zatürre Başlangıcı Nasıl Olur

Zatürre, bir akut solunum yolu enfeksiyonu bir bakterinin neden olduğu iki akciğerden birinin bir kısmını etkiler.

Haberin Devamı

Zatürre Bulaşıcı Mıdır?

Enfeksiyon daha spesifik olarak bronşiyollerin ucunda bulunan bu küçük balon şeklindeki torbalar olan pulmoner alveolleri etkiler. Zatürree aslında hafif veya yaşamı tehdit edebilen çok çeşitli enfeksiyonlardır. Öyleyse, pnömoni ciddi bir hastalığın komplikasyonu olarak veya yaşlı bir kişide ortaya çıkarsa, ölümcül olabilir. 

Çok nadir durumlarda, sağlıklı bir insanda zatürree de ölümcül olabilir. Hastalık genellikle balgam, nefes darlığı, ateş ve titreme eşlik eden öksürük şeklinde kendini gösterir. Pnömoni, çoğunlukla nezle veya nezle gibi kontamine partikülleri solumak suretiyle yakalanır. Zatürre bulaşıcıdır.

Zatürre Başlangıcı Nasıl Olur?

Pnömoni, akciğerleri etkileyen bir solunum yolu enfeksiyonudur. Virüsler (örn. Grip), bakteriler veya daha nadiren mantarlar neden olur. Mikrop, akciğerlere solunum yollarından alveollere, bronşiyollerin uçlarındaki küçük ceplere girer. Alveollerin iltihaplanmasına neden olurlar, bu da daha sonra iltihap ve iltihap sıvısı ile dolar, bu da hava ile kan arasındaki gaz değişimini azaltır. Hastalık genellikle iki akciğerimizin beş lobundan biriyle sınırlıdır.

Haberin Devamı

Üşüme, yağlı öksürük, nefes almada güçlük, nefes alırken veya öksürürken göğüs ağrısı, hırıltı, iştahsızlık ile birlikte bir tür ateş en yaygın semptomlardır. 

Bu semptomların yoğunluğu, enfeksiyonun türüne ve ciddiyetine bağlı olarak değişir. Zatürreyi teşhis etmek için kan testi ve akciğer röntgeni gereklidir.

Zatürre Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi, pnömoninin nedenine bağlı olarak değişir. Bakteriyel kökenli ise antibiyotik tedavisi gereklidir. Viral kökenli ise sadece semptomlar giderilebilir. Pnömoniden iyileşmek genellikle en fazla iki hafta sürer. Ağır vakalarda, özellikle hastayı solunum yardımına almak için hastaneye yatırılması gerekir.

İyi bir yaşam hijyeni riskleri sınırlamayı mümkün kılar. Özellikle tütün tüketimi bir savunmasızlık faktörüdür. Ellerinizi sabun ve suyla yıkamak düzenli olarak mikropları öldürür. Ek olarak, pnömokok enfeksiyonu riski yüksek olan kişilere önerilen bir pnömokok aşısı vardır.

Yazarlar