25.10.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:
'ZİNA suç olmasın' başlıklı yazımızın ardından, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Işılay Saygın bir açıklama yollamış ve "Tarihimizi, milli kültür ve geleneklerimizi, örf ve adetlerimizi ve toplumsal yapımızın kendine özgü özelliklerini dikkate almadan zinayı suç olmaktan çıkartmamız gerektiğini ileri sürmek, hatalı ve naif bir davranış olur" demişti. Bunun üzerine biz de faks numarası verip, okuyucularımızın görüşlerine başvurmuştuk. Sizlerden faks yağdı. Teşekkür ederiz. Bizimle aynı görüşleri paylaştığınız için, bir daha teşekkür ederiz, çünkü Saygın'a hak verenler parmakla sayılıyor.
Ezici çoğunluk zina fiilinin sadece tarafları ilgilendirdiğini söylüyor. İşte gelen fakslar arasından seçtiklerimiz:
* Erhan Işıl (Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı): "Uygar ve insan haklarına saygılı toplumlarda böyle bir suç ve ceza yoktur. Sayın Saygın, ülkemizde de olmaması gereken bir suçu ve cezayı baştan benimsemekte ve yalnızca `Erkek de cezalandırılsın' demektedir. İnsanı ve sonuçta toplumu aşağılayıcı böyle bir `uyduruk' cezaya karşı çıkmak yerine onu sahiplenmektedir. Yapılması gereken biricik iş, zinanın Türk Ceza Yasası'ndan çıkarılmasıdır. Taraflar bunu boşanma nedeni olarak ileri sürebilirler ki, o da Türk Medeni Kanunu'nda (1926) medeni kurallara zaten bağlanmıştır."
* Aziz Karakuş: "Suç, 'milli kültür, geleneklerimiz, örf ve adetlerimiz' diyerek, çağdaş toplumların yapı taşları bireylerin kendi duygu ve beden özgürlüklerini dahi yaşayamayan, içine kapanık, üretimden uzak pısırık bir kul olarak kalmalarını sağlamaktır. Düşüncelerini özgürce yaşayabilen bireylerin oluşturduğu özgür bir coğrafya ümidiyle."
* Nebahat Özbek (Turizmci): "Bu zamanda 'Zina suç mu değil mi?' tartışması bile utanç verici. İnsanlar evreni fethederken, bizler hala belden aşağı edebiyatındayız. İnsanlar kendi onurlarını nereden ve nasıl koruyacaklarını herkesten daha iyi bilir."
* Atilla Yücel: "Zina fiilini yalnızca zorla olduğunda suç kabul ederim."
* Muazzez Menemencioğlu - Sibel Karataş: "Eğer işin içine para girmişse her iki taraf da cezalandırılmalı."
* Şebnem Arsan: "Zinayı tabii ki savunmuyorum, ancak zina yapılıyorsa, devlet cezalandırmak yerine, boşanma sırasında mağdur durumda kalabilecek tarafların hakları ve çıkarları göz önüne alacak gerekli yasal düzenlemeleri yapsın."
* Birol Kaya: "Saygın çok güzel bir üslupla size görüşlerini aktarmış. 90 milyon nüfusu aşan (!) bir coğrafyada, çoğunluk zina olayına nasıl bakar? Kan davası, aşiret davaları ve çeşitli alanlarda aktif mafya göz önüne alınırsa, hangi mantığın, hangi zina olayını kendi aralarında nasıl çözeceğini düşünmek bile insanı ürpertiyor."
Faks numaramız: 505 63 57