Dr. Rengin Türkgüler

Dr. Rengin Türkgüler

info@drrengin.com

Tüm Yazıları

Bebeğin anne karnında gelişime başlamasıyla ihtiyaçlarının karşılanması için kan hacmi hızla yükselir. Birden kan seviyesinin yükselmesi damarlardaki kan miktarı arttıracağı için damarlarda kan birikmesi oluşacaktır. Kan birikmesinin oluşturduğu görünüme ise varis denir. Gebelik sürecinde varis görülmesinin diğer bir tetikleyicisi ise hormon salgılarının artmasıdır. Artan hormon salgılanası damar duvarlarının genişlemesine yol açar. Rahmin büyümesi ve vücuda yaptığı baskının artması da bir başka sebeptir.

Haberin Devamı

Gebelik sürecinde varis görülmesi normaldir

Vücudun değişmesi varis gelişimi için elverişli bir ortam yaratır. Bu sebeple gebelik sürecinde varis görülmesi normaldir. Genetik kodlu bir hastalık olduğu için ailesinde varis sorunu yaşayan kadınların gebelik döneminde varis belirtileri gösterme ihtimali oldukça fazladır.

Varis, gebelik sürecinde anne adayı şiddetli ağrıları ile zorlamaktadır. Ağrılar beraberinde kramp, şişlik ve yanma sorunlarını getirebilir.

Ağrı ve beraberinde sorunlar gebelik sürecinde anne adayına çok fazla rahatsızlık vermeye başlarsa ilaç, özel çorap ve bazı değişiklikler ile tedavi ediliyor. Cerrahi işlemler ise ileri derece ve kanama riski taşıyan anne adaylarında tercih ediliyor.

Anne adaylarına öneriler

Gebelik sürecine varis problemi ile karşılaşılması yaygın bir durumdur. Tamamen ortadan kaldırılmasa bile yapılabilecek değişiklikler ile belirtilerini aza indirmek mümkündür. Yapılabilecek değişiklikler ise;

-Varis çorabı kullanılabilir.

-Uzun süre hareketsiz kalınmaktan kaçınılmalıdır.

-Düzenli aralıklar ile yürüyüş yapılarak kan akışı sağlanmalı.

-Su tüketimi arttırılmalıdır, tuz tüketimi azaltılmalıdır.

-Dar giysiler yerine bol giysiler tercih edilmelidir.

-Ağır kaldırılmamalıdır.

-Uzun süre bacak bacak üstüne atılmamalıdır.

-Yüksek topuklu ayakkabı yerine ortopedik ayakkabılar giyilmelidir.

-Gün sonunda bacaklar yukarı kaldırılarak dinlendirilmeli ve germe hareketleri yapılmalıdır.

 

Girişimsel Radyoloji Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

www.drrengin.com

www.varisklinik.com.tr