Dr. Rengin Türkgüler

Dr. Rengin Türkgüler

info@drrengin.com

Tüm Yazıları

Meme ultrasonuna kimler başvurmalıdır?

Meme ultrasonu meme organının incelenmesinde en sık başvurulan yöntemlerden biridir. Ailede genç yaşta meme kanseri hikayesi olması genetik yatkınlığı gösterebilir. Meme kanseri yalnızca 40 yaş üzeri, menopoz sonrası kadınlarda yakalanılan bir hastalık değildir. 25 yaşından itibaren her kadının yıllık klinik muayene ve her ay düzenli olarak evde kendi kendine meme muayenesi yapması meme kanserinin erken teşhisi için çok önemlidir.

Memenin ultrason ile değerlendirmesi radyasyon içermez yani meme ultrasonunun herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Meme ultrasonu radyasyon içermemesi ve ağrısız olması nedeniyle çok tercih edilen bir kanser tarama yöntemidir. Ele gelen kitle bulunmayan ve 35 yaşından küçük kadınlarda meme ultrasonu mamografiden daha fazla tercih edilmektedir.

Haberin Devamı

Ayrıca meme ameliyatı olmuş olan hastaların ameliyat sonrasında incelenmesi, silikon takılmış olan hastaların işlem sonrası durumlarının tespiti amacıyla da meme ultrasonuna başvurulmaktadır.

Meme ultrasonu nasıl yapılır?

Meme ultrasonu yaptıracak kişi sırt üstü uzanır. Daha sonra meme dokusuna ultrason jeli sürülür. Bu jel ultrason cihazının görüntüyü net bir şekilde algılamasını sağlar. Ultrason probu meme dokusunun üzerinde yavaş yavaş gezdirilir ve bu işlem sırasında herhangi bir ağrı hissi olmaz. Yaklaşık olarak 20 ila 30 dakika süren işlem uzman radyoloji hekimi tarafından gerçekleştirilir. İşlem sonrası görüntüleme sonuçları değerlendirilir ve hasta günlük yaşantısına devam edebilir.

Girişimsel Radyoloji Uzm. Dr. Rengin Türkgüler
www.drrengin.com
www.ultrasonklinik.com