Op. Dr. Meral Sönmezer

Op. Dr. Meral Sönmezer

meralsonmezer@gmail.com

Tüm Yazıları

Adet döneminde rahim ağzı genişler ve adet kanının vajinadan dışarı atılmasını sağlar. Vajinal ortam da adet döngüsünden etkilenir ve pH değeri düşük olan adet kanı, vajinanın asit dengesini bozar ve bölgedeki koruyucu asitler azalır. Adet döneminde asiditenin düşük seviyede olması sebebiyle kadınlar bu dönemde mikroplara ve zararlı bakterilere karşı oldukça hassastır ve buna bağlı olarak enfeksiyon riski de fazladır. Bu dönemde cinsel ilişkinin yaşanmasıyla birlikte vajinadaki flora bakterileri ya da erkeğin cinsel organıyla gelebilecek olan enfeksiyonlar rahim içerisine ve yumurtalıklara doğru daha kolay ilerleyebilir ve enfeksiyonun yayılma riski artar. Eğer adet döneminde cinsel ilişkiye girilecekse normal bir dönemdeki ilişkiye kıyasla çok daha hassas ve dikkatli olunmalıdır. Bu dönemde korunmasız cinsel ilişkiye girilmesi durumunda, erkekten kadına enfeksiyon bulaşabileceği gibi, kadın genital organında oluşan zararlı mikroorganizmalar ve enfeksiyonlar da erkeğe bulaşabilir. Bu nedenle hem kadın hem de erkek açısından dışarıdan gelebilecek olan enfeksiyonlara karşı hijyene ekstra özen gösterilmeli ve mutlaka prezervatif kullanılmalıdır.

Haberin Devamı

Ayrıca adet döneminde hamile kalma olasılığı çok düşük olsa da, imkansız değildir. Yumurta oluşumu genellikle adet döngüsünün 4. günü başlamaktadır. Adet döneminden önce ya da adet döneminde cinsel ilişkinin yaşanmasıyla rahim içerisine giren sperm, spermin kalitesine bağlı olarak 48-72 saat yaşayabilmekte ve oluşan yumurtanın döllenmesini sağlayabilmektedir. Dolayısıyla bu dönemde cinsel ilişkiye girilecekse doğum kontrol yöntemlerine başvurmak, istenmeyen gebeliklerin önüne geçmek için gereklidir.

Bunlara ek olarak adet döneminde cinsel ilişkiye girildiği zamanlarda kadınlarda nadiren de olsa idrar yolu enfeksiyonu, karın, kasık, bel bölgesi ağrıları ve genital rahatsızlıklar oluşabilmektedir. Diğer taraftan regl döneminde kadınların ruhsal ve bedensel değişiklikler yaşaması, ağrılı ve sancılı bir dönem geçirmeleri de genel olarak kadınları huzursuz ve mutsuz hissettirmektedir. Dolayısıyla kadınlar kendilerini bu dönemde temiz ve rahat hissetmediklerinden cinsel ilişkiye girmekten uzak durmayı tercih ederler. Öte yandan cinsel birleşme sonucu meydana gelen orgazm ile beraber salgılanan serotonin, dopamin gibi hormonların bazı kasınlarda adet ağrısını azalttığı ve menstrüel sendromu hafifletebildiği de gözlemlenmiştir. Bu nedenle adet döneminde cinsel ilişkiye girmek için öncelikli olan, kadının rızasının olmasıdır. Eğer kadın da erkek de istiyorsa prezervatif kullanılarak ilişkiye girilmesinde bir sakınca yoktur.

Haberin Devamı

 

Op. Dr. Meral Sönmezer

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

https://meralsonmezer.com/

https://www.instagram.com/drmeralsonmezer/

https://www.facebook.com/drmeralsonmezer

https://www.youtube.com/channel/UCkAAynPhrUuR3R17atqC8sw