Püf Noktası Ağaç Budama Zamanı Ne Zamandır? Hangi Aylarda Yapılır?

Ağaç Budama Zamanı Ne Zamandır? Hangi Aylarda Yapılır?

15.11.2021 - 15:14 | Son Güncellenme:

Bazı nedenlerden dolayı, birçok insan sonbaharda ağaç budamanın, özellikle dört mevsimin yaşandığı yılın en mükemmel zamanı olduğuna inanır. Parlak yapraklar düşmeye başlar ve bazı büyük uzuvlar biraz şüpheli görünür. Ancak bu varsayım, değerli ağaçlarınıza zarar verebilir, hatta olgun ağaçları bile öldürebilir. Peki, Ağaç budama zamanı ne zamandır detayları ile derledik.

Ağaç Budama Zamanı Ne Zamandır Hangi Aylarda Yapılır

Manchester'daki Ağaç Bakımı Endüstrisi Derneği'nin (TCIA) ağaç uzmanı, sonbaharda ağaç budamanın doğru olmadığını söylemektedir.

Haberin Devamı

 Ağaç Budama Zamanı Ne Zamandır? 

 İyi ağaç bakımı, bir ağaç envanteri çıkarmakla başlar. Bahçenizde ne tür ağaçların büyüdüğünü veya budamaya ihtiyaç duyup duymadıklarını bilmiyorsanız, öğrenmeniz gerekmektedir. Çoğu rutin budama, istila, zayıf, ölü veya hastalıklı dalları çıkarmak için yapılır ve ağaç üzerinde çok az etki ile yıl boyunca herhangi bir zamanda tamamlanabilir.

 Budayıcılar kural olarak bilmelidirler, eğer budama kışın sonlarında bir bahar büyüme hamlesinden önce gerçekleşirse büyüme ve yara kapanması artar. Budamadan kaynaklanan yaralar hastalıkları yayabilir. Örneğin meşe ağaçları meşe solgunluğundan muzdarip olabilir. Her kesim, bir ağacın büyüme şeklini değiştirebilir. Açık bir sebep olmadan hiçbir dalın kesilmemesi gerekiyor.

Haberin Devamı

 Hangi Aylarda Yapılır?

 Budama zamanı ağaçların türüne göre değişmektedir.

 Yaprak Döken Ağaçlar

 Bunlar her yıl yapraklarını döken ağaçlardır. Uzatma Hizmetinin Wisconsin Bahçıvanlık bölümüne göre, yaprak döken ağaçların çoğu sonbaharın sonlarında kışın budanmalıdır. Uyku dönemine girdikleri bu dönemde dalların çerçevesini görmek kolaydır. Böceklerin ve hastalıkların aktivitesi ortadan kalkar.

 Genç Ağaçlar

 Güçlü ve iyi şekilli bir ağaç geliştirmek, uygun budama ile olur. Gençken doğru miktarda budama alan ağaçlar, yaşlandıkça daha az aşırı budamaya ihtiyaç duyacaktır. Budama için bir uzmandan yardım alınması gerekmektedir. Çünkü her genç ağacın türüne göre budama özellikleri de değişmektedir.

 Çiçekli Ağaçlar

 Uluslararası Fidancılık Derneği'nin Pasifik Kuzeybatı Bölümüne göre, çiçek açtıktan sonra budanmalıdırlar. Ölü veya ölmekte olan dalların rutin budaması herhangi bir zamanda yapılabilir. Ancak, ağaç türünüzün budama için özel gereksinimleri ve kuralları olabilir.

 Yeni ağaçlarınız için;

Budama ihtiyaçlarını yıllık olarak kontrol edin.

Ağaçları sağlıklı, güvenli ve estetik açıdan hoş tutmak için yaşamları boyunca düzenli olarak budama yapın.

Uzuvlar büyüyene kadar budamayı ertelemeyin.

Uygun ağaç seçimi ve yerleştirme yerine, boyutlarını küçültmek için ağaçların tepelerini kesmeye çalışmayın. Tepeleme denilen bu uygulama ağaçlarınıza gerçekten zarar verebilir.

Yazarlar