Genel Sağlık Ağrı Öyküleri

Ağrı Öyküleri

01.04.2016 - 17:30 | Son Güncellenme:

Hastaların ifadeleriyle çeşitli ağrı öyküleri ve ilaç kullanmadan, nedene yönelik bilimsel, etkili çözümleri…

Ağrı Öyküleri

Fibromiyalji Öyküleri

“Uzun zamandır kol ve bacak eklemlerimle boynumda şiddetli ağrım var. Özellikle kollarım en ufak bir ağırlık taşıdığımda boynuma kadar ağrıyor. Kollarım 5 dakika bile kıvrık dursa sanki çekiyor, hemen düzeltiyorum ama çekme hissi ve acısı geçmiyor. Ufak bir ameliyattan sonra uzun süren bir kabızlık problemi yaşadım ve doktorluk oldum.

Haberin Devamı

Ameliyatsız çözdük fakat yıllar geçmesine rağmen hala kabızlık yaşıyorum, tuvalete gitmem gerektiğini mide bulantım ve baş dönmemden anlıyorum. Sürekli yorgun, bitkin ve isteksiz uyanıyorum. Şiddetli baş ağrıları çekiyorum, özellikle enseme yakın arka bölümden kulaklarıma doğru. Psikolojik anlamda çok stresli, inişli, çıkışlı durumdayım. Doktora gittim, bana fibromiyalji olabileceğimi söyledi. Yorgun, ağrılı olmaktan ve her şeyi unutmaktan bıktım. Eskisi gibi enerjik ve mutlu olmak istiyorum. “

“Vücudumda ergenlik döneminden bu yana sebepsiz ağrılar yaşıyorum. Bu dönem ailem çeşitli doktorlara götürdü, romatizma olabileceği ihtimaliyle çeşitli testler yapıldı ancak hiçbir bulguya rastlanmadı. Hatta yine o dönemde huzursuz bacak sendromu -böyle bir hastalık geçirdiğimi tesadüfen hastalık adını duyunca araştırarak öğrendim-geçirdim. Ağrıyı tarif etmem gerekirse; öncelikle kalçada başlıyor, sonra bel kısmına ve bacağa doğru yayılıyor. Sıklığı ise haftada 1-2 defa oluyor. Her ay toplamda en az beş kere kesin oluyor. Annem bana gebeyken aşırı vücut ağrısı yaşamış ve ağrıyı anlattığımda bana hamileyken kendisinde aynı ağrıları olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

Bunların dışında boynumda düzleşme var, depresyon tedavisi gördüm, anksiyete bozukluğu ve uyku problemi teşhisi koyuldu. Şu an bunlar düzeldi. 3 ay önce tiroidim sınırın altında az çalışır çıktı. Bağırsak problemim var, haftada sadece 2 defa dışarı çıkabiliyorum. Ayrıca kronik bel ağrım var. 2 defa MR’a girdim, doktor “bel kasların zayıf” dedi. Artık anlamsız vücut ağrılarından ve tutulmalardan çok sıkıldım. “

Fibromiyalji etkin tedavisi olmayan hastalıklar içinde yer alsa da; Gökmen Yaklaşımı, nedenlerini ortaya koyarak, yaşamkalitesini geri kazandıracak tedavi sağlanabilir. Öncelikle bağ dokusu üzerindeki bio-elektriksel yük kaldırılmalıdır. Jinekolojik bölgede sezaryen, kürtaj gibi müdahalelerden kaynaklanan sorun varsa düzeltilmelidir. Tüm bunlar nöral terapi ile yapılabilir.


En önemlisi beden balansındaki bozukluk düzeltilmelidir. Çene eklemindeki dengesizlik en önemli etkendir. Hastalar gece plağı kullanmalıdır. Gece plağı (splint) uygulamasını yapacak diş hekimi dikkatli seçilmelidir. Gnatoloji çalışmış bir protez uzmanı yapmalıdır.

Haberin Devamı

Nörolog Dr. Emel Gökmen

Yazarlar