25.02.2021 - 09:40 | Son Güncellenme:
Alzheimer hastalığında kişiler ilk başta basit unutkanlıklar yaşar. Zaman ilerledikçe aile fertlerini ve yakın çevrelerini tanıyamaz hale gelirler. Daha ileri seviyelerde ise kişiler temel gereksinimlerini kendileri karşılayamaz hale gelir ve özel bakıma gereksinim duyarlar. Genel anlamda Alzheimer hastalığı, insanların beyin hücrelerinin ölmesi sebebi ile meydana gelen nörolojik bir hastalıktır.
Alzheimer Testi Nasıl Yapılır?
Alzheimer hastalığını gösteren bazı belirtiler vardır. Bu belirtileri yaşayan kişilerin zaman kaybetmeden bir nöroloji polikliniğine gitmeleri oldukça önemlidir. Doktor tarafından yapılacak olan değerlendirmeler sonucunda Alzheimer tanısı koyulan kişilerde hastalığın tedavi süreci bazı faktörler sebebi ile değişkenlik göstermektedir. Bu faktörler hastanın yaşı, hastalık geçmişi ve hastalığın ilerleme seviyesi olarak sıralanabilmektedir.
Alzheimer hastalığının bilinmekte olan bir tedavi yöntemi yoktur. Fakat doktorların yapacakları bazı uygulamalar ile hastalığın ilerlemesi durdurulabilir ve hastalık semptomlarının azaltılması sağlanabilmektedir.
Alzheimer hastalığından şüphelenen kişiler, mutlaka düzenli olarak test yaptırmalıdır. Doktor ile yüz yüze gerçekleştirilebilen bu testler, internet ortamında da kolaylıkla yapılabilmektedir. Test içeriklerinde kişilere kısa sorular ya da 3 ile 4 dakikalık oyunlar oynatılarak yapılır. Yapılan bu testlerin ve oyunların sonuçları doktorlara hastalık hakkında bilgi vermektedir.
Alzheimer Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Eğer kişiler aşağıda verilen belirtileri yaşıyor ise mutlaka bir doktora başvurmalıdır. Bu belirtiler genel olarak hastalığın ilk meydana geldiği zamanlarda gözlemlenen semptomlardır. Alzheimer hastalığı belirtileri şunlardır:
Öz saygı ve motivasyon düşüklüğü
Bilinç bulanıklığı
Kişilerin çok iyi bildikleri yerlerde bile kaybolması
Kişilerin bulundukları yere adapte almalarında zorluklar yaşanması
Dil becerileri ve konuşmada sorunlar
Sanrılar ve halüsinasyonlar görmek
Yakınlarından olağan dışı şeyler talep etme
Saldırganlık ve etraftaki kişilere karşı sürekli şüphe duyma
Kişilerin hatırlayamadıkları olayları sürekli olarak inkar etmeleri
Kişilerin günlük olarak gerçekleştirdikleri aktiviteleri yardım olmadan yapmakta zorluklar yaşaması
Depresyon ve anksiyete (kaygı) bozukluğu
Kişilerde Alzheimer hastalığının ilerlemesi ile sayılan bu belirtilerde şiddetin artması gözlemlenmektedir. Kişilerin ailelerini tanıyamaması, yakın çevrelerini tanıyamaması ve hatta kendilerini tanımakta güçlük çektikleri gözlemlenmiştir. Bu problem ile yüzleşen hastalar başka bir kişinin bakımına gereksinim duymaktadır.