Genel Sağlık Antidepresanlar gerçekten faydalı mı?

Antidepresanlar gerçekten faydalı mı?

11.05.2012 - 12:06 | Son Güncellenme:

McMaster Üniversitesi’nden evrimsel biyoloji uzmanı Paul Andrews’a göre antidepresan ilaçlar sanıldığı kadar güvenli değil.

Antidepresanlar gerçekten faydalı mı

Antidepresanlar depresyon karşıtı olarak kullanılan ve kişinin ruhsal durumunu düzenleyen bir hormon olan serotonin seviyesini arttıran ilaçlardır. Vücutta üretilen serotoninin büyük kısmı sindirim, kan pıhtılaşması, üreme ve fetüsün gelişimi için harcanır.

Andrews ve grubu antidepresan ilaçların yan etkilerini gösteren bir dizi araştırmanın sonuçlarını inceledi. Uzmanlar, antidepresanların vücutta normalde serotonin tarafından gerçekleştirilen bir dizi süreci sekteye uğrattığını gözlemledi. Bu sorunlar arasında hamilelik sırasında antidepresan alan annelerin çocuklarındaki gelişim sorunları, cinsel aktivitede azalma, sperm üretiminin düşmesi ve sindirim problemlerinin yer aldığı görüldü.

Paul Andrews tarafından yapılan daha önceki araştırmalar da hastaların ilacı bıraktıktan sonra hastalıklarının nüksettiğini gösteriyordu. İnternet ortamında yayın yapan Frontier Psychology isimli psikoloji dergisinde bu ilaçların zararlı olduğuna değiniliyor. Çünkü serotonin vücutta çok önemli roller üstleniyor ve bu hormonun üretimine karışılması bu süreçleri sekteye uğratabiliyor.

Yazarlar