Sağlık Antiseptik Nedir, Ne İşe Yarar? Dezenfektanlar Ve Antiseptikler Nasıl Kullanılır?

Antiseptik Nedir, Ne İşe Yarar? Dezenfektanlar Ve Antiseptikler Nasıl Kullanılır?

13.03.2021 - 12:10 | Son Güncellenme:

Antiseptik madde, mukoza veya cilde uygulanan, enfeksiyonu önlemeye yardımcı kimyasaldır. Günlük hayatta sürekli kullanılan antiseptikler, mikropların hem üremelerini hem yayılmalarını engeller. İnsan sağlığı için çok önemli kabul edilen antiseptik nedir, ne işe yarar gibi soruların yanıtlarını sizin için derledik.

Antiseptik Nedir, Ne İşe Yarar Dezenfektanlar Ve Antiseptikler Nasıl Kullanılır

Antiseptikler çok çeşitli formlarda üretilirler. Yaygın olarak jel, krem veya solüsyonlar olarak kullanılan antiseptikler, insan vücudunun zararlı mikro organizmalardan uzak kalmasına yardımcı olur. İlk yardım ve ameliyat alanlarında sıkça kullanılır. 

Haberin Devamı

 Antiseptik Nedir?

 Antiseptik, sağlık için zararlı olan mikropları öldürmeye gerek bırakmadan durduran ve yavaşlatan kimyasal bir maddedir. Ameliyat ve çeşitli tıbbi alanlarda sıkça kullanılırlar. Bunun yanında, günlük yaşantıda, kalabalık ortamlara girişte kullanımı, vücudun sağlığı için önemli olarak kabul edilir. 

 Antiseptik Ne İşe Yarar?

 Mikroplar daha çok mukoza bölgelerinde ve cilt kısımlarında görülürler. Bunun nedeni mukozanın yapışkan yapısı ve cildin dış etkenlerle olan temasıdır. Antiseptikler, bu iki bölgenin mikroplardan uzak kalmasını sağlayan kimyasaldır. Burada yer alan mikropların vücudun diğer bölgelerine girişlerini engelledikleri gibi onları durdururlar. 

 Dezenfektanlar ve Antiseptikler Nasıl Kullanılır?

Haberin Devamı

 Dezenfektan veya antiseptiklerin çok çeşitli formları bulunur. Bundan dolayı, tıbbi alanlarda bu formları ayrı şekillerde kullanılabilir. Örneğin açık yara durumlarında, alkol içermeyen dezenfektan ve antiseptiklerin kullanımı gerekir. 

Derin olmayan yaralarda daha çok deriye nüfuz edebilen antiseptiklerin kullanılması gerekir. 

El temizleme ve benzeri durumlarda, jel formunda olan ve cildi tahrip etmeyen antiseptikler kullanılmalıdır. 

Sabun bir tür antiseptik olduğundan, belirli değerlerde olmasına dikkat edilmelidir. 

Antiseptikler tıbbi kullanım bilgisi gerektirebilir. Basit antiseptikler haricindeki diğer antiseptikler, uzmanlara danışılmadan kullanılmamalıdır. 

 Antiseptik Yan Etkileri Nelerdir?

 Antiseptiklerin sıkça kullanımı vücudun tahriş olmasına veya başka sorunlara yol açabilir. Sık kullanımının yanında, yanlış kullanımı da rahatsızlıkların diğer nedenleri arasında yer alır. 

Soluk borusunda, deride, göz bölgesinde yanlış kullanım kaynaklı tahrişlere neden olabilir. 

Aşırı kullanım bazı durumlarda baş ağrısına, mide bulantısına ve öksürüğe neden olabilir. Bu tür yan etkiler alerjiye bağlı da gelişebilir. Olası zarar ve yan etkilerde uzman doktorlarla görüşme sağlanmalıdır. 

Antiseptik Direnci Nedir?

 Antiseptiklerin mikroplara nüfuz edememesi, onları durduramaması veya yayılmalarını engelleyememesi antiseptik direnci olarak açıklanabilir. Antiseptik direnci, mikro organizmaların antiseptik kimyasallara maruz kalıp, direnç kazanmalarıdır.

Haberin Devamı

 Bu durumda, antiseptik kullanımına karşı mikroplar dirençli olurlar ve antiseptik kullanıldığında herhangi bir fayda sağlanamaz. Antiseptik direncinin oluşmasının nedeni, antiseptiğin doğru kullanılmaması, yetersiz kullanılması veya aşırı şekilde kullanılması olarak gösterilir.

Yazarlar