Sağlık Aplastik Anemi Nedir? Aplestik Anemi Kanser Midir, Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Aplastik Anemi Nedir? Aplestik Anemi Kanser Midir, Tedavi Edilmezse Ne Olur?

06.03.2021 - 16:28 | Son Güncellenme:

Aplastik anemi nedir? Aplestik anemi kanser midir, tedavi edilmezse ne olur? Aplestik aneminin riskleri nelerdir? Aplestik anemi ne gibi rahatsızlıkların temelini oluşturur? Sık görülen bir hastalık mıdır, aplastik anemi kimlerde görülür? İşte, tüm detaylar.

Aplastik Anemi Nedir Aplestik Anemi Kanser Midir, Tedavi Edilmezse Ne Olur

Anemi ile kendini gösteren bir nispeten yaygın bir durumdur ve kırmızı kan hücrelerinin olmamasıdır.

Haberin Devamı

 Aplastik Anemi Nedir?

 Kırmızı kan hücreleri, kanda bulunan hücrelerdir. Diğer şeylerin yanı sıra dokulara ve organlara oksijen sağlamak için kullanılırlar. Anemili insanlar, normalden daha kolay yorgun ve nefes darlığı hissedebilirler çünkü kalplerinin vücutlarına oksijen sağlamak için daha fazla çalışması gerekir.

 Dünya Sağlık Örgütü, dünya nüfusunun% 25'i anemi hastası diyor. Bu vakaların yarısının beslenme kaynaklı demir eksikliğine atfedilebileceği düşünülmektedir. Kadınların ağır dönemler de olur

 çocuklar okul öncesi yaş ve hamile kadınların anemi riski en bulunmaktadır.

 Kırmızı kan hücreleri, esas olarak hemoglobinden oluşan kan hücreleridir. Hemoglobin, bir protein (globin) ve bir pigmentten oluşur. Kana kırmızı rengi veren ikincisidir. Bu demir giderir hücrelere akciğerlerden oksijen taşır. Oksijen, hücrelerde enerji üretimi için gereklidir ve organların işlevlerini yerine getirmesini sağlar. Oksijene bağlı pigment, kırmızı bir renk alır ve arterlerde dolaşır.

Haberin Devamı

 Aplestik Anemi Kanser midir?

 Anemi, sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin (RBC) sayısındaki düşüşün neden olduğu bir bozukluktur.

 Kanser ve tedavisi, kırmızı kan hücrelerinin sayısını ve kandaki hemoglobin düzeyini azaltabilir.

 Hemoglobin, oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin bileşenidir. Hemoglobin seviyesi düşük olduğunda, vücut dokuları yeterli oksijen almaz ve düzgün çalışamaz. Normal RBC ve hemoglobin seviyeleri erkeklerde, kadınlarda ve çocuklarda değişiklik gösterir.

 Bir kişinin hemoglobin seviyesi yaklaşık 100 g / L veya altına düştüğünde anemisi vardır veya anemik kabul edilir. Bir çocuğun hemoglobin seviyesi 75 g / L veya daha düşük olduğunda anemi olur. Hemoglobin düzeyi bu değerlerin üzerinde olsa bile anemi belirtileri ortaya çıkabilir. 

 Kanser veya kemoterapi ve radyasyon tedavisi gibi tedavisi, kemik iliğini etkileyerek yeterince sağlıklı kırmızı kan hücrelerine sahip olamayacak kadar kısaltabilir. Her kan hücresi türü bir süre yaşar. Vücut sürekli olarak kırmızı kan hücrelerini parçalıyor ve değiştiriyor. Bağışıklık sisteminin kan hücrelerine karşı belirli hastalıkları veya reaksiyonları bu süreci hızlandırabilir ve çok fazla kırmızı kan hücresinin yok edilmesine neden olabilir.

Haberin Devamı

 Aplestik Aneminin Semptomları Nelerdir?

 Aneminin semptomları değişebilir. Kanser tedavisi gören insanlarda yavaş görünme eğilimindedirler.

 Hemoglobin seviyesi düşük olduğunda ve vücut dokuları yeterli oksijen almadığında çeşitli semptomlar ortaya çıkabilir. Ciltte solgunluk, özellikle dudak ve tırnak yataklarının çevresinde fark edilir, baş dönmesi ve yorgunlukta semptomdur. 

Yazarlar