Püf Noktası Arpa Ezmesinin Hayvanlara Faydaları Nelerdir?

Arpa Ezmesinin Hayvanlara Faydaları Nelerdir?

28.07.2021 - 16:13 | Son Güncellenme:

Hayvanların beslenmesinde tükettikleri yemler sağlıkları için büyük önem taşımaktadır. Bu besinlerden birisi de arpa ezmesidir. Arpa ezmesi hayvanlarda yem olarak kullanılırken birçok faydası olduğu da bilinmektedir. Peki Arpa ezmesinin hayvanlara faydaları nelerdir? Neye iyi gelir? Sizlere hayvanlarda tüketilen arpa ezmesi hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Arpa Ezmesinin Hayvanlara Faydaları Nelerdir

 Hayvanların yaşam alanlarında tükettikleri besinler çok önemlidir. Hayvan besinleri olarak bilinen besinlerde birisi de arpa ezmesidir. Şifa deposu olarak bilinen arpa genellikle hayvan yemi olarak kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

 Arpa Ezmesi Nedir?

 Arpa buğdaygillerden taneli malt ve yem olarak kullanılan önemli bir tahıl bitkisidir. Bira sanayi dışında tümü hayvan yemi olarak değerlendirilmektedir. Arpanın protein kalitesi ve içeriği oldukça yüksektir. Bu nedenle büyük baş ve küçükbaş hayvancılıkta arpa ezmesi yem olarak kullanılmaktadır.

 Arpa Ezmesinin Hayvanlara Faydaları Nelerdir?

 Arpa ezmesi bütün hayvanlara verilebildiği gibi geviş getiren hayvanlar için daha uygundur. Arpanın ezilmeden verilmesi taktirde hayvanlarda önemli bir kısmı sindirilmeden dışkı ile atılır. Bu nedenle arpanın ezilerek verilmesi tavsiye edilmektedir. Arpa ezmesinin hayvanlara olan faydaları ise şunlardır:

 - Arpa ezmesi büyükbaş ve küçükbaş hayvanların beslenmesinde günlük olarak verilecek olan rasyonun yanına ilave edilerek kullanılır.

Haberin Devamı

 - Arpa ezmesi besi hayvanlarında karkas randımanına katkı sağlar iken samal hayvanlarda süt verimine katkı sağlamaktadır.

 - Arpa ezmesi erken laktasyon dönemindeki yüksek verimli hayvanlarda oluşan negatif enerjiyi ortadan kaldırır.

 - Süt hayvanlarındaki kızgınlık ve döl tutma başarı oranını arttırır.

 - Hayvanlar için oldukça lezzetlidir. Bu nedenle hayvanlar tarafından iştahla yenilir.

 - Arpa ezmesi lezzet ve kokusu ile yem tüketimini arttırmaya yardımcı olmaktadır. 

Yazarlar