Yaşam Aşıklar Çeşmesi'ne atılan paraların akıbeti! Yılda 1,5 milyon euro birikiyor

Aşıklar Çeşmesi'ne atılan paraların akıbeti! Yılda 1,5 milyon euro birikiyor

08.04.2024 - 09:09 | Son Güncellenme:

İtalya'nın en büyülü şehri Roma'da yer alan ve 'Âşıklar Çeşmesi' olarak anılan Trevi Çeşmesi’ne, yılda 1,5 milyon euro atılıyor. Bunun için de çeşmeyi ziyarete gelen kişilerin sırtı dönük bir şekilde aşkla ilgili dileklerini dileyip bozuk para atmaları yeterli oluyor. İnanışa göre buraya atılan parayla dilenen dilekler kabul oluyor. Oluyor olmasına da çeşmeye atılan paraların akıbeti ne oluyor? İşte cevabı.

Aşıklar Çeşmesine atılan paraların akıbeti Yılda 1,5 milyon euro birikiyor

Derleyen: Betül Topaklı / Milliyet.com.tr - Agustus Roma İmparatoru iken, savaş döneminde bir grup asker günlerdir su içememiştir. Yorgunluk ve susuzlukla bitap düşen askerler su ararken güzel bir kızla karşılaşırlar. Genç kıza nerede su bulabileceklerini sorarlar. Kız, askerlere bir yer gösterir. Askerler çok inanmasalar da kızın gösterdiği yeri kazar ve gerçekten de su bulurlar. Askerlerden sonra da su akmaya devam eder ve Agustus’un damadı bu suyu, su kemeriyle Pantheon’a kadar ulaştırır. Güzel kız ve askerler gerçekten var mıdır bilmiyoruz ancak İtalya'nın büyülü şehri Roma'da yer alan ve dilimize Âşıklar Çeşmesi olarak geçen Trevi Çeşmesi’ne, yılda milyon dolarlar atıldığından eminiz. Bunun için de çeşmeyi ziyarete gelen kişilerin bir dilek dileyerek çeşmeye bozuk paralarını fırlatmaları yeterli oluyor.

Haberin Devamı

Aşıklar Çeşmesine atılan paraların akıbeti Yılda 1,5 milyon euro birikiyor

XII. Papa Clement zamanında İtalyan mimar Nicoli Salvi tarafından 1732 yılında yapılan çeşme, 26.3 metre yüksekliği ve 49.15 metre genişliğiyle Roma'nın en büyük Barok çeşmesi olma özelliğini taşıyor. Roma'nın âdeta bir simgesi hâline gelen Âşıklar Çeşmesi, De 'Crocicchi Caddesi, Poli Caddesi ve Delle Muratte Caddesi'nin tam merkezine yani üç yolun birleşimine inşa edildiği için adını "tre vie" kelimesinden alıyor. Heykelin tam ortasında ziyaretçileri Poseidon heykeli karşılıyor. Sağ ve sol tarafta ise bereket ve sağlık tanrıçaları bulunuyor.

SAĞ ELLE, SOL OMUZ ÜZERİNDEN

Bu çeşmeyi bu kadar meşhur yapan durum ise istekleri gerçekleştirmesi. İnanışa göre, bu çeşmeye sırtınız dönük bir şekilde aşk ile ilgili dileklerinizi dileyip bir bozuk para attığınızda dileğiniz gerçekleşmiş oluyor. Tabii bu ritüeli tam 3 kez gerçekleştirmeniz ve parayı sağ elinizde, sol omzunuzun üzerinde atmış olmanız da bir o kadar önem taşıyor.

HER TEKRARLAYIŞTA 1 EURO

Çeşmeye yapılan her atış farklı anlam ifade ediyor. İlk atışın anlamı, parayı atan kişinin tekrar Roma'ya geleceği, ikinci atışın İtalya'da bir kişiye âşık olacağı, son atışın ise bu kişiyle evleneceği. Peki bir kişinin bu ritüeli üç kez tekrarladığını, her tekrarlayışta 1 euro attığını göz önünde bulundurulduğunda ortaya çıkan hesaba göre çeşmede servet değerinde bir para birikiyor.

Haberin Devamı

Aşıklar Çeşmesine atılan paraların akıbeti Yılda 1,5 milyon euro birikiyor

YILDA 1,5 MİLYON EURO ATILIYOR

Bir inanışa göre buraya atılan parayla dilenen dilekler kabul oluyor. Oluyor olmasına da çeşmeye atılan paraların akıbeti ne oluyor? Çünkü biriken rakamın miktarı oldukça yüksek oluyor. Siz hesaplamaya başlamadan biz söyleyelim. Her yıl atılan paralar yaklaşık olarak 1,5 milyon euroyu buluyor. Peki bu kadar para nereye gidiyor?

İtalya'nın meşhur çeşmesine atılan bozuk paralar, belki insanlar için bir dileğin sembolüyken devlet için de bir sermaye olma özelliği taşıyor. Geçtiğimiz yıllarda paranın nereye gideceğiyle alakalı Belediye ve Katolik Kilisesi arasında bir tartışma yaşanmıştı. Roma Belediye Başkanı, turistlerin bölgeyi ziyaret ederek çeşmeye attıkları paranın belediyeye ait olması gerektiğini savunuyordu. Daha önceden ise paralar, kilise tarafından yönetilen Caritas yardım kuruluşu tarafından kullanılıyordu.

Aşıklar Çeşmesine atılan paraların akıbeti Yılda 1,5 milyon euro birikiyor

YARDIM KURULUŞU TARAFINDAN HARCANIYOR

Bu kuruluş da parayı aş evlerine, sosyal yardım kuruluşlarına fon olarak dağıtıyordu. Belediye, Roma'nın kültürel varlıklarını korumak için kullanmak istese de bu düzen yine aynı şekilde devam ediyor. Para, yardım kuruluşu tarafından harcanıyor. Haftada iki defa işçilerin, buradan paraları topladıkları; ayda iki kez de çeşmenin suyunun tamamen boşaltılarak temizlik yapıldığı biliniyor. İçinde barındırdığı servet nedeniyle daima kolluk kuvvetleri tarafından korunan Aşk Çeşmesi’nin içine girmeyi bırakın, suya elinizi sokmak bile yasak.

Yazarlar