Sağlık Aşurenin Faydaları Nelerdir? Aşure Tatlısı Neye İyi Geliyor?

Aşurenin Faydaları Nelerdir? Aşure Tatlısı Neye İyi Geliyor?

12.12.2020 - 06:16 | Son Güncellenme:

Aşure Türk kültürünün vazgeçilmez parçalarından biridir. Aşure dönemlerinde herkes kazanlar dolusu aşure yaparak ihtiyaç sahiplerine ya da komşularına dağıtır. İçerisinde pek çok farklı malzeme bulunduğu için hem doyurucudur, hem de insan vücuduna pek çok faydası bulunmaktadır. Peki, aşurenin faydaları nelerdir? Aşure tatlısı hangi hastalıklara iyi gelmektedir? İşte bu konu hakkında tüm merak edilenler.

Aşurenin Faydaları Nelerdir Aşure Tatlısı Neye İyi Geliyor

Aşure tatlısı, içerdiği yüksek vitaminler dolayısıyla tüketen kişilere enerji vermektedir. Aynı zamanda çok da önemli bir besin kaynağıdır.

Aşurenin Faydaları Nelerdir?

- İçinde tahıl ve şeker bulunduğu için yüksek kalorilidir ve enerji verir.

- Gelişme dönemindeki çocuklar için içerdiği vitaminler dolayısıyla oldukça faydalıdır.

- İçeriğindeki kayısı, incir ve kuru bakliyatlar dolayısıyla sindirim sistemini rahatlatır ve bağırsak hareketlerinin düzene girmesine yardımcı olur.

- İçinde B ve E vitaminleri bulunduğundan her türlü kalp hastalığına iyi gelir. İleride baş gösterebilecek olan kalp hastalıklarının önüne geçer.

- Hem çocuklarda hem de yetişkinliklerde bağışıklık sistemini güçlendirerek, ileride ortaya çıkabilecek hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.

- Özellikle çocuklarda kemik gelişimine katkı sağlayarak büyümeyi destekler.

- Hamilelik döneminde anne adaylarında ve yeni doğum yapmış annelerde hem süt yapımını destekler, hem süt kalitesini arttırır. Bu yüzden de yeni doğum yapmış annelerin ya da hamile kadınların tüketmesi önerilir.

- Sindirim sistemini rahatlattığından ve bağırsakları yumuşattığından, kabız gibi problemlerin yaşanmasının önüne geçer.

- İçerisinde B vitamini ve omega 3 bol miktarda bulunduğundan, ruh hastalıklarının tedavisinde de kullanılır. Ayrıca depresyondan da korumaktadır.

- İçinde hayvansal herhangi bir madde bulunmadığından, tüm vegan ve vejetaryenler tarafından da rahatlıkla tüketilebilir.

- Aşure ciddi kilo problemleri olan insanlar için, tok tutması sebebiyle oldukça faydalıdır.

- Aşurenin içindeki şeker miktarı azaltılarak yerine pekmez ya da bal konulabilir. Bu da bitkin ve yorgun hisseden insanların kendilerini enerjik hissetmelerine sebep olur.

Aşurenin İçinde Bulunan Malzemeler

Buğday, pirinç, portakal kabuğu, limon kabuğu, elma, kuru üzüm, kuru fasulye, nohut, çiğ badem, kuş üzümü, fındık, ceviz, kuru kayısı, toz şeker, karanfil, nar, tarçın, susam. Duruma göre farklı malzemeler de değerlendirilebilir.

 

Yazarlar