Sağlık Bebeklerde Zatürre Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde Zatürre Belirtileri Nelerdir?

23.07.2022 - 14:56 | Son Güncellenme:

Pnömoni halk arasındaki bilinmekte olan tabiri ile zatürre; kısaca bir tanımla akciğer dokusunda meydana gelen iltihaplanmadır. Bakteriler ilk sırada olmak üzere çeşitli mikroorganizmalara bağlı şekilde meydana gelir. Kimi pnömoni türlerinde hasta bireyden sağlam olan bireylere direkt olarak bulaşma riski mevcuttur. Bununla birlikte hastalık çoğu zaman, hastanın kendi boğaz, ağız ya da sindirim kanalında yer alan bakterilerin akciğere ulaşması ile meydana gelir. Normal durumda ise hastalığa sebep olmayan bu mikroplar, vücudun savunmasının zayıf düştüğü kişilerde pnömoni oluşturur. Zatürre bebeklerde de sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Zatürrenin bebeklerdeki belirtilerini ve tedavi şeklinin nasıl olduğunu sizler için derledik.

Bebeklerde Zatürre Belirtileri Nelerdir

 

 Zatürre, özellikle bebekler için önemli olan bir sağlık problemidir. Bebeklerin bünyelerinin çok hassas olması nedeni ile ekstra dikkat ve özen gerektirir. Bundan dolayı bu hususlara dikkat etmek gerekir.

Haberin Devamı

 Zatürre Nedir?

 Zatürre akciğerlerde oluşan iltihaplanmadır. Akciğerde yer alan hava keselerinin iltihap ile birlikte dolması sonucu nefes alınmasını zorlaştıran bir durum ortaya çıkar. Sıklıkla bakteri ya da virüslere bağlı olur. Bakterilerden en sık hemofilus ve pnömokok, virüslerden ise İnfluenza, RSV, adenovirus ve parainfluenza zatürreye sebep olur.

  Bebeklerde görülen Zatürre Belirtileri Nelerdir?

 Zatürre belirtileri hafif ya da ağır bir şekilde seyredebilir. Bazen bebeklerde zatürre belirtileri çok belirgin bir şekilde olmayabilir. Bebeklerde görülen zatürre belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

 

Ateş

 

Sık sık nefes alma

 

Öksürük

 

Nefes alma sırasında zorlanma,

 

Bulantı

 

Kusma

 

Karın ağrısı

 

Göğüs ağrısı

Haberin Devamı

 

İştahsızlık

 

Halsizlik,

 

Göğüs kafesinde çekilme

 

Morarama

 

Sürekli uyku hali

 

Beslenme bozukluğu

 

Şeklinde bu hastalığın belirtileri sayılabilir.

 

 Bebeklerde Zatürre Nasıl Tedavi Edilir?

 Bebeklere zatürre tanısının koyulmasının ardından bakteriyel zatürre de direkt olarak antibiyotik tedavisine başlanması gerekir. Genel olarak hafif düzeyde olan zatürre için ayaktan on günlük bir antibiyotik tedavisi yeterli olur. Bunun dışında gerekli olan durumlarda tedavi yatarak uygulanabilir. Viral bir zatürre var ise özellikle influenza mevcut ise saptanmış olgularda antiviral tedaviye başlanması gerekir.




Yazarlar