Sağlık Beta Hcg Testi Nedir, Nasıl Yapılır? Kandan Gebelik Testinde Beta Hcg Değeri Kaç Olmalıdır?

Beta Hcg Testi Nedir, Nasıl Yapılır? Kandan Gebelik Testinde Beta Hcg Değeri Kaç Olmalıdır?

25.02.2021 - 13:15 | Son Güncellenme:

Hamilelik planlayanların yaptıracağı testlerden birisi Beta HCG testi olmaktadır. Kan yolu ile yapılan bu test gebelik planlayan kişiler tarafından yakından tanınan bir test olmaktadır. Bu testin nasıl yaptırılacağı günümüzde en sık araştırılan konular arasında yer almaktadır. Peki Beta HCG testi nedir, nasıl yapılır? Kanda gebelik testi Beta HCG değeri kaç olmalıdır? Sizlere kandan yapılan gebelik testi hakkında merak edilenleri detaylıca derledik...

Beta Hcg Testi Nedir, Nasıl Yapılır Kandan Gebelik Testinde Beta Hcg Değeri Kaç Olmalıdır

Kişilerin hamile olup olmadığını belirlenmesi için kan testi yapılmaktadır. Evde yapılan ve idrar ile ölçülen teste göre güvenirliliği çok yüksek olduğundan genellikle bu test tercih edilmektedir.

Beta HCG Testi Nedir?

Beta HCG hormonu alfa ve beta olmak üzere iki alt türü bulunan koryonik gonadotropin hormonunun beta türüdür. Bayanların gebelik oluşumuna ilişkin ilk evrelerinde HCG hormonunda artışlar gözlemlenir. Bu nedenle Beta HCG testi gebelik testi olarak da adlandırılmaktadır.

Kandan yapılan Beta HCG testi idrar testlerine göre daha erken ve kesin bilgi vermektedir. Beta HCG testi kantitatif kan gebelik testi, kantitatif HCG testi ve kantitatif seri Beta HCG testi gibi isimler olarak da bilinmektedir.

Beta HCG Testi Nasıl Yapılır?

Beta HCG testi kan testleri ile yapılmaktadır. Genellikle sonuçları aynı gün çıkan Beta HCG testi laboratuvar koşullarına göre bazen değişkenlik göstermektedir. Beta HCG testine ek olarak başka testler de gerekmez ise tek tüp kan örneğinin alınması ile uygulanmaktadır. Kan testi öncesinde ise kişilerin dikkat etmesi gereken herhangi bir durum söz konusu olmamaktadır.

Kan örnekleri sağlık uzmanları tarafından bir sağlık kuruluşunda alınmaktadır. Bunun için ilk olarak kolun üst kısmına elastik bant geçirilir. Bu sayede damarlar daha net görülebilir. Cilt yüzeyinin alkol ile temizlenmesinin ardından iğne ile kan örneği alınır ve işlem sonrasında 10 dakika boyunca iğnenin çıktığı bölgeye pamuk ile baskı yapılır.

Kandan Gebelik Testinde Beta HCG Değeri Kaç Olmalıdır?

Kandan yapılan Beta HCG gebelik testinde kişilerin gebe olup olmadıkları öğrenilebilir. Gebeliğin söz konusu olmadığı durumlarda kanda normal Beta HCG değer aralığı 0-10 mIU/mL olarak belirtilir. Bu değer aralığının üzerine çıkması durumu genellikle gebeliği işaret etmektedir. Beta HCG değerleri ise gebelik hastasına göre farklılık gösterebilir. Gebelik hastalarına göre kanda Beta HCG değerleri ş şekilde olur:

- Hamileliğin 3. haftasında değer 5-50 mIU/mL şeklindeidr.
- Hamileliğin 4. haftasında değer 5-426 mIU/mL şeklindedir.
- Hamileliğin 5. haftasında ise bu değer 18-7.340 mIU/mL şeklinde gözlemlenmektedir.

Yazarlar