Genel Sağlık 'Bilmediğiniz bitkiyi tedavi amaçlı kullanmayın'

'Bilmediğiniz bitkiyi tedavi amaçlı kullanmayın'

16.05.2013 - 14:53 | Son Güncellenme:

Dizlerine sarıp şifa aradıkları bitki hastanelik etti.

Bilmediğiniz bitkiyi tedavi amaçlı kullanmayın

Konya’da yaşayan ve bahçeden topladıkları düğün otu olarak bilinen bitkiyi dizlerine ve ayak bileklerine sararak ağrılarını dindirmeye çalışan çiftin vücutlarında ciddi yanıklar oluştu. Ağrıdan sonra bitkiyi vücutlarından çıkaran Acar çiftinin ilk tedavisi Ilgın Devlet Hastanesi’nde yapıldı. Ardından Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne gelen Çift, burada tedaviye alındı. Dizlerinde ve ayak bileklerinde ciddi yanıklar oluşan Acar çiftinin tedavisi sürüyor.

“Dünyada Buna Benzer 3 Vaka Bulunuyor”
Her iki hastanın da vücutlarında ciddi yanıklar oluştuğunu belirten Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Tosun, “Hastalarımız bize başvurduktan sonra tedavi amaçlı ne yapabiliriz düşüncesiyle araştırma yaptık. Araştırmalarımız sonucunda Dünya literatüründe ve tıp tarihinde uluslar arası yayın yapılan bu bitki ile ilgili 3 vaka var. Bu 3 vakada Türkiye’de özellikle Orta Anadolu’dan çıkmış. Halkımız bilmedikleri bitkileri tedavi amaçlı olarak kesinlikle kullanmasınlar. Bu hastalarımızda olduğu gibi tedavi amaçlı kullanılan bitkiler, hastada ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkarabilir” dedi.

Her iki hastanın da tedavisini hızlandırmak amacıyla araştırma yaptıklarını ve çiftten kullandıkları ottan numune istediklerini belirten Prof. Dr. Tosun, “Hastalarımıza yardımcı olabilmek için bu otun numunesini istedik. Bu bitkiyi üniversitemizin Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’ndeki hocalarımız değerlendirdi. Bitkiyi teşhis edip, bize bitkinin özellikleriyle ilgili bilgi verdiler. Bitki maalesef vahşi bir bitki olarak geçiyor. Özel bir bileşeninden çok genel bir kimyasal yanık oluşturuyor. Genel kimyasal yanıklara nasıl bakılıyorsa, bu yanıklara da öyle bakıyoruz. Hastanemizde hastalarımıza en iyi tedavi imkanını vermeye çalışıyoruz. Hastalarımızın kısa sürede iyileşerek, evlerine dönmelerini umut ediyoruz” dedi.

“Yanıklar Alıştığımız Türden Yanıklar Değil”
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Osman Akdağ, “Yanıklar alıştığımız türde yanıklar değil. Sıklıkla gördüğümüz bir alev yanığı ya da sıcak su haşlanma yanığı şeklinde değil. Bunun için bizde literatüre baktık bu ottan dolayı oluşan yanık için neler yapabiliriz diye. Dediğimiz gibi hastalarımızın bir hayati tehlikesi yok ama yanıklar oldukça ciddi yanıklar. Hastalarımızın yara bakımına dikkat edip, genel durumunun bozulmamasına dikkat ediyoruz” dedi.

Yazarlar