06.03.2021 - 16:22 | Son Güncellenme:
Kleptomani hastalığının adı eski Yunancadan gelir. Kleptos kelimesinin sözlük anlamı hırsızdır. Çalma dürtüsü 19. yüzyılın başında bir hastalık olarak görülmüş ve kleptomani olarak tanımlanmıştır.
Çalma Hastalığı (Kleptomani) Nedir?
İhtiyaç duyulmayan şeyleri çalma dürtüsüne kleptomani denir. Maddi durumu iyi olan ya da o anda cebinde parası olan kişiler bile marketten, mağazalardan ya da başkasının evinden bir şeyler çalabilir. Bu dürtüyü tetikleyen ana faktör ihtiyaç değil, yasak bir şeyi yapma arzusudur.
Çalma Hastalığının Nedenleri
Psikolojik bir rahatsızlık olan kleptomaninin nedenleri üzerine birçok araştırma yapılmış ve hasta hikayeleri baz alınarak bir sonuca ulaşılmaya çalışılmıştır. Bu araştırmaları yapan kişilerin başında ünlü psikanalist Sigmund Freud ve Carl Gustav Jung geliyor.
Temel olarak çalma hastalığının nedenleri dört ana başlıkta toplanabilir:
1- Fark edilme endişesi:
Birçok psikiyatri uzmanına göre çalma hastalığının derinlerinde yatan temel neden, fark edilme endişesidir. Küçük suçlar işleyen kişi aslında içten içe yakalanmak ister.
2- Heyecan arayışı:
Bazı sosyologlar ise çalma hastalığının psikolojik değil sosyolojik bir nedene dayandığını iddia etmiştir. Bu görüşü savunan uzmanlara göre bireyim suça karşı olan ilgisi kleptomani olarak karşımıza çıkar.
3- Bastırılmış arzular ve kimlik arayışı:
Avusturyalı psikanalist Sigmund Freud'a göre kleptomanin iki nedeni vardır: Bunlardan ilki kişinin hem kendisi hem de toplum tarafından bastırılan arzuları. Bununla birlikte Freud'a göre kimlik arayışında olan kişiler de suça meyillidir.
4- Sosyopat kişilik bozukluğu:
Birçok uzmana göre ise kleptomani, sosyopat kişilik bozukluğunun en önemli belirtilerinden biri. Bu görüşe göre, çalma dürtüsü, toplumun kurulu düzeninden hoşlanmayan ve toplumdan içten içe intikam almak isteyenler kişilerde ortaya çıkıyor.
Kleptomaninin Belirtileri Nelerdir?
Gereksinim duyulmayan şeyleri gizlice almak ve mağaza - market gibi satış noktalarından ufak da olsa bir şeyler çalma isteği, hastalığın en sık görülen belirtileridir. Bazı kişilerde depresyon belirtileriyle benzerlik gösteren semptomlar da ortaya çıkabilir.
Çalma Hastalığının Tedavisi Nasıldır?
Kleptomani hastalığında yaygın olarak uygulanan bir tedavi yöntemi yoktur. Genellikle ikili seanslar düzenlenir. Psikiyatri hastalığın nedenini bulmak için çeşitli sorular sorar. Aldığı cevaplar doğrultusunda bir tedavi yönteminde karar kılar. Eğer hastalığın nedeni depresyon ise ilaçla tedaviye başlanır.
Serebral atrofi ya da demans ise hasta nöroloji bölümüne sevk edilir.