Yaşam Çekirdeğin Faydaları Nelerdir? Çekirdek Çitlemenin Zararları Var Mı?

Çekirdeğin Faydaları Nelerdir? Çekirdek Çitlemenin Zararları Var Mı?

08.12.2020 - 15:23 | Son Güncellenme:

Çekirdek halk arasında en büyük alışkanlıklardan birisidir. Toplumumuzda çekirdek hem çok sevilmekte hem de sıklıkla tüketilmektedir. Her şeyin fazlasının zararı olduğu gibi çekirdeği de fazla tüketmenin bazı rahatsızlıklara yol açabilir. Peki, çekirdeğin faydaları nelerdir? Çekirdek çitlemenin zararları var mı? Sizlere çekirdek tüketiminin faydaları ve zararları hakkında merak edilenleri yazımızda detaylıca derledik.

Çekirdeğin Faydaları Nelerdir Çekirdek Çitlemenin Zararları Var Mı

Çekirdek kuruyemiş çeşitleri arasında en çok tüketilen besindir. Genellikle toplumda çekirdek yemenin zararlı olduğu kanısı bulunur. Fakat gerekli miktarda tüketildiği zaman zararı bulunmamakta, tam tersine pek çok yönden yarar sağlamaktadır.

Çekirdeğin Faydaları Nelerdir?

Çekirdek içerisinde yüksek derecede yağ oranı bulunmaktadır. Fakat günlük olarak yeterli miktarda tüketildiği zaman vücuda çok fayda sağladığını söyleyebiliriz. Çekirdeğin vücuda olan faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

- Ayçiçeğinden elde edilen çekirdek içerdiği yağ asitleri ile tokluk hissini arttırır. Kalorisi yüksek olan çekirdeğin günde bir avuç tüketilmesinin faydası bulunur.
- Bir avuç tüketilen çekirdek vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineraller, sağlamaktadır. İçerdiği E, B1, B5 ve folik asit sayesinde vücudun enerjisini yüksek tutar.
- Büyük siyah çekirdek kötü kolesterolü düşürme etkisine sahiptir. Özellikle 1 avuç çekirdek yemek kalp ve damar sağlığına iyi gelmektedir.
- Çekirdek tüketmenin ruhsal yönden olumlu etkiler yarattığı belirtilmiştir. Özellikle depresyon ve panik atak hastalar için oldukça fayda sağladığı da bilinmektedir.
- Kandaki şeker oranını düşürmede büyük etkisi bulunmaktadır. Özellikle ileriki yaşlarda protein sentezinin yaşanma oranını düşürmektedir.
- Tuz mineralleri sayesinde tiroit bezlerinin çalışmasını destekler.

Çekirdek Çitlemenin Zararları Var mı?

Çekirdek yüksek yağ, vitamin ve minerallere sahiptir. Bu nedenle çok fazla tüketildiği zaman ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Özellikle karaciğer toksinlerini ciddi derecede olumsuz etkiler ve ciltte tahribata neden olur. Pek çok uzman bu anlamda günde 1 avuç çekirdekten fazla tüketilmemesi gerektiğini belirtmişlerdir.

Bunlar dışında çekirdeği fazla tüketmek ağız içi yaralara da neden olmaktadır. Dudakların kuruması gibi kötü sonuçları doğurabilir. Bu nedenle çekirdeğin yararları dışında fazla tüketildiğinde pek çok yönden zararları da bulunmaktadır.

Ay Çekirdeğin Cilde Faydaları

Ay çekirdeği cildi korumakta ve elastik yapısını güçlendirmektedir. Yaşlanmayı geciktiren ay çekirdeği E vitamini deposu olması nedeniyle cildin kolajen yapısının bozulmasını önlemektedir. Günde bir avuç çekirdek tüketmek ciltteki kırışıklıkların oluşmasını geciktirirken güneşin zararlı etkilerine karşı ciddi koruma da sağlamaktadır. Güneş ışınlarının yanı sıra soğuk hava, kuruluk gibi dış çevrenin zararlı etkilerine karşı da ciddi derecede koruma sağlamaktadır.

 

Yazarlar