Sağlık Çoğu insanın korkulu rüyası! O besinler sandığımızdan çok daha iyi geliyor

Çoğu insanın korkulu rüyası! O besinler sandığımızdan çok daha iyi geliyor

05.06.2023 - 17:08 | Son Güncellenme:

Anemi bir diğer adıyla kansızlık vücutta yeterli derecede demir bulunmaması sonucunca ortaya çıkan bir sağlık problemidir. Ancak demir eksikliğine iyi gelen besinler ile kendinize takviye yapabilirsiniz... İşte demirinizi artıran o besinler...

Çoğu insanın korkulu rüyası O besinler sandığımızdan çok daha iyi geliyor

Kansızlık, vücutta yeterli miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresi veya hemoglobin bulunmadığında ortaya çıkan bir durumdur. Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinin içindeki oksijen taşıyıcı proteindir. Kansızlık, vücut dokularına yeterince oksijen ulaşamamasına neden olur. Bu da yorgunluk, solgunluk, saç dökülmesi, nefes darlığı, çarpıntı gibi belirtilere yol açar. Kansızlığın birçok nedeni olabilir.  

Haberin Devamı

Hemoglobin değerini artırmak kadar bağışıklık sistemini güçlendiren besinler vardır. Kansızlık probleminin önüne geçebilmek için doğal besinlerden takviye yapabilirsiniz. İşte demir kaynağı olan besinler listesi ve kürü... 

Belirtiler baş gösteriyor 

Kansızlık, vücutta yeterli miktarda kırmızı kan hücresi veya hemoglobin bulunmaması durumudur. Kansızlık, yorgunluk, halsizlik, solukluk, baş dönmesi, çarpıntı gibi belirtilerle kendini gösterir. Kansızlığın birçok nedeni olabilir, ancak en yaygın olanı demir eksikliğidir. Demir, kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşımasına yardımcı olan bir mineraldir. Demir eksikliği olan kişilerde kan üretimi azalır ve kansızlık ortaya çıkar. 

 Beslenme düzeni önemli kriter 

Haberin Devamı

Kansızlığın tedavisinde doktorunuzun önerdiği ilaçların yanı sıra beslenme düzeninize de dikkat etmeniz gerekir. Kansızlığa iyi gelen besinler, demir ve C vitamini bakımından zengin olanlardır. Demir, hayvansal ve bitkisel kaynaklardan alınabilir. Hayvansal kaynaklı demirin emilimi daha yüksektir. Bu nedenle kansızlık sorunu yaşayan kişilerin haftada en az 2-3 kez kırmızı et önerilir. Bitkisel kaynaklı demir ise ıspanak, pazı, maydanoz, kereviz, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzelerde, kuru üzüm, pekmez, dut gibi kuru meyvelerde bulunur.

Çoğu insanın korkulu rüyası O besinler sandığımızdan çok daha iyi geliyor

C vitamini ise demirin emilimini artırarak kansızlığa karşı koruyucu bir rol oynar. C vitamini kaynakları arasında portakal, limon, greyfurt, mandalina gibi turunçgiller, kuşburnu, nar, çilek gibi meyveler sayılabilir. Bu meyveleri taze olarak veya suyunu sıkarak tüketebilirsiniz. Ayrıca demir içeren besinleri C vitamini içeren besinlerle birlikte almak da emilimi artırır.   

Kansızlığa iyi gelen besinler sayesinde hemoglobin seviyenizi yükseltebilir ve sağlıklı bir kan yapısına sahip olabilirsiniz. Ancak bu besinleri aşırıya kaçmadan ve dengeli bir şekilde tüketmeniz önemlidir. 

Posta’da yer alan habere göre demir bakımından güçlü pekmez ve limon karışımı 30 gün veya 3 ay şeklinde uygulanabilir. Bu kür kan hücrelerini artırır. 

LOKMAN HEKİM'İN PEKMEZLİ İLACI 

Haberin Devamı

Malzemeler: 

Ceviz 

1 tatlı kaşığı öğütülmüş üzüm çekirdeği 

4-5 damla limon suyu 

1 yemek kaşığı dut pekmezi 

Nasıl yapılır? 

Tüm malzemeleri bir kasede karıştırın ve düzenli olarak her gün tüketin. Bu kür, 30 gün veya 3 ay olarak uygulanabilir.

 

Yazarlar