Dermatoloji Uzmanı Dr. Ersin Aydın

Dermatoloji Uzmanı Dr. Ersin Aydın

drersinaydin@gmail.com

Tüm Yazıları

En iyi cilt bakım rutini nedir? Elbette ilk sırada cilt temizliği daha sonra da güneşten korunma gelir. Özellikle iklim uzmanlarının bizleri uyarmaya başladığı bahar günlerinde koruma müthiş önem taşıyor. Gün içinde cilt bakımınız ne kadar sade olursa olsun bu bakıma koruyucu kremi eklemeyi unutmamanız lazım. 

Henüz yaz tam kendini göstermedi diye düşünmeyin. Çünkü biz dermatologlar kışın bile güneş koruma kremlerinin kullanımını faydalı buluyoruz. 

Ne zaman güneş koruyucu sürülür?

Peki güneş koruyucunuzu ne zaman kullanmalısınız? Öncelikle her dışarı çıktığımızda mutlaka koruyucu krem kullanmamız gerekir. Ancak bizler mutlaka sabahları kullandığımız nemlendirici rutinimizde de koruyucu kremi öneriyoruz. Yani sadece dışarı çıktığımızda güneş korucu kullanmak yeterli olmuyor.  

Haberin Devamı

Güneş koruyucu doğru şekilde ne zaman ve nasıl kullanılmalı

10 dakika yeterli

Bu arada elbette güneş metabolizmamız için faydalı etkilere sahip. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu D vitamini güneşten alınabiliyor. Ancak gün içinde 10 dakika güneşte kalmak D vitamini sentezi için yeterli olmaktadır. Bu sürenin üzerinde güneşe doğrudan maruz kalmanın bazı sakıncaları vardır.

Güneşe fazla maruz kalmak özellikle uzun vadede ciltte yıkıcı etkilere neden olabilir. Lekeler, kırışıklıklar, sarkmalar güneşin neden olduğu hasarlardandır. 

Gün boyu kullanın

Güneşten korunmak için başta sabah olmak üzere gün içinde ara ara koruyucu krem sürmemiz gerekir. Zararlı etkilere neden olan UVA ve UVB ışınlarından sakınmak için geniş spektrumlu en az SPF30 koruyu krem kullanmak şarttır. Eğer hassas cildiniz varsa mutlaka SPF50 kullanmanız daha sağlıklı olacaktır. 

Güneş koruyucu doğru şekilde ne zaman ve nasıl kullanılmalı

Yazı lekelerle anımsamayın

Yazın keyfini tüm yıl çıkarmak istiyorsanız kendinize bir iyilik yapın ve hemen güneş koruyucu kreminizi cildinize sürün.

Eğer cildiniz çok hassas ise size özel güneş koruyucu krem bulmanız artık mümkün. Artan cilt kanseri, leke ve benzeri problemler yüzünden korucu kremlerdeki çeşitlilik giderek artıyor. Örneğin mineralli ya da renkli kremler piyasada mevcut. Mutlaka dermatoloğunuza danışarak size uygun bir kremi elde edebilirsiniz.