Çocuk Sağlığı Diş ipi hastalıkları önlüyor

Diş ipi hastalıkları önlüyor

03.02.2015 - 10:30 | Son Güncellenme:

Diş ipi kullanımı küçükken kazandırılması gereken bir alışkanlık. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, “Çocuğun yaşına göre renkli diş bakım ürünleri edin” diyor.

Diş ipi hastalıkları önlüyor

Genel sağlığın önemli bir parçası olan ağız ve diş sağlığı miniklere küçük yaşlardan itibaren kazandırılmalıdır. Ne yazık ki uzmanlar yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da diş ipi kullanımın oldukça az olduğunu belirtiyor. Yeni nesillere bu alışkanlığın kazandırılması onların sağlıklı dişlere sahip olmaları için çok önemlidir. Çocuğa diş ipi kullanma alışkanlığı kazandırmak için en büyük görev ise ebeveynlere düşüyor. Çocukluktan itibaren doğru diş fırçalama tekniğinin yanı sıra diş ipi kullanma alışkanlığı kazandırmak hem süt dişlerinin çürümesini engelliyor hem de ömür boyu sağlıklı kalacak kalıcı dişlerin yolunu açıyor.

Minikler kaç yaşından itibaren diş ipi kullanmaya başlamalı?

Bebekler ilk dişlerini yaklaşık olarak 3-3.5 yaşlarında tamamlarlar. Altı yaşına geldiğinde ise ilk kalıcı azı dişleri süt dişleriyle beraber yavaş yavaş ağızdaki yerini alamaya başlar. Çocukların 6-7 yaş arasındaki bu dönemine karışık diş dönem denmektedir.

Çocukların dişleri yetişkinlere göre yüzde 50 daha incedir. Kalıcı dişleri ilk çıktıkları zaman tam anlamıyla mineral yapıları tamamlanmamıştır. Süt dişleri çıkmaya başladıktan sonra dişler birbirleriyle temas etmeye başlar. Dişlerin ara yüzeylerinde lifli besinlerin ve bakteri plağının diş çürüklerine neden olmaması için diş ipi kullanımına başlanmalıdır. Çünkü diş fırçasının ulaşamadığı yüzeyler diş çürüğünün başladığı yerlerdir.

Diş bakımında önemli olan sürekliliktir. Çocuklara bu alışkanlığı kazandırmak için diş ipi kullanımını eğlenceli hale getirmeniz gerekebilir. Çocuğun kendi ağız ve diş sağlığı ile ilgili olumlu bir bağ kurabilmesi diş ipi kullanımının kişisel temizliğin önemli bir parçası olduğunu düşünmesini sağlayın. Bunun için yaşına uygun, rengarenk ve sevdiği karekterler de diş bakım ürünleri edinin. Böylece çocuğunuzun diş bakımı saatlerini eğlenceli hale getirebilirisiniz.

İleri yaşlardaki hastalıkları önler

Dişleri sadece fırçalamak ağızda oluşan plağın sadece bir kısmını ortadan kaldırır. Diş ipi ise, diş fırçasının ulaşamadığı yerlerdeki bakteri plağını ve yiyecek parçacıklarını temizlemeye yardımcı olur. Dişlerin aralarının temizlenmesi ağız kokusu oluşumunu engellerken, diş çürüklerinin ve diş eti hastalıklarının önüne geçilmesinde önemli rol oynar. Miniklere diş ipi kullanma alışkanlığı kazandırmak ileri ki yıllarda oluşabilecek peridontal hastalıklardan koruyacaktır.

Diş ipi kullanırken doğru teknik kullanılmalı

- Dişler fırçalandıktan sonra diş aralarında kalmış plak ve kalıntıları temizlemek için diş ipini diş ile diş etiniz arasındaki boşluğa yavaşça yerleştirilmelidir.

- İpi diş ile temas edecek şekilde tutarak dişin yan yüzeyi boyunca aşağı ve yukarı doğru kaydırarak uygulanmalıdır.

- Diş ipi kullanırken diş etine zarar vermemesi için diş ipinin dişler arasında zigzag şeklinde nazikçe hareket ettirmek gereklidir.

Yazarlar