Baş ağrısına hangi yağlar iyi gelir?

Baş ağrısıyla baş etmek kolay değildir ve her baş ağrısı yaşadığınızda ilaç kullanmanız uzun vadede daha fazla soruna yol açabilir. Bitkisel yağlar, yapraklar, çiçekler, kökler, gövdeler, ağaç kabuğu ve diğer bitki elementlerinden oluşan konsantre sıvılardır. Bitkisel yağların kullanılması, stresi azaltmak ve duyusal uyaranlar (koku) yoluyla dolaşımı hızlandırmak gibi çeşitli sağlık yararları sunabilir.

Bitkisel yağlar, migren veya baş ağrısı gibi belirli durumlara da yardımcı olabilir. Bu yağlar, baş ağrısı ve migren ilaçlarına eşlik eden yan etkiler olmadan tüm faydaları sağlayabilir.

Haberin Devamı

Baş Ağrısına Hangi Yağ İyi Gelir?

Bazı bitkisel yağlar, gerginlik ve stresten kaynaklanan baş ağrılarını giderirken aynı zamanda stresin giderilmesine de yardımcı olur. Kullanmadan önce seçtiğiniz bitkisel yağın zeytinyağı, hindistancevizi yağı veya jojoba yağı gibi herhangi bir taşıyıcı yağ ile seyreltildiğinden kesinlikle emin olun. Çünkü doğal yağlar, doğrudan cilde uygulanmamalı veya tüketilmemelidir. 1 çorba kaşığı herhangi bir taşıyıcı yağa, 4-5 damla esansiyel yağ eklenmelidir. Baş ağrısına yardımcı olan en iyi bitkisel yağlardan bazıları şunlardır:

1. Nane Yağı

Baş ağrısı için nane yağı, iyi bilinen bir tedavi yöntemidir. Nane yağı, migren ataklarını ve baş ağrılarını tedavi etmek için kullanılan en yaygın doğal yağlardan biridir. Ağrıyı hafifletmeye ve kasları gevşetmeye yardımcı olabilecek mentol içerir.

2. Biberiye Yağı

Biberiye yağı, bazı güçlü analjezik (ağrı giderici) ve antienflamatuar özelliklere sahiptir. Bu yağ, baş ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilecek ağrıyı hafifletmek, stresi azaltmak ve dolaşımı iyileştirmek için yüzlerce yıldır kullanılmaktadır.

3. Lavanta Yağı

Lavanta yağı, genellikle rahatlamak ve stres atmak için tercih edilir. Bu yağ, aynı zamanda migren ve baş ağrılarını tedavi etmek için de önerilir. Lavanta yağının kokusunu solumak da migreni yönetmeye yardımcı olabilir.

4. Papatya Yağı

Papatya yağı, kasları yatıştırır ve vücudu rahatlatır. Bu nedenle papatya yağı, gerilim tipi baş ağrılarının giderilmesinde büyük bir yardımcı olabilir. Bu yağ ayrıca, baş ağrılarının yaygın nedenleri olan uykusuzluk ve kaygıya da yardımcı olabilir.

Haberin Devamı

5. Okaliptüs Yağı

Sinüs sorunları, baş ağrılarına yol açıyorsa okaliptüs yağı, imdada koşar. Bu yağ, sinüslerin temizlenmesine yardımcı olur, burun kanallarını açar ve baş ağrısına neden olan sinüs gerginliğini tedavi etmeye yardımcı olur.

Baş Ağrısı İçin Bitkisel Yağlar Nasıl Kullanılır?

Bitkisel yağlar, oldukça konsantredir. Bu nedenle doğrudan cilt üzerinde kullanılamazlar. İşte sizlere bitkisel yağları güvenle kullanmanın birkaç yolu:

1. Topikal Olarak

Baş ağrısı için bitkisel yağı kullanmanın en iyi yolu, onu seyrelterek ve özellikle ağrı hissettiğiniz bölgede cilde uygulamaktır. Gerilim tipi baş ağrısı yaşıyorsanız yağı, şakaklarınızın çevresine sürmelisiniz. Bitkisel yağların cildinize uygulanmadan önce bir taşıyıcı yağda seyreltilmesi gerektiğini unutmayın.

2. Aromatik Olarak

Bitkisel yağı doğrudan cildinize uygulamak istemiyorsanız yağın kokusunu içinize çekebilirsiniz. Bu, aynı zamanda baş ağrısı giderici faydalar da sağlayabilir. Bitkisel bir yağı, aromatik olarak kullanmak için iyi havalandırılmış bir alanda bir difüzöre tercih ettiğiniz yağdan birkaç damla ekleyebilirsiniz. Ancak, yağların herkesi farklı şekilde etkileyebileceğini unutmayın. Ayrıca çocukları ve evcil hayvanları difüzörden uzak tuttuğunuzdan emin olun.

Haberin Devamı

3. Kompres Olarak

Bir havluyu birkaç damla yağ ile soğuk suya batırarak bir kompres oluşturma seçeneğiniz de vardır. Başınız veya boynunuzun arkası gibi ağrı hissettiğiniz bölgeye uygulayın. Bu, baş ağrınızdan biraz rahatlamak için harika bir yoldur.

Baş Ağrısı İçin Bitkisel Yağlar Kullanmanın Yan Etkileri

Bitkisel yağlar, genellikle güvenli olsa da kullanımları, bazı potansiyel yan etkilere neden olabilir. Bitkisel yağların olası yan etkilerini anlamak için okumaya devam edin:

-Bitkisel yağların kokusunu solumak, onları kullanmanın en güvenli yöntemi olsa da bazı yağlarda ihmal edilebilir yan etkiler gözlemlenebilir. Yağlarda nefes almanın olası yan etkileri mide bulantısı, baş ağrısı, boğazda ve gözlerde yanma, nefes darlığı veya öksürüktür. Bununla birlikte, bu tür yan etkiler genellikle koklama bırakıldığında ortadan kalkar.

-Yağların topikal kullanımı da genellikle güvenlidir. Bununla birlikte, bazı spesifik yağlar yanıklar, kontakt dermatit ve cilt tahrişi gibi reaksiyonlara neden olabilir. Yeni bir yağ kullandığınızda ona duyarlı olup olmadığınızı kontrol etmek için her zaman bir cilt testi yapın.

-Bazı yağlar, ışığa duyarlılığı arttırır ve özellikle limon, bergamot ve mandalina gibi narenciye yağları güneş yanığı riskini arttırabilir. Bu yağları cildinize uyguladıktan sonra 24 saat güneşten uzak durmanız önerilir.

Not: Herhangi bir sağlık takviyesi gibi bu yağlar da dahili olarak alındığında reçeteli ilaçlarla etkileşime girebilir ve sorunlara neden olabilir. Herhangi bir yağı, ilaçlarla birleştirmeden ya da kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız önerilir.

Yağlar doğru bir şekilde kullanıldığında çeşitli tıbbi faydalara sahip olabilir, migren atakları ve baş ağrılarından kurtulmaya yardımcı olabilir.