Erkeklerde Sertleşme Bozukluğuna Dikkat

Sertleşme bozukluğu nedir?

Sertleşme bozukluğu, cinsellik esnasında cinsel birleşmeyi sağlayacak veya devam ettirecek kadar peniste sertleşmenin olamaması ya da sertleşmenin olup kaybolmasıdır. Doğal olarak cinsel birleşmede boşalmayla birlikte sertlik ortadan kalkar. Tekrar sertleşmenin oluşması ilk 24 saat içinde meydana gelirse, bu bir sorun olarak değerlendirilmez. Cinsel sorunlar arasında kişileri en çok tedaviye getiren nedendir.

Hangi yaşlarda sorun olarak değerlendirilmelidir?

40 yaşından sonra sertleşme problemi daha sık görülür. Ancak kalp-damar hastalıkları ve şeker hastalığı gibi nedenler sertleşme kaybına neden olabilmektedir. Genç yaşlarda sertleşme problemi neredeyse tamamı psikolojiktir. Ancak 40 yaş sonrası sertleşme problemlerinde de psikolojik sorunlar önemli yer tutmaktadır. Erkeklerin %10-20’sinde sertleşme bozukluğu görülmektedir.

Haberin Devamı

Sertleşme bozukluğunun nedenleri nelerdir?

Ağır kalp-damar hastalıkları ve şeker hastalıkları dışında çoğunlukla sebep psikolojiktir. Psikolojik nedenlerin arasında en sık görüleni endişe bozukluklarıdır. Bunun dışında stresli yaşam, alkol bağımlılığı, madde bağımlılığı, eşle problemler, eşini beğenmeme, kişinin eşi dışında başka ilişkilerinin olması, yoğun çalışma temposu, eşin hamileliği, eşin emzirmesi, eşin fazla baskıcı tutumu da önemli nedenler arasındadır.

Sertleşme bozukluğunda ilaç kullanılır mı?

Bugün en sık olarak eczanelerde reçetesiz satılan bazı ilaçlar kullanılmaktadır (içeriğinde sildenafil, tadalafil, verdanafil olan ilaçlar). Bu ilaçların, baş ağrısı, yüzde kızarma, hazımsızlık ve görme bulanıklığı gibi yan etkileri vardır. Kalp ilacı kullanan ya da kalp problemi olan kişilerde bu ilaçlar riskli olabilir. Bu ilaçlarla ilgili bazı yanlış bilgiler vardır; bu ilaçlar herkeste sertleşme sağlamayabilir, sertleşme sorunu olmayanlarda performans artırmaz, daha fazla sertleşme yapmaz.

Sertleşme bozukluğunun tedavisi var mıdır?

Sertleşme bozukluğu problemi yaşayanlar öncelikle üroloji hekimine başvurmalıdırlar. Eğer sertleşme sorunun psikolojik olduğu tespit edilirse deneyimli bir psikiyatrist ya da deneyimli bir psikoloğa başvurulmalıdır. Kişiye öncelikle cinsellikle ilgili bilgi verilir. Tedavi genelde 8-12 seans sürer ve ilaç kullanılmaz. Çift olarak tedaviye gidilmesi tedavinin başarısını yükseltir.

Haberin Devamı

Kişinin isteğine göre, terapide yaş sınırı yoktur.

Sertleşme bozukluklarının başka tedavi yöntemleri var mıdır?

Sertleşme probleminin nedeni psikolojik değilse, vakum yöntemi (penis içine vakum yerleştirme), penil protez (penis içine yarı sert çubuk yerleştirme), penil enjeksiyon (penis içine papaverin gibi bazı ilaçların iğne yardımıyla yapılması), hormon tedavileri (testesteron) uygulanabilmektedir. Ancak bu uygulamaların kararı üroloji hekimiyle birlikte, onun önerisi doğrultusunda verilmelidir.