Sağlıklı BeslenmeEkmeğin kenarları çok sağlıklı!

Ekmeğin kenarları çok sağlıklı!

28.11.2011 - 18:14 | Son Güncellenme:

Yemeden önce ekmeğin kenarlarını ayırıyorsanız bu alışkanlığınızdan vazgeçin. Çünkü sadece kenarlarını değil, çok güçlü antioksidan maddeleri de çöpe atıyorsunuz.

Ekmeğin kenarları çok sağlıklı

Ekmeğin kenarları çok sağlıklı
Amerikan Kimya Topluluğu'nun yayınladığı bir araştırmaya göre, ekmeklerinh kenarı hem bol miktarda antioksidan içeriyor hem de kansere karşı oldukça etkili. Özellikle içerisindeki lifler kolon kanserine karşı vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor.

Peki, ekmeğin kabuğu nasıl oluyor da böyle faydalı bir hale geliyor?

Ekmek pişirilirken içerisindeki karbonhidratların yapıtaşı olan karbon proteinlerin yapı taşı olan aminoasitlerle bir araya geliyor. Bu sayede ekmeğin kabuk kısmı daha koyu bir renk alıyor. Bu işleme Maillard Reaksiyonu deniyor.

Maillard reaksiyonu sayesinde bir antioksidan madde açığa çıkıyor. Avrupa Kanseri Önleme Dergisi'nde yayınlanan bir araştırma ise bu antioksidanın beslenme yoluyla verildiği farelerde enzimlerle ilgili antioksidan aktivitesinde artış kaydetti. Yani kansere karşı etkili maddelerin etkinliğinde bir artış görüldü.

Ancak uzmanlar fazla aşırıya kaçmanın kanseri önlemeden çok kansere sebep olacağını vurguluyor. Ayrıca ekmeğin rengi esmerleştikçe antioksidan seviyesi de artıyor.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
KEŞFETYENİ
İki ünlü sevgiliden aşk dolu poz! Yeni saçları olay oldu
İki ünlü sevgiliden aşk dolu poz! Yeni saçları olay oldu

Cadde | 07.06.2025 - 08:44

Son dönemin en popüler oyuncularından Kubilay Aka, imaj değişikliğine gitti. Saçlarını pembeye boyayan Aka, sevgilisi Hafsanur Sancaktutan ile dudak dudağa bir fotoğrafını da sosyal medyada paylaştı.

Yazarlar