İş İlanlarına Ne Zaman Başvurmalısınız?

“Kasım ayında aşk, Ocak ayında ise iş aramak başkadır”

Aralık ayı dönem itibariyle bütçe ayı. Kadro planlamaları yapılıyor, performans ve maaş zamları hesaplanıyor, yıllık eğitim planları yapılıyor. Bu ay sonunda tüm yöneticiler ve çalışanlar çeşitli kararlar verip aksiyon alacak. İster İK tarafında olun ister çalışan, alınan kararlar bir şekilde profesyonel hayatınıza dokunacak.

Yapılan araştırmalar Ocak ayının iş aramak için en iyi zaman olduğunu gösteriyor. Ocak ayını önemli yapan en önemli sebep şirketlerde yenilenmiş bütçe, boş pozisyonlar ve alınan kararlar. Norm kadronun yenilenmesi ile birlikte zamlardan, hedeflerden memnun olmayanlar işten ayrılıyor yani açık pozisyonların artıyor. Yani iş ilanlarının sayısı artacak… Yani iş arayanların bu ayı çok iyi değerlendirmesi gerekecek.

Haberin Devamı

Hadi çalışmalarınıza başlayın…

Kendinizi tanıyın, hedefiniz belirleyin

Hangi konuda iyisiniz, güçlü yanlarınız neler, geliştirmeniz gereken yanlarınız için neler yaptınız ve yapacaksınız? İş arama sürecinde karşınıza çıkacak fırsatlar ve tehditler neler, bu fırsatları nasıl değerlendirebilir ve tehditleri nasıl aşarsınız? Kısacası; iş değişikliği süreciniz için bireysel SWOT analinizi yapmalısınız. Hedefinizi belirlemelisiniz.Kariyer ve yaşam değerlerinizi belirleyip önceliklendirmeniz anlamına geliyor. Hedefiniz iş ve yaşam değerleriniz ile örtüşüyor mu kontrol edin. Keşke her şey yol problemlerinde ki gibi A şehrinden B şehrine saatte 100 Km hızla gitmek gibi kolay olsa, değil mi?

CV’niz Güncel mi?

CV’nizin son profesyonel konumunuza ve hedefinize göre güncel olması ve tabii tüm platformlarda aynı şekilde yer alması şık olan. CV’nizi gözden geçirin ve bireysel markanızı yönetmek için kendinizi iyi konumlandırın.Tabii bu ön yazının kemik metnini ilanlara göre revize etmeyi de atlamayın.

Gireceğiniz mülakatların CV’niz üzerinden işe göre şekilleneceğini, maaşa etkisini de hesaba katarsak oldukça önem kazanıyor.

İş Ararken Mutlaka Yapılacaklar

İş arama/ilan kanallarını sıkı sıkı takip etmelisiniz.
İş ve sosyal çevrenizi iş arayışınızla ilgili haberdar etmelisiniz.
Ağ değil bağ kurun. Çalışmak istediğiniz işle ilgili bağlantılarınızla ilişkilerinizi kuvvetlendirin.
Seçme&yereştirme danışmanlık firmaları ile iletişime geçin.
Niteliklerinize uyan ilanlara başvurmalısınız.
İlanları iyi okumalısınız, ilan ve CV’niz paralel olmalı. Kelimelerin gücünü kullanın tabii etik değerler dahilinde
Tüm sosyal platformlarda bireysel markanızı iyi konumlandırmalı, doğru bilgilerle yer almalısınız.
“First in first out / İlk giren ilk Şu durumda en kritik noktaların başvuru zamanı ve sırası olduğunu görüyoruz. İşin İK tarafına bakacak olursak ilanlar haftanın ilk yarısı daha çok yayınlanıyor. İlanlar yayınlandıktan sonra ilgi çekmesi ve sıralamada ön plana çıkmak için ik uzmanları tarafından güncellenir.

Haberin Devamı

Burada önemli detay ilana kaç kişinin başvurduğu ve sizin ilk başvuranlar arasında olup olmadığınız. İlana bininci kişi olarak başvurduysanız diğer adaylar içinden fark edilmeniz zor olacaktır. Eğer ilanları günlük takip eder ve ilan açıldığında ilk başvuranlar arasında yer alırsanız işe uygunluğunuza göre fark edilme ve mülakata çağrılma şansınız artacaktır.

Haberin Devamı

İlan 2 hafta önce yayınlandı ve siz yine de başvurdunuz. İK uzmanı ilanın yayınlanmasından sonra hızlıca doğru adayı bulmak adına çoktan CV’leri incelemeye ve mülakatları planlamaya başlar. Tahmininiz üzerine ilk başvuranların CV’leri daha detaylı incelenir, eğer aranılan aday bulunamazsa diğer CV’ler detaylı bir şekilde mercek altına alınır.

Yeni ilanlar hafta sonu yayınlanmıyor sonuçta ve hafta sonu ilanlara aday başvuruları azalıyor(kişisel gözlemim).Hafta içi mutlaka ilanları düzenli takip etmelisiniz. Tavsiyem iş arama kanallarının uygulamalarını telefonlarınıza indirmeniz ve alarmları kurmanız olacak. Çalışıyor olsanız da çalışmanıza engel olmayacak saatlerde ilanları günlük olarak takip etmelisiniz. Hafta sonuna çok bırakmayın. Sosyal medya, danışman firmaların ilan sayfaları, profesyonel sosyal ağlar, ilan siteleri hepsini takip etmeyi iş arama sürecinizde kendinize görev edinin. “İş aramak bir iştir”

Mülakatlara hazırlanmayı unutmayın. Mülakatlarda kendinizi nasıl ifade ettiğiniz kadar nasıl temsil ettiğiniz de önemli. Her yönden hazırlıklı gidin.

İş arama sürecinizde bol şans dilerim, UMUT EDİN, BAŞVURULARINIZ İÇİN ALTERNATİFLERİ İYİ DEĞERLENDİRİN, PES ETMEYİN.

Bu da benden farklı bir bölüm olsun….

Mevlânâ Celaleddin-i Rumi'nin ölüm yıl dönümlerinde 17 Aralık tarihlerine denk gelen haftalarda yapılan ve “Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri” olarak isimlendirilmeye başlanılan Şeb-i Arus törenleri vardı. Törenlere ben katılmadım ama katılan arkadaşlarımın paylaşımlarını sosyal medyadan takip etme şansım oldu. Yapılan etkinliklerin oldukça coşkulu ve maneviyat dolu geçtiğini gözlemledim. Tasavvuf ayrıca son zamanlarda ilgimi çeken konular arasında. Hepimizin iş ve özel hayat hikâyesi oldukça farklı. İş aramak, mülakatlara gidip gelmek evet çok zor bir süreç sizi anlıyorum. Ancak sabırla, umudu yitirmeden doğru işi bulana kadar çabalamak gerekli. Olmuyorsa vardır bir hâyır.

“Sabret ki her şey hissettiğin kadar derin ve sonsuz olsun. Sabret ki her şey gönlünce olsun.” Mevlana

KARİYERİNİZ PARLASIN

Kurumsal ve bireysel danışmanlık talepleriniz için e-posta adresinden iletişime geçebilirsiniz.

ESRA KEMER

Kariyer Gelişim Danışmanı, İnsan Kaynakları Profesyoneli