21.05.2025 - 11:09 | Son Güncellenme:
Mutfak havlusuyla işiniz bittiğinde çoğumuz gibi, muhtemelen onu doğrudan fırının veya bulaşık makinesinin kapağının koluna asarsınız. Pek çok kişi bu döngüyü tek bir bulaşık beziyle günlerce, haftalarca, belki aylarca tekrarlayabilir.
Mutfağın her türlü potansiyel zararlı mikrop için mükemmel bir üreme alanı olduğunu unutmamalısınız. Ne yazık ki bulaşık havlusu da buna dahil. Mutfak havluları, mutfakta bulunan tüm farklı bakteri, virüs ve mantarlarla kirlenmiş durumda olur. Bunlar arasında E. coli, salmonella ve campylobacter de vardır.
Mikroplar mutfak havluları üzerinde büyür. Çünkü kullanılmış bulaşık havlularınızın üzerinde muhtemelen mikroskobik yiyecek artıkları kalmıştır. Mutfak havlusu üzerinde kalan yiyecek kalıntıları, özellikle havlu uzun süre ıslak duruyorsa, mikroplar için mükemmel besinler haline gelir.
Havlularınızın üzerinde tam olarak ne olduğu, onları nasıl kullandığınıza ve nasıl temizlediğinize bağlı olarak değişir. Bulaşık havluları kullanıldıkça mikroorganizmalar oluşturur ve bunun boyutu, nasıl kullanıldıklarına bağlı olarak da değişir.
Havluları ne sıklıkta yıkadığınız, onları nasıl kullandığınızla ilgili bir seçimdir. Sürekli yiyecek hazırlamak, temizlemek ve yıkamak için kullanıyorsanız bu havluları birkaç günde bir değiştirmek en iyisi olacaktır. Eğer sadece ellerinizi kurulamak ve belki bulaşıkları temizlemek için oradalarsa, bir hafta kadar da sizinle kalabilirler.
Uzmanlar, mikropları öldürmek için sıcak su, deterjan ve tercihen çamaşır suyu kullanabilmeniz için mutfak havlularınızı diğer çamaşırlardan ayrı yıkamanızı önerir. Kalan mikroorganizmaların yok edilmesine yardımcı olmak için kurutucuyu yüksek sıcaklıkta çalıştırmak da bir öneri. Suyun sıcaklığı ve kullandığınız temizlik ürünlerinin türü de burada büyük önem taşır. Deterjanlar ve oksidanlarla yüksek sıcaklıklar genellikle mikropları, deterjan ve oksidant kullanılmayan soğuk sudan daha etkili bir şekilde öldürebilir.
Mutfak havlularını ağartıcısız temizlemenin ilk adımı kendi temizlik solüsyonunuzu yapmaktır. Çok fazla çamaşır suyu kullanılması önerilmez. Ancak inatçı lekeleri çıkarmakta kararlıysanız evdeki amonyağı kullanabilirsiniz. Normal bir çamaşır deterjanına yarım bardak ev tipi amonyak eklemeli ve havluları normal programda yıkamalısınız. Nazik döngü, yağ ve kirden kurtulma konusunda iyi bir iş çıkarmayabilir. Ayrıca bu havlularda yumuşatıcı kullanmak da iyi bir fikir olmaz.
Diğer bir seçenek de havlularınızı düzenli olarak yıkamaktır. Havluları birkaç günde bir değiştirmek iyi bir fikir olduğunu gibi inatçı lekelerin üzerine yapışmasını da engeller. Normal bir çamaşır deterjanına yarım bardak ev amonyağı ekleyip havluları her zamanki gibi yıkayabilirsiniz. Bu, havlularınızda gördüğünüz yağ ve kirin çoğunu temizler. Havluları yıkarken sıcak su kullanmayı unutmayın ve en az bir saat suda bekletmeyi de ihmal etmeyin. Havlularınızın yeni gibi görünmesini istiyorsanız bu yöntemleri denemelisiniz.
Son olarak ev yapımı beyazlatma solüsyonunu deneyebilirsiniz. Havlularınızın yepyeni görünmesini sağlamasa da, çoğu lekeden kurtarır. Havluları çamaşır makinesine koymadan önce ılık suda ıslatmak en iyi seçimdir. Güçlü bir koku bırakmayacak yumuşak bir çamaşır deterjanı kullanmaya özen gösterin. Havlular iyice yıkandıktan sonra asılarak kurutulmalıdır.
Ticari bir ağartıcı bulamazsanız karbonatı gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Deterjanın etkisini artırır ve mutfak havlularınızın daha parlak olmasını sağlar. Bu ev yapımı çözüm havlularınızın yepyeni görünmesini sağlamayacaktır. Ancak her lekede işe yaramayabilir.