Prof. Dr. Ender Arıkan, özellikle ülkemizde tuz tüketiminin çok yaygın olduğunu belirterek bu durumun hem insülin direncini uyardığını hem de iştahı artırarak metabolizmayı olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Prof. Dr. Arıkan, "Tansiyon hastalarının büyük bir kısmı tuza duyarlı. Günlük tuz tüketimimizin, ihtiyacımızın neredeyse 4-5 katı olduğunu göz önünde bulundurunca tuzu azaltmanın çok olumlu sonuçlara yol açacağı açıkça görülebiliyor" diye konuştu.
Düzenli uyku ve stres yönetiminin de insülin direnci açısından önem taşıdığının altını çizen Prof. Dr. Ender Arıkan, "Kaliteli bir uyku gece saat 23.00 ila sabah 07.00 saatleri arasında süren, belirli bir derinliğe ulaşan ve biyolojik ritimlerimizin tam olarak kurulduğu bir uyku olmalı" dedi. Prof. Dr. Arıkan ayrıca stresin başta anksiyete ve kaygı bozukluklarına yol açarak vücutta insülin direncini artırdığını hatırlarak "Stres yönetmeyi öğrenmek için gerekirse uzman desteği alınmalı" dedi.