• 14 Haziran 2019 - 10:03 • Son Güncelleme:
Arılardan gelen şifa: Propolis
Propolis, çeşitli bitkilerin yaprak, tomurcuk, kabuk ve benzeri kısımlarından işçi arılar tarafından toplanan, reçineli ve mum kıvamında olan, keskin ve güzel kokulu, suda erimeyen, oda sıcaklığında yarı katı halde bulunan bir maddedir. Mutfaktaki diyetisyen olarak bilinen Diyetisyen Ezgi Mısırlı Propolis hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
• 14 Haziran 2019 - 10:03 • Son Güncelleme:
1
Son dönemlerde reklam panolarında, çeşitli dergilerde ve televizyonlarda sıklıkla duyduğunuz fakat asıl içerik ve işlevi herkesin kafasında karışık olan bir besinden bahsetmek istiyorum bugün sizlere. Nedir o? Propolis! Arı bu maddeyi, polenle ve başı ile toraksı arasında bulunan bezlerden salgılamış olduğu aktif enzimlerle karıştırmaktadır. Propolisin rengi ve fiziksel özellikleri kaynağına göre değişmektedir. Propolisin; huş ağacı, diş budak, karaağaç, çam, meşe, okaliptüs, kavak, kestane gibi ağaçların tomurcuklarından, dal ve yapraklarından elde edildiği bilinmektedir.
2
Propolis içeriğinde şu ana kadar 180 farklı bileşik tanımlanmaktadır fakat ortalama olarak bakıldığında, % 50 oranında reçineli bileşikleri ve balsamları, % 30 oranında balmumu, % 10 oranında aromatik yağları ve % 5 oranında arı poleni içermektedir. Kalan % 5’lik kısmında ise, flavanoidler aminoasitler, B vitamini ve en önemli olarak tanımlanan antibiyotik içeriği bulundurmaktadır.
3
Faydalarına gelecek olursak propolis;
antibakteriyel, antifungal, antiviral, antitripanosomal, lokalanestetik, antienflamatuar, antioksidan, hepatoprotektif ve antitümoral gibi birçok özelliğe sahiptir.Bu nedenle; tip 2 diyabet, kalp rahatsızlıkları ve kanser gibi hastalıkların önlenmesi için gıda ve içeceklere takviye edici olarak katılmaktadır ayrıca yüksek flavonoid içeriği ile cilt hastalığına sebep olan mantar ve Candida türlerine karşı aktivite gösterdiği bilinmektedir.
4