Milliyet AnasayfaMilliyet AnasayfaPembenar
  • Astroloji
  • Sağlık
  • Güzellik
  • Yazarlar
    Menü
    Giriş
    MİLLİYET ANA SAYFA
    • Astroloji
    • Sağlık
    • Güzellik
    • Yazarlar
    Gündem
    Dünya
    Ekonomi
    75.yıl
    UzmanPara
    AnasayfaBorsaDövizAltın
    Skorer
    AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
    Cadde
    Pembenar
    Yazarlar
    Milliyet Tv
    Astroloji
    Teknoloji
    Seçim Sonuçları
    Son Depremler
    Tümü
    Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
    Resmi İlanlar
    Bize Ulaşın
    KünyeReklamÜyelik
    • Twitter icon
    • Instagram icon
    • Youtube icon
    • Tiktok icon
    © Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
    Son Dakika Haberler
    Genel SağlıkArta kalan kızartma yağını kâra çevirin! Çok kolaymış, süzgeç ya da tülbenti olan denesin
    • Paylaş:
    • Twitter icon
    HaberlerGenel Sağlık Haberleri

    Arta kalan kızartma yağını kâra çevirin! Çok kolaymış, süzgeç ya da tülbenti olan denesin

    24.07.2024 - 15:17 | Son Güncellenme: 24.07.2024 - 16:59

    #kızartma yağı#kullanılmış kızartma yağı#kullanılmış kızartma yağı kaç defa kullanılır
    TwitterLinkedinFlipboardLinki Kopyala
    TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

    Evde kızartma yapmak için bir litre veya daha fazla yağ kullanıyorsanız bundan en iyi şekilde yararlanmak isteyebilirsiniz. Evet, kızartma yağını tekrar kullanabilirsiniz ancak yağdan en sağlıklı şekilde yararlanmanıza yardımcı olacak bazı kurallar var.

    1/10Arta kalan kızartma yağını kâra çevirin Çok kolaymış, süzgeç ya da tülbenti olan denesin

    Öncelikle iyi bir kızartma yağıyla başlamak önemlidir. Her yağın dumanlanmaya başladığı sıcaklık vardır. Sık sık kızartma yapıyorsanız, evde bir fritöze yatırım yapmakta fayda olabilir. Elektrikli fritözler, yağ sıcaklığını otomatik olarak düzenleyerek ve çok ısındığında kapanır.

    2/10Arta kalan kızartma yağını kâra çevirin Çok kolaymış, süzgeç ya da tülbenti olan denesin

    Kızartma yaparken yağın sıcaklığını dikkatli bir şekilde korumak sadece daha lezzetli yiyeceklerle sonuçlanmaz aynı zamanda yağınızın raf ömrünü uzatır. Yağ dumanlanma noktasını aştığında, yağları parçalanmaya başlar ve yanmış yiyeceklere acı tadını veren akrolein adı verilen bir madde açığa çıkarır. Eski yağla kızartma yapmak her türlü yiyeceğin acı ve yağlı bir tada sahip olmasına neden olur.

    3/10Arta kalan kızartma yağını kâra çevirin Çok kolaymış, süzgeç ya da tülbenti olan denesin

    Kızartma yağınızı tekrar kullanmak istiyorsanız önemli olan yağ ısınırken sıcaklığını izlemek ve dumanlanma noktasını aşmamasını sağlamaktır. Kızartma yaparken termometreyi takip edin ve istenilen kızartma sıcaklığını korumak için ocağın ısısını gerektiği gibi ayarlayın. Kızartmayı bitirdiğinizde, devam etmeden önce yağın tamamen soğumasını bekleyin.

    4/10Arta kalan kızartma yağını kâra çevirin Çok kolaymış, süzgeç ya da tülbenti olan denesin

    Yukarıdaki talimatları uyguladığınız takdirde, yemeklik yağı tekrar kullanabilirsiniz. Ancak önce kırıntılar veya tortular gibi tüm kirleticileri gidermek için yağı filtrelemelisiniz. Bu adım, özellikle galeta ununa bulanmış veya hamurla kaplanmış bir şey kızartıyorsanız önemlidir; fazla yiyecek parçacıkları, bir dahaki sefere ısıyı açtığınızda hemen yanacaktır.

    5/10Arta kalan kızartma yağını kâra çevirin Çok kolaymış, süzgeç ya da tülbenti olan denesin

    Sıcak yağı asla filtrelemeye çalışmayın, çünkü kayarsanız veya sıçratırsanız ciddi yanıklara neden olabilir. Yağ güvenli bir şekilde soğuduğunda, saklama kabınızın üzerine yerleştirilmiş ince gözenekli bir süzgeç veya birkaç kat tülbent (kahve filtreleri de işe yarar) serin. En küçük kırıntıları yakalamak için yağı tülbent veya kahve filtrelerinden geçirin; kullanılmış yemeklik yağı buzdolabında hava geçirmez bir kapta saklayın.

    6/10Arta kalan kızartma yağını kâra çevirin Çok kolaymış, süzgeç ya da tülbenti olan denesin

    Yağı her tekrar kullandığınızda, parçalanana kadar giderek daha da dengesizleşir. Sıcak yağlar polimerleşme eğilimindedir -molekülleri, yağa kalın, sakızımsı bir kıvam ve daha koyu bir renk veren çok daha büyük moleküller halinde birleşir. Kalan yağı bir sonraki kızartmada kullanabilirsiniz ancak bozulma belirtilerine karşı dikkatli olun.

    7/10Arta kalan kızartma yağını kâra çevirin Çok kolaymış, süzgeç ya da tülbenti olan denesin

    Kullanılmış kızartma yağının keskin bir aroması vardır; en ufak bir bozulma veya kötü bir şey koklarsanız dikkatli olun ve taze yağ alın. Geri dönüştürülmüş yağınız bulanık veya köpüklü görünüyorsa onu atmanın zamanı gelmiştir. Yağ iyi görünse ve koksa bile, kızartma yağını atmadan önce en fazla üç kez tekrar kullanmanızı öneririz. 1-2 aydan uzun süre saklanmış kızartma yağını tekrar kullanmayın.

    8/10Arta kalan kızartma yağını kâra çevirin Çok kolaymış, süzgeç ya da tülbenti olan denesin

    Kızartma yağının, içinde pişirdiğiniz yemeğin lezzetini alacağını unutmayın bu yüzden kızarmış balık yapmak için kullandığınız yağı, donut için geri dönüştürmeyin. Kullanılmış yağları, içinde kızartılan her neyse onunla etiketleyerek talihsiz lezzet örtüşmelerini önleyin.

    9/10Arta kalan kızartma yağını kâra çevirin Çok kolaymış, süzgeç ya da tülbenti olan denesin

    Kızartma yağınızı hiç bozulmadan veya bayat kokular olmadan kullanıp tekrar kullandınız, veda zamanı geldiğinde ne yapacaksınız? Kural 1: Yağı gidere dökmeyin. Borulara takılıp tesisat sorunlarına yol açacaktır.

    10/10Arta kalan kızartma yağını kâra çevirin Çok kolaymış, süzgeç ya da tülbenti olan denesin

    Atma zamanı geldiğinde, yağı kapalı bir kaba koyun ve soğutun, ardından katılaşmış kızartma yağını normal çöplerinizle birlikte atın veya kullanılmış yemeklik yağları kabul eden geri dönüşüm merkezi bulun.

    EN ÇOK OKUNANLAR
    Çatlamış yumurta en tehlikelisi Rafa asla değdirmeyin, sonu kötü bitiyor
    Çatlamış yumurta en tehlikelisi! Rafa asla değdirmeyin, sonu kötü bitiyor
    Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor Kalp krizi değil, Kırık Kalp Sendromu
    Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor! Kalp krizi değil, 'Kırık Kalp Sendromu'
    Buğulanan camlardan rahatsız mısınız Gözlükle vedalaştıran 5 güncel yöntem
    Buğulanan camlardan rahatsız mısınız? Gözlükle vedalaştıran 5 güncel yöntem
    Kara Veba döndü mü İnsandan insana bulaş net şekilde tarihe geçti: Öksürük yetiyor
    Kara Veba döndü mü? İnsandan insana bulaş net şekilde tarihe geçti: 'Öksürük yetiyor'
    Yazarlar
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu"Kendini nasıl koruyorsun?" sorusunun astrolojik cevabı
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDişler neden sızlar?
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin16 - 22 Haziran burç yorumları! 'Kritik bir haftaya giriyoruz'
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşHer şey normaldi ama ben hiçbir şey hissetmiyordum
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin11 Haziran yay dolunayı, burçları neler bekliyor? Konular artık netleşiyor
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinJüpiter Yengeç'te, Yay Dolunayı Yaklaşıyor! 9-15 Haziran 2025 Haftası Burçlara Göre Şans ve Değişim Rehberi
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluHaziran'da zihinle kalp arasında denge kurmak
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirSüt dişleri... Geçici ama değerli
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin2-8 Haziran haftalık burç yorumları! 'Dönüşmeye de hazır mısın?'
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu27 Mayıs İkizler Yeniayı ve burçlara etkileri: Görünmeyeni anladığımız an
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşCesaretin yeni tanımı: Sürdürülebilir emek
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirGebelikte diş sağlığı
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin26 Mayıs – 1 Haziran 2025 Haftalık Burç Yorumları: Dileğini Tut, Gerçekleşiyor!
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluSatürn Koç burcunda: Bizi neye hazırlıyor?
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşEnerji değişiyor: Mayıs'ta frekansınızı yenileyin
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirŞekerli gıdalar dişi ne kadar zamanda çürütür?
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin20-26 Mayıs haftalık burç yorumları / Cuma gününe dikkat!
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirHavuz suyundaki klorun diş ve diş etlerine etkisi
    İlgili Haberler
    Balayında aşk tazelediler Demi Lovatodan mutlusu yok
    Balayında aşk tazelediler! Demi Lovato'dan mutlusu yok
    Burak Özçivit garajına yeni otomobil ekledi Aracın değeri dudak uçuklattı
    Burak Özçivit garajına yeni otomobil ekledi! Aracın değeri dudak uçuklattı
    Melike Şahinden sahnede sürpriz Peşindeyim ablası
    Melike Şahin'den sahnede sürpriz! 'Peşindeyim ablası'
    Nihal Candan gittikçe kilo kaybediyor Kritik bir süreçte
    Nihal Candan gittikçe kilo kaybediyor! 'Kritik bir süreçte'

    YAZARLAR

    ASTROLOJİ

    • Günlük Burç Yorumları
    • Aylık Burç Yorumları
    • Haftalık Burç Yorumları
    • Yıllık Burç Yorumları
    • Burç Özellikleri (2025)
    • Daha Fazla
      • Koç Burcu 2025
      • Boğa Burcu 2025
      • İkizler Burcu 2025
      • Aslan Burcu 2025
      • Başak Burcu 2025
      • Yengeç Burcu 2025
      • Terazi Burcu 2025
      • Akrep Burcu 2025
      • Yay Burcu 2023
      • Oğlak Burcu 2025
      • Kova Burcu 2025
      • Balık Burcu 2025
      • Burçlar
      • Yükselen Burç Hesaplama
      • Aşk Uyumu

    MODA

    • Stil
    • Ayakkabı
    • Aksesuar
    • Bugün Ne Giysem

    DİYET

    • Sağlıklı Beslenme
    • Diyetler
    • Egzersizler

    GÜZELLİK

    • Cilt Bakımı
    • Saç Bakımı
    • El ve Ayak Bakımı
    • Makyaj
    • Estetik

    İLİŞKİLER

    • Aşk
    • Evlilik
    • Cinsellik
    • Ayrılık

    AİLE

    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelik
    • Doğum
    • Doğum Sonrası
    • Bebek
    • Daha Fazla
      • Çocuk
      • Ergenlik
      • Gebelik Hesaplama

    DEKORASYON

    • Salon
    • Mutfak
    • Yemek Odası
    • Yatak Odası
    • Banyo
    • Daha Fazla
      • Dış Mekan
      • Kendin Yap (DIY)

    SAĞLIK

    • Kadın Sağlığı
    • Erkek Sağlığı
    • Çocuk Sağlığı
    • Cinsel Sağlık
    • Ruh Sağlığı
    • Daha Fazla
      • Alternatif Tıp
      • Genel Sağlık

    YAŞAM

    • Evcil Hayvan
    • Püf Noktası
    • Seyahat-Tatil
    • Editörün Seçtikleri
    • Rüya Tabirleri

    YEMEK

    • Çorba Tarifleri
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi
    • Zeytinyağlılar-Sebzeler
    • Tatlı Tarifleri
    • Daha Fazla
      • İçecekler
      • Salatalar-Mezeler
      • Diyet Tarifler
      • Yöresel Lezzetler
      • Bugün Ne Pişirsem

    PEMBENAR TV

    • Çocuk
    • Yemek
    • Sağlık
    • Diyet
    • Güzellik
    • Daha Fazla
      • İlişkiler
      • Başaran Kadın
      • Püf Noktası
      • Alternatif Tıp
      • Evcil Dostlar
      • Yaşam
      • Hukuk
      • Dini Sohbetler
      • Hakan Kırkoğlu İle Astroloji
      • Aysun Düz İle Pilates
      • Op. Dr. Gökçe Mık İle Ortopedi
      • Sevil Eskicioğlu İle Yaşam Koçluğu
      • Mustafa Altay ile Saça Dair
    BİZİ TAKİP EDİN
    UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ

    Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi http://milliyet.com.tr ; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

    © 2025 Milliyet.com.tr
    • • Künye
    • • İletişim
    • • Kişisel Verilerin Korunması
    • • Reklam
    • • Arşiv
    • • Üyelik
    milliyet logo