Nar içeriği bakımından vücuttaki iyi mikropları besleyen prebiyotikler olarak çalışabilen iyi bir polifenol kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirirken içindeki lifler sayesinde bağırsak sağlığına faydalıdır ve bağırsakların çok hızlı çalışmasını sağlar. Düzenli nar tüketiminin insan bedeninde yarattığı en büyük faydalardan biri de budur.
Gelelim narın kalp sağlığını olumlu yönde etkileyen ve kalbi koruyan özelliklerine. 2021 yılında yapılmış bir incelemede narın neden en iyi kalp koruyucu meyvelerden biri olarak vurgulandığını açıklandı. Araştırmalar narın 'iyi' HDL kolesterolü artırırken 'kötü' LDL kolesterol seviyelerini düşürüp kan basıncını düşürebileceğine işaret etti. Buna ek olarak nar suyu içmenin kan akışını iyileştirebileceği de tespit edildi.Bazı besinler daha çok etki ettikleri organlara benzerler. Örneğin ceviz beyin sağlığına faydalıdır ve görünüm olarak insan beynine benzer. Nar da tıpkı ceviz gibi genel olarak kalbe benzer ve kalp-damar sağlığını destekler.
Sporcular ve diyetisyenler tarafından narla ilgili yapılan ortak bir araştırmada nar suyunun atletik performansı artırmaya ve egzersiz sonrası toparlanmayı hızlandırmaya yardımcı olabileceği görüldü. Ayrıca nar vücudumuzun egzersiz için ihtiyaç duyduğu besin maddelerini almasına yardımcı olan nitrik oksit biyoyararlılığını artırmaya da yardımcı olabilir.
Meyveler nar da dahil olmak üzere doğal şekerler içerir. İçlerinden bazıları düşük şekerli bazıları da yüksektir. Ancak narlar kesinlikle düşük şekerli meyvelerin en başında gelir. Peki şeker hastaları nar yiyebilir mi? Elbette bu soruyu önce doktorunuza danışmalısınız ancak çoğu durumda diyabetli kişilerin nar yiyebileceği ve nardan faydalanabileceği söyleniyor. Kan şekeri seviyesini kontrol altında tutmaya yardımcı olan narın hem hayvanlar hem de insanlar üzerinde yapılan araştırmalarda açlık kan şekerini iyileştirebileceği tespit edildi.