27.06.2025 - 13:14 | Son Güncellenme:
Acerola kirazı, güçlü C vitamini içeriği ile bilinir. 100 g taze meyvede 4500 mg C vitamini bulunabilir. Sağlıklı bir yetişkin için önerilen doz 200-250 mg’dır. Ayrıca zengin bir A vitamini kaynağıdır. 100 g meyvede 750 mg bu vitamin bulunur. Aynı zamanda kalorisi düşüktür ve lif, antosiyanin, flavonol içerir.
Acerola kirazı, antiinflamatuar, antiviral ve antioksidan özelliklere sahiptir. Vücudu oksidatif strese neden olan serbest radikallerden korur. Bu, bağışıklığı güçlendirir. Tüm hastalık ve enfeksiyonların sayısı azalır. Bu, sağlığın iyileşmesine, yorgunluğun giderilmesine ve eski gücün geri kazanılmasına yardımcı olur.
Acerola’nın glisemik indeksi düşüktür. Bu, meyve suyunun şeker hastaları tarafından güvenle tüketilebileceği anlamına gelir. İçecek, aşırı yüksek kan şekerinin düşürülmesinde faydalıdır.
Kan şekerini dengeler ve enerji seviyesinde ani dalgalanmalara neden olan kan şekeri dalgalanmalarını önler. Metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye ve yağ yakmaya yardımcı olur. Ayrıca, sindirimi kolaylaştırır, bağırsak iltihaplarını giderir ve mideyi yormaz.
Zengin A vitamini içeriği görme organının, özellikle retina ve dış tabakalarının doğru çalışmasını sağlar. Bu, göz hastalıklarının gelişmesini önler. Saçların, cildin ve tırnakların sağlıklı ve güzel görünmesini sağlar.
Acerola suyu özellikle yaşlılar için faydalıdır. Günde 30 ila 60 ml gibi küçük bir miktarda bile tüketilmesi yaşlılar için çok faydalıdır.
Yüksek fiziksel efor veya strese maruz kalan kişiler için mükemmel bir destektir. Bağışıklık sistemi zayıf veya enfeksiyon geçiren kişiler tarafından mutlaka tüketilmelidir.