Milliyet AnasayfaMilliyet AnasayfaPembenar
  • Astroloji
  • Sağlık
  • Güzellik
  • Yazarlar
    Menü
    Giriş
    MİLLİYET ANA SAYFA
    • Astroloji
    • Sağlık
    • Güzellik
    • Yazarlar
    Gündem
    Dünya
    Ekonomi
    UzmanPara
    AnasayfaBorsaDövizAltın
    Skorer
    AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
    Cadde
    Pembenar
    Yazarlar
    Milliyet Tv
    Astroloji
    Teknoloji
    Seçim Sonuçları
    Son Depremler
    Tümü
    Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
    Resmi İlanlar
    Bize Ulaşın
    KünyeReklamÜyelik
    • Twitter icon
    • Instagram icon
    • Youtube icon
    • Tiktok icon
    © Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
    Son Dakika Haberler
    YemekBal ya da pekmez kullanmayın! Isınınca şekerden katbekat daha kanserojen
    • Paylaş:
    • Twitter icon
    HaberlerYemek Haberleri

    Bal ya da pekmez kullanmayın! Isınınca şekerden katbekat daha kanserojen

    13.02.2024 - 15:38 | Son Güncellenme: 13.02.2024 - 15:42

    TwitterLinkedinFlipboardLinki Kopyala
    TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

    Tatlıların daha sağlıklı olması için bal ya da pekmez kullanıyorsanız bu pişmesi gereken tatlılarınız için pek de iyi bir fikir olmayabilir. Bal ve pekmez, şekerin aksine ısıl işlem gördüğünde kanserojen olabiliyor. Detaylar haberimizde.

    1/743 DERECE DETAYINA DİKKAT

    43 DERECE DETAYINA DİKKAT

    Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Güler yaptığı bir açıklamada, balın 43 derecenin üzerinde ısıya maruz kalması halinde besin değerini yitirdiğini, bu derecenin üzerinde süt veya çaya konulan balın tatlandırıcıdan öteye geçmeyeceğini söylemişti. Ancak bal ile ilgili merak edilenler bunun çok daha ötesinde.

    2/7ŞEKERİN ZARARLARI

    ŞEKERİN ZARARLARI

    Fazla şeker tüketimi kilo alımına sebebiyet verebiliyor. Beyne ve böbreklere zarar veren şeker, karaciğer yağlanmasına ve dişlerde çürümelere de sebep olabiliyor. Şeker bağımlılığı olan kişilerin, şekeri hayatlarından tamamen çıkartmaları oldukça zor hale gelebiliyor.

    3/7HMF KANSEROJENİ ORTAYA ÇIKIYOR

    HMF KANSEROJENİ ORTAYA ÇIKIYOR

    İnvertaz düzeyleri, diastaz ve HMF (hidroksi metil furfural) ile birlikte kalite kontrol parametreleri olarak değerlendiriliyor. HMF ayrıca, süzme bal yapımı esnasında 60 derecenin üzerinde ısıtılan ballarda oluşan kanserojen bir bileşik olarak da öne çıkıyor.

    4/7PEKMEZ VE BALDA AYNI ŞEY SÖZ KONUSU

    PEKMEZ VE BALDA AYNI ŞEY SÖZ KONUSU

    Sağlıklı tatlı tariflerinin vazgeçilmezi pekmezi, yaptığınız tatlının içine koyup fırında pişirmeniz zararlı olabilir. Yapılan çalışmalara göre, özellikle yüksek şeker içeriğine sahip pekmez ve bal gibi gıdaların yüksek sıcaklık görmesi sonucu ortaya kanserojen bir madde çıkıyor.

    5/7BESİN DEĞERİNİ YOK EDİYOR

    BESİN DEĞERİNİ YOK EDİYOR

    Doğal bal aslında kovandan alındığı hali ile tüketime uygun. Ayrıca bal, zaman içinde bozulmaya da uğramıyor. Ancak gerçek ballarda bir miktar donma olabiliyor. Bu da basit şekilde çözülebiliyor. Bu gibi problemlerin çözümü için bala uygulanan ısıl işlem ve aşırı filtrasyon gibi uygulamalar, balın besin değerini yok ediyor.

    6/7BALIN GERÇEK OLDUĞUNU BURADAN ANLARSINIZ

    BALIN GERÇEK OLDUĞUNU BURADAN ANLARSINIZ

    Balı soğuk bir ortama ya da buzdolabına koyduğunuzda eğer donmuşsa sevinmelisiniz. Çünkü gerçek balın en belirgin özelliklerinden birisi de soğukla temas ettiğinde krem ya da tereyağ kıvamına gelmesi.

    7/780 DERECE ÜSTÜ BÜYÜK RİSK

    80 DERECE ÜSTÜ BÜYÜK RİSK

    Uzmanlara göre balın kimyasal özelliklerini koruyabilmesi için uzun süre yüksek sıcaklıklara maruz kalmaması gerekiyor. Balın 2 ila 3 saat boyunca 80 derece ve üzeri sıcaklıkta tutulması, zararlı yapısal bozulmalara yol açabiliyor.

    EN ÇOK OKUNANLAR
    Hipertansiyon 20 yaşın altındaki gençlerde hızla yaygınlaşıyor Bu risklere dikkat
    Hipertansiyon 20 yaşın altındaki gençlerde hızla yaygınlaşıyor! Bu risklere dikkat
    Borcamda yaş pasta tarifi Çayın yanına şipşak hazır, böyle lezzet yok
    Borcamda yaş pasta tarifi! Çayın yanına şipşak hazır, böyle lezzet yok
    Açık dondurma severlere kötü haber Suda bekleyen kaşıklar mikrop saçıyor
    Açık dondurma severlere kötü haber! Suda bekleyen kaşıklar mikrop saçıyor
    Kullanmayanlar bin pişman Cildi parlatan Kaynana sabunu: Kiri, yağı arındırıyor
    Kullanmayanlar bin pişman! Cildi parlatan 'Kaynana sabunu': Kiri, yağı arındırıyor
    Yazarlar
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirHavuz suyundaki klorun diş ve diş etlerine etkisi
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin12 - 18 Mayıs haftası burç yorumları! 'Gizli saklı ne varsa ortaya çıkabilir'
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş sıkma probleminden kurtulmanın 4 yolu
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin5-11 Mayıs haftalık burç yorumları: En güçlü frekansta yaşanacak bir buluşma
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluGökyüzünde Mayıs ayı: Cesaret sınanıyor, yeni dönemin kapıları aralanıyor
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşHayatına alan aç: Bazen tutmamak da gelişimdir
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu21 Nisan Haftası Astroloji Yorumu: Boğa yeniayı ile köklere dönüş
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin21–27 Nisan 2025 haftası burç yorumları: 'Bazen sallanmak, sağlamlaştığını fark etmek içindir'
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş beyazlığını korumanın 3 doğal yolu
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşZihinsel dayanıklık: Zorluklarla başa çıkma gücümüz
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu14 Nisan Haftası Astroloji Yorumu: Kadersel rotada netleşme zamanı
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirSabah ağız kokusunun 7 nedeni ve çözüm yolları
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinBu hafta astroloji bize ne diyor? 'Kararınızı net olarak verin'
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin13 Nisan terazi dolunayı! Denge geliyor: Burçları nasıl etkileyecek?
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu7 Nisan Haftası Astroloji Yorumu: Kırılmadan güçlenmek
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş ipi mi, ağız duşu mu? Hangisini tercih etmelisiniz?
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinBu hafta değişim haftası! 'Yaşamın iplerini kendi elinize alın'
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu31 Mart Haftası burç yorumları: Derin bağlar ve şans kapıları
    İlgili Haberler
    Simge Sağının acı günü Ablası hayatını kaybetti
    Simge Sağın'ın acı günü! Ablası hayatını kaybetti
    Harika Avcı çıkan haberlere ateş püskürdü İşte işin aslı
    Harika Avcı çıkan haberlere ateş püskürdü! İşte işin aslı
    Oya Aydoğanın vefatının 9.yılında oğlundan duygusal mesaj Boşluğun hiçbir zaman dolmayacak
    Oya Aydoğan'ın vefatının 9.yılında oğlundan duygusal mesaj! 'Boşluğun hiçbir zaman dolmayacak'
    Bu da İngiliz kraliyet dedikodusu 2018 yılında yaşanan olayın perde arkası ortaya çıkı
    Bu da İngiliz kraliyet dedikodusu! 2018 yılında yaşanan olayın perde arkası ortaya çıkı

    YAZARLAR

    ASTROLOJİ

    • Günlük Burç Yorumları
    • Aylık Burç Yorumları
    • Haftalık Burç Yorumları
    • Yıllık Burç Yorumları
    • Burç Özellikleri (2025)
    • Daha Fazla
      • Koç Burcu 2025
      • Boğa Burcu 2025
      • İkizler Burcu 2025
      • Aslan Burcu 2025
      • Başak Burcu 2025
      • Yengeç Burcu 2025
      • Terazi Burcu 2025
      • Akrep Burcu 2025
      • Yay Burcu 2023
      • Oğlak Burcu 2025
      • Kova Burcu 2025
      • Balık Burcu 2025
      • Burçlar
      • Yükselen Burç Hesaplama
      • Aşk Uyumu

    MODA

    • Stil
    • Ayakkabı
    • Aksesuar
    • Bugün Ne Giysem

    DİYET

    • Sağlıklı Beslenme
    • Diyetler
    • Egzersizler

    GÜZELLİK

    • Cilt Bakımı
    • Saç Bakımı
    • El ve Ayak Bakımı
    • Makyaj
    • Estetik

    İLİŞKİLER

    • Aşk
    • Evlilik
    • Cinsellik
    • Ayrılık

    AİLE

    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelik
    • Doğum
    • Doğum Sonrası
    • Bebek
    • Daha Fazla
      • Çocuk
      • Ergenlik
      • Gebelik Hesaplama

    DEKORASYON

    • Salon
    • Mutfak
    • Yemek Odası
    • Yatak Odası
    • Banyo
    • Daha Fazla
      • Dış Mekan
      • Kendin Yap (DIY)

    SAĞLIK

    • Kadın Sağlığı
    • Erkek Sağlığı
    • Çocuk Sağlığı
    • Cinsel Sağlık
    • Ruh Sağlığı
    • Daha Fazla
      • Alternatif Tıp
      • Genel Sağlık

    YAŞAM

    • Evcil Hayvan
    • Püf Noktası
    • Seyahat-Tatil
    • Editörün Seçtikleri
    • Rüya Tabirleri

    YEMEK

    • Çorba Tarifleri
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi
    • Zeytinyağlılar-Sebzeler
    • Tatlı Tarifleri
    • Daha Fazla
      • İçecekler
      • Salatalar-Mezeler
      • Diyet Tarifler
      • Yöresel Lezzetler
      • Bugün Ne Pişirsem

    PEMBENAR TV

    • Çocuk
    • Yemek
    • Sağlık
    • Diyet
    • Güzellik
    • Daha Fazla
      • İlişkiler
      • Başaran Kadın
      • Püf Noktası
      • Alternatif Tıp
      • Evcil Dostlar
      • Yaşam
      • Hukuk
      • Dini Sohbetler
      • Hakan Kırkoğlu İle Astroloji
      • Aysun Düz İle Pilates
      • Op. Dr. Gökçe Mık İle Ortopedi
      • Sevil Eskicioğlu İle Yaşam Koçluğu
      • Mustafa Altay ile Saça Dair
    BİZİ TAKİP EDİN
    UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ

    Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi http://milliyet.com.tr ; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

    © 2025 Milliyet.com.tr
    • • Künye
    • • İletişim
    • • Kişisel Verilerin Korunması
    • • Reklam
    • • Arşiv
    • • Üyelik
    milliyet logo