Milliyet AnasayfaMilliyet AnasayfaPembenar
  • Astroloji
  • Sağlık
  • Güzellik
  • Yazarlar
    Menü
    Giriş
    MİLLİYET ANA SAYFA
    • Astroloji
    • Sağlık
    • Güzellik
    • Yazarlar
    Gündem
    Dünya
    Ekonomi
    75.yıl
    UzmanPara
    AnasayfaBorsaDövizAltın
    Skorer
    AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
    Cadde
    Pembenar
    Yazarlar
    Milliyet Tv
    Astroloji
    Teknoloji
    Seçim Sonuçları
    Son Depremler
    Tümü
    Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
    Resmi İlanlar
    Bize Ulaşın
    KünyeReklamÜyelik
    • Twitter icon
    • Instagram icon
    • Youtube icon
    • Tiktok icon
    © Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
    Son Dakika Haberler
    Püf NoktasıBalkonu, bahçesi olmayan üzülmesin! İnce ince dizin, güneşte kurutmuş gibi olacak
    • Paylaş:
    • Twitter icon
    Haberin Tamamını Oku
    2/9Balkonu, bahçesi olmayan üzülmesin İnce ince dizin, güneşte kurutmuş gibi olacak

    Domates, biber ve hamurun fermente edilmesiyle hazırlanan tarhana, güneşte veya fırında kurutulabilir. Sonradan toz haline getirilerek çorba yapımında kullanılır. Özellikle kış aylarında bağışıklığı güçlendirmek için sıklıkla tüketilen tarhana çorbası hastalıklar için tercih edilen ilk çorbalardandır. Peki, nasıl kurutulur?

    3/9Balkonu, bahçesi olmayan üzülmesin İnce ince dizin, güneşte kurutmuş gibi olacak

    Tarhanayı evde hazırlayanların kurutma işlemini doğru yapması gerekiyor. Aksi olduğunda tarhanalar nemlenmeye ve küflenmeye başlayabilir. Bu durum hem sağlık açısından tehlikelidir hem de tarhananın raf ömrünü kısaltacaktır. İlk olarak kış aylarında rahatlıkla tüketebilmek için tarhanayı güneşte kurutma yöntemini öğrenelim.

    4/9Balkonu, bahçesi olmayan üzülmesin İnce ince dizin, güneşte kurutmuş gibi olacak

    İlk olarak domatesler, biberler, soğan ve sarımsak güzelce yıkanır. Sebzeler küçük küçük doğranır veya isteğe bağlı olarak robottan geçirilir. Bir tencerede yeterince su ile birlikte kaynatılır. Sebzeler iyice yumuşayıp püre kıvamına gelene kadar pişirilir. Soğutup büyük bir yoğurma kabına alabilirsiniz.

    5/9Balkonu, bahçesi olmayan üzülmesin İnce ince dizin, güneşte kurutmuş gibi olacak

    Soğuyan besinlerin üzerine yoğurt, tuz ve un eklenir. Malzemeler hamur kıvamına gelene kadar yoğrulur. Yoğurma işlemi sırasında hamurun ne çok sert ne de çok yumuşak olmamasına dikkat edilmelidir. Hazırlanan hamur üzeri örtülerek serin bir ortamda 5-7 gün arasında mayalanması için bekletilmelidir.

    6/9Balkonu, bahçesi olmayan üzülmesin İnce ince dizin, güneşte kurutmuş gibi olacak

    Fermentasyon süreci tamamlandıktan sonra hamur ekşi bir koku yaymaya başlayacaktır. El yordamı ile küçük parçalara ayırıp temiz bir bez veya örtü üzerine serilir. Ayrılan küçük hamur parçaları güneş alan bir alanda kurutulmaya bırakılır. Hamurların kuruma süresi bölgenin güneş ışığı miktarına ve hava sıcaklığına bağlı olarak değişir ama genellikle 1 hafta sürer.

    7/9Balkonu, bahçesi olmayan üzülmesin İnce ince dizin, güneşte kurutmuş gibi olacak

    Kurutma işleminde hamurların üzerine tül veya ince bir bez örtebilirsiniz. Bu sayede hem hamurlar tozlanmaz hem de böceklerden korunabilir. Aralıklı olarak kontrol edip havalandırabilirsiniz. Bu işlemler tarhananın her tarafının eşit şekilde kurumasını sağlar. Hamurlar tamamen kuruduktan sonra elekten geçirilir veya robottan çekilerek toz haline getirilir. Güneşte kurutma yöntemi zahmetli ancak en doğru yöntemlerden biridir. Eğer bahçe, balkon gibi alanlarınız bulunmuyorsa fırın taktiğini deneyin. İşte yolu.

    8/9Balkonu, bahçesi olmayan üzülmesin İnce ince dizin, güneşte kurutmuş gibi olacak

    Tarhana hamurunu aynı şekilde hazırlayıp her gün yoğurarak fermente olmasını sağlayın. Ardından hamuru kurutma işlemine geçebilirsiniz. Fırın tepsisine ince ince bir tabaka halinde dizin. Fırını 50 derecede çalıştırıp kapağını hafif açık bırakın. Tarhana hamurunu küçük parçalar halinde de dizebilirsiniz. Ancak ince olmaları işinizi kolaylaştırır.

    9/9Balkonu, bahçesi olmayan üzülmesin İnce ince dizin, güneşte kurutmuş gibi olacak

    Ardından hamur parçalarını her saat başı ters yüz edin. Tamamen kuruduğunda kevgirden geçirerek toz haline getirebilirsiniz. Hamuru nemden uzak tutmayı ihmal etmeyin. Tarhana hamurunu serin alanlarda muhafaza edin. Böylece kışlık tarhanalar hazır olacak.

    EN ÇOK OKUNANLAR
    İran neden hep gece vuruyor Casuslar içeriye fabrika kurmuş: Renkli duman bir sinyal
    İran neden hep gece vuruyor? Casuslar içeriye fabrika kurmuş: 'Renkli duman bir sinyal'
    Panjurdaki tüm kir su gibi akacak Eski çoraplarla tertemiz, ulaşılmayan yer kalmayacak
    Panjurdaki tüm kir su gibi akacak! Eski çoraplarla tertemiz, ulaşılmayan yer kalmayacak
    Ne solucan kalıyor ne salyangoz Kahveyle karıştırınca tuzağa düşürüyor, muhteşem taktik
    Ne solucan kalıyor ne salyangoz! Kahveyle karıştırınca tuzağa düşürüyor, muhteşem taktik
    Hamur işi en iyi yoğurt suyuyla oluyor Lavaboya dökmeyin, lezzeti şahlandırıyor
    Hamur işi en iyi yoğurt suyuyla oluyor! Lavaboya dökmeyin, lezzeti şahlandırıyor
    Yazarlar
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu"Kendini nasıl koruyorsun?" sorusunun astrolojik cevabı
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDişler neden sızlar?
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin16 - 22 Haziran burç yorumları! 'Kritik bir haftaya giriyoruz'
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşHer şey normaldi ama ben hiçbir şey hissetmiyordum
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin11 Haziran yay dolunayı, burçları neler bekliyor? Konular artık netleşiyor
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinJüpiter Yengeç'te, Yay Dolunayı Yaklaşıyor! 9-15 Haziran 2025 Haftası Burçlara Göre Şans ve Değişim Rehberi
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluHaziran'da zihinle kalp arasında denge kurmak
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirSüt dişleri... Geçici ama değerli
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin2-8 Haziran haftalık burç yorumları! 'Dönüşmeye de hazır mısın?'
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu27 Mayıs İkizler Yeniayı ve burçlara etkileri: Görünmeyeni anladığımız an
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşCesaretin yeni tanımı: Sürdürülebilir emek
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirGebelikte diş sağlığı
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin26 Mayıs – 1 Haziran 2025 Haftalık Burç Yorumları: Dileğini Tut, Gerçekleşiyor!
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluSatürn Koç burcunda: Bizi neye hazırlıyor?
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşEnerji değişiyor: Mayıs'ta frekansınızı yenileyin
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirŞekerli gıdalar dişi ne kadar zamanda çürütür?
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin20-26 Mayıs haftalık burç yorumları / Cuma gününe dikkat!
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirHavuz suyundaki klorun diş ve diş etlerine etkisi
    İlgili Haberler
    Hande Doğandemirden aşk itirafı Şu an keyfimiz yerinde
    Hande Doğandemir'den aşk itirafı! 'Şu an keyfimiz yerinde'
    Demet Özdemirin objektifinden Eşref Rüya
    Demet Özdemir'in objektifinden Eşref Rüya
    Zeynep Sever Demirelin kızı Yasmin büyüyor: Sahilden paylaşım geldi
    Zeynep Sever Demirel'in kızı Yasmin büyüyor: Sahilden paylaşım geldi
    Barınak ziyareti
    Barınak ziyareti

    YAZARLAR

    ASTROLOJİ

    • Günlük Burç Yorumları
    • Aylık Burç Yorumları
    • Haftalık Burç Yorumları
    • Yıllık Burç Yorumları
    • Burç Özellikleri (2025)
    • Daha Fazla
      • Koç Burcu 2025
      • Boğa Burcu 2025
      • İkizler Burcu 2025
      • Aslan Burcu 2025
      • Başak Burcu 2025
      • Yengeç Burcu 2025
      • Terazi Burcu 2025
      • Akrep Burcu 2025
      • Yay Burcu 2023
      • Oğlak Burcu 2025
      • Kova Burcu 2025
      • Balık Burcu 2025
      • Burçlar
      • Yükselen Burç Hesaplama
      • Aşk Uyumu

    MODA

    • Stil
    • Ayakkabı
    • Aksesuar
    • Bugün Ne Giysem

    DİYET

    • Sağlıklı Beslenme
    • Diyetler
    • Egzersizler

    GÜZELLİK

    • Cilt Bakımı
    • Saç Bakımı
    • El ve Ayak Bakımı
    • Makyaj
    • Estetik

    İLİŞKİLER

    • Aşk
    • Evlilik
    • Cinsellik
    • Ayrılık

    AİLE

    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelik
    • Doğum
    • Doğum Sonrası
    • Bebek
    • Daha Fazla
      • Çocuk
      • Ergenlik
      • Gebelik Hesaplama

    DEKORASYON

    • Salon
    • Mutfak
    • Yemek Odası
    • Yatak Odası
    • Banyo
    • Daha Fazla
      • Dış Mekan
      • Kendin Yap (DIY)

    SAĞLIK

    • Kadın Sağlığı
    • Erkek Sağlığı
    • Çocuk Sağlığı
    • Cinsel Sağlık
    • Ruh Sağlığı
    • Daha Fazla
      • Alternatif Tıp
      • Genel Sağlık

    YAŞAM

    • Evcil Hayvan
    • Püf Noktası
    • Seyahat-Tatil
    • Editörün Seçtikleri
    • Rüya Tabirleri

    YEMEK

    • Çorba Tarifleri
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi
    • Zeytinyağlılar-Sebzeler
    • Tatlı Tarifleri
    • Daha Fazla
      • İçecekler
      • Salatalar-Mezeler
      • Diyet Tarifler
      • Yöresel Lezzetler
      • Bugün Ne Pişirsem

    PEMBENAR TV

    • Çocuk
    • Yemek
    • Sağlık
    • Diyet
    • Güzellik
    • Daha Fazla
      • İlişkiler
      • Başaran Kadın
      • Püf Noktası
      • Alternatif Tıp
      • Evcil Dostlar
      • Yaşam
      • Hukuk
      • Dini Sohbetler
      • Hakan Kırkoğlu İle Astroloji
      • Aysun Düz İle Pilates
      • Op. Dr. Gökçe Mık İle Ortopedi
      • Sevil Eskicioğlu İle Yaşam Koçluğu
      • Mustafa Altay ile Saça Dair
    BİZİ TAKİP EDİN
    UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ

    Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi http://milliyet.com.tr ; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

    © 2025 Milliyet.com.tr
    • • Künye
    • • İletişim
    • • Kişisel Verilerin Korunması
    • • Reklam
    • • Arşiv
    • • Üyelik
    milliyet logo